Pretraga

Ogroman uspjeh: Izliječeno prvo dijete na svijetu koje je bolovalo od rijetkog tumora na mozgu

A- A+

Sedam godina nakon što je šestogodišnjem Lucasu dijagnosticiran smrtonosan tumor na mozgu, taj isti tumor je potpuno nestao, čime je postao prvo dijete u svijetu izliječeno od rijetkog glioma moždanog debla. Medicinska zajednica pohvalila je napredak u liječenju djece s rakom, ali izgledi za djecu s DIPG tumorom i dalje su, barem trenutno, daleki. Lucasov slučaj pruža nadu, dok istraživači pokušavaju razumjeti kako je njegov tumor reagirao na eksperimentalno liječenje.

Foto: Unsplash

Kad je Lucasu u dobi od šest godina dijagnosticiran rijedak i opasan tumor na mozgu, prognoze nikako nisu bile dobre. Francuski liječnik Jacques Grill postaje emotivan kada se sjeti da je morao reći Lucasovim roditeljima da će njihov sin umrijeti. Međutim, sedam godina kasnije, Lucas sada ima 13 godina, a od tumora više nema ni traga. Belgijski dječak prvo je dijete na svijetu koje je izliječeno od glioma moždanog debla, posebno opasnog raka, tvrde istraživači koji su ga liječili, piše dailymail.co.uk.

‘Gledao sam kako tumor potpuno nestaje’

Tumor, koji ima puni naziv diffuse intrinsic pontine glioma (DIPG), dijagnosticira se svake godine kod oko 300 djece u Sjedinjenim Američkim Državama i do 100 u Francuskoj. Uoči Međunarodnog dana borbe protiv raka djece u četvrtak, medicinska zajednica pohvalila je napredak koji znači da 85 posto djece sada može preživjeti više od pet godina nakon što im je dijagnosticiran rak.

S druge strane, izgledi za djecu s DIPG tumorom ostaju loši – većina ne doživi ni godinu dana nakon dijagnoze. Nedavna studija pokazala je da je samo 10 posto bilo živo dvije godine kasnije, zbog čega su Lucas i njegovi roditelji doputovali u Francusku kako bi sudjelovali u eksperimentalnom liječenju koje ispituje potencijalne nove lijekove za DIPG. Lucas je od samog početka imao snažne reakcije na lijek protiv raka everolimus (Afinitor), koji mu je nasumično dodijeljen.

– Iz jedne magnetske rezonance u drugu gledao sam kako tumor potpuno nestaje, rekao je doktor Jacques Grill, voditelj programa za tumor na mozgu u centru za rak Gustave Roussy u Parizu, prenosi dailymail.co.uk.

Izdvojeni članak
ilustracija slomljenog papirnatog srca

Sindrom slomljenog srca je stvaran, a znanstvenici su dokazali da možemo i umrijeti od njega

Doktor rekao kako je to jedini ovakav slučaj u svijetu

Liječnik se nije usudio prekinuti režim liječenja, no prije godinu i pol dana otkrio je da Lucas ionako više ne uzima lijekove. Kako prenosi dailymail.co.uk, rekao je da, koliko on zna, ‘ovo je jedini ovakav slučaj u svijetu’.

Zašto se točno Lucas potpuno oporavio i kako bi njegov slučaj mogao pomoći drugoj djeci poput njega, tek će se vidjeti. U ispitivanju je sudjelovalo još sedmero djece koja su preživjela još godinama nakon dijagnoze, ali samo je Lucasov tumor potpuno nestao.

Bilo kakvo moguće liječenje većeg broja djece još uvijek daleko

Razlog zbog kojeg su ova djeca reagirala na lijekove dok druga nisu, vjerojatno je povezano s biološkim posebnostima njihovih pojedinačnih tumora, rekao je Grill. Lucasov tumor imao je izuzetno rijetku mutaciju zbog čega doktori vjeruju da su zbog toga njegove stanice bile osjetljivije na lijek.

Znanstvenici će sad pokušati in vitro reproducirati razlike identificirane u njegovim stanicama kako bi otkrili točnu metodu kojom su stanice raka ubijene. Upozorili su da je bilo kakvo moguće liječenje većeg broja djece još uvijek daleko.

– U prosjeku je potrebno 10 do 15 godina od prvog eksperimenta da nešto postane lijek, a to je dugotrajan proces, rekao je doktor Grill.