Pretraga

Od Nove godine značajno raste vojna naknada dragovoljnim ročnicima

A- A+

Od Nove godine na 3.000 kuna raste minimalna plaća u Hrvatskoj, a isto toliko iznosit će vojna naknada za dragovoljne ročnike. Povećanje je to od 50%, a riječ je o najvišem iznosu od kada je dragovoljno vojno osposobljavanje uvedeno.

Screenshot: YouTube; Ministarstvo obrane RH

Kao novu poticajnu mjeru koja za cilj ima povećanje materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga RH i u konačnici jačanje sposobnosti Hrvatske vojske, Ministarstvo obrane RH od 1. siječnja povećava mjesečnu novčanu naknadu za dragovoljne ročnike. Naknada koja je do sada iznosila 2.000 raste na 3.000 kuna, odluka je to ministra Damira Krstičevića.

Izdvojeni članak

Priče ljudi koji su služili vojni i civilni rok u Hrvatskoj

– Mjesečni iznos naknade za dragovoljne ročnike od 3.000 kuna bit će najveći takav iznos od uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja do sada. U 2016. godini mjesečna naknada ročnika iznosila je 1.190 kuna, a od 1. siječnja 2017. do danas 2000 kuna, priopćili su iz MORH-a.

Inače, programom dragovoljnog vojnog osposobljavanja ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

– Program se provodi u Oružanim snagama Republike Hrvatske od 2008. godine i jedan je od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu. Dragovoljno vojno osposobljavanje obuhvaća temeljnu i specijalističku obuku koja traje osam tjedana i provodi se u Požegi i na Vojnom poligonu Gašinci. Kandidati zainteresirani za dragovoljno vojno osposobljavanje mogu se prijaviti u Područnim odsjecima za poslove obrane tijekom cijele godine. Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja uspješno je završilo oko 8.000 ročnica i ročnika, od kojih je velik broj i primljen u djelatnu vojnu službu, poručuju iz MORH-a.