Pretraga

Njemačke škole održale minutu šutnje za ubijenog francuskog nastavnika: ‘Pred nama je još puno podučavanja tolerancije’

A- A+

Nakon poziva francuske vlade, njemačke su škole danas u 11:15 održale minutu šutnje za francuskog nastavnika Samuela Patyja, kojemu je napadač odrubio glavu nedugo nakon što je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda.

Njemačke škole danas su uu 11:15 sati održale minutu šutnje za francuskog nastavnika Samuela Patyja, izvjestio je reporter Deutsche Wellea Srećko Matić.

Pošto je prošlog mjeseca učencima pokazao karitkure proroka Muhameta, nastavniku povijesti Samuelu Patyju čečenski je osamanestogodišnjak proošlog mjeseca pred zgradom srednje škole u pariškom predgrađu odrubio glavu. Taj čin šokirao je Francusku, ali i ostatak Europe, jer se crtanje i prikazivanje bilo kakvih karikatura smatra slobodom govora.

Francuska je vlada stoga pozvala njemačke škole da profesoru odaju počast minutom šutnje. Međutim, mnoge je zabrinulo što nisu imali vremena da pojasne uenicima o čemu se radi.

– Dosta kritika u javnosti, puno onih koji kažu ‘da je ideja OK, ali i da bi bila puno vjerodostojnija da se održala i za žrtve rasističkog Hanau napada’, izvještava Matić.

Njemački nastavnici ističu da je pred njima još puno podučavanja tolerancije.

– Bez preliminarnog obrazovnog rada, postoji rizik da se minutna šutnja svede na nepristran čin ispunjavanja obrasca, opisao je za Der Tagesspiegel Dervis Hizarci, koji je kao učitelj godinama vodio kampanju za Kreuzbergovu inicijativu protiv antisemitizma.

Smatra da mladi moraju ‘razumjeti i djelovati iz tog razumijevanja’.

Političar i bivši član stranke Zeleni, Özcan Mutlu, kaže da je minuta šutnje važna i nužna gesta solidarnosti.

– No, minutna šutnja nije dovoljna. Naše škole trebaju stvoriti više prostora i vremena za raspravu o društveno relevantnim pitanjimate promicati dijalog . To je jedini način na koji možemo naoružati učenike protiv fundamentalizama različitih vrsta, zaključuje Mutlu.

Minuta šutnje za ubijenog rancuskog nastavnika, javlja Greek Reporter, održala se i u grčkim školama.