Pretraga

Novinar dijeli stipendiju studentima: ‘Finalisti će sa mnom morati popiti pivo’

A- A+

Novinar Ivan Pandžić već se 20 godina bavi novinarstvom. Trenutno radi u 24sata, a ove je godine osvojio nagradu za Novinara godine te ju je odlučio pretvoriti u stipendiju za studente, odnosno za jednog studenta ili studenticu. Sve što trebate napraviti je javiti mu se na mail i obrazložiti zašto bi upravo vi trebali dobiti stipendiju u iznosu od 600 kuna mjesečno kroz idućih godinu dana. Oni koji uđu u finalni krug morat će s novinarom popiti i pivu. Ne zvuči loše, jel’ da?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U svibnju ove godine novinar Ivan Pandžić osvojio je nagradu za Novinara godine. Tada je obećao da će svoju nagradu pretvoriti u stipendiju za studente. Namijenjena je onima koji studiraju novinarstvo te onima koji imaju afinitete prema istraživačkom novinarstvu ili samo kritički razmišljaju, kao i onima koji vide novinarstvo kao svoj poziv. Stipendija iznosi 600 kuna mjesečno kroz idućih godinu dana, a nama je novinar otkrio zašto se odlučio na takav potez.

– Nisam iz neke dobrostojeće obitelji, došao sam u Zagreb na studij iz malog mjesta. Tata je preminuo još dok sam bio mali, mama je za vrijeme početka mog studija primala 900 kuna mirovine. Dobio sam dom, ali bi teško uspio isfinancirati i osnovne potrebe da mi nisu pomogli dobri ljudi. Radilo se o bračnom paru iz Njemačke koji su jednom klincu pružili priliku. Za vrijeme studija sam uz njihovu pomoć raspolagao s 20 kuna dnevno. Tad nisam pio kavu, nisam pušio, kafići su bili rijetkost. Ali se itekako moglo preživjeti, pa čak i uštedjeti da se za vikend ima za cugu ili dvije, priča nam Pandžić.

Stipendijom želi pomoći studentima

Uz fakultet radio je preko student servisa, a na četvrtoj godini studija zaposlio se u Večernjem listu. Od tada je prošlo točno 20 godina kako se bavi novinarstvom, a da nije imao pomoć dobrih ljudi, možda danas ne bi bio tu gdje je.

– Ti ljudi koji su meni pomogli prve tri godine imaju moju vječnu zahvalnost i oni to znaju. Ali, želio sam da se i njihovo djelo nastavi. Kao što postoje spirala zla i mržnje, tako postoje i spirale dobra u koje više želim vjerovati. A njih ćemo pokrenuti tako da ne vraćamo onima koji su nam učinili dobro, nego to prenesemo dalje, na nekog novog. Na kraju, radost koja mene ispunjava što ću nekom pomoći je nešto što je nemjerljivo novcem. Uz poslovne uspone i padove zadnjih 20 godina, danas na svu sreću, zarađujem dovoljno da mogu pristojno živjeti i ovo mi je potpuno logična odluka, objašnjava Pandžić.

Izdvojeni članak
novac kune

Pozor, studenti: Završavaju prijave na natječaj za 10.400 državnih stipendija

Zahvaljujući njegovoj inicijativi u planu je još jedna slična stipendija

Kaže kako su ga iznenadile pozitivne reakcije na njegovu inicijativu.

– Dokaz da dobro rađa dobro je i da je Styria najavila da će financirati još jednu stipendiju. Dakle, u ovom trenutku je jedna 100 posto sigurna, druga je tu 99 posto, a ima nekih naznaka koje mi govore da ni to možda nije kraj. No, neću trčati pred rudo, pa se držimo da je neupitno osigurana jedna stipendija za jednu godinu, poručuje Pandžić.

‘Finalisti će sa mnom morati popiti pivu’

Ne postoje strogi kriteriji kako biste se prijavili za njegovu stipendiju, jedino što se podrazumijeva je redovni upis godine.

– Pa da se našalim, kriteriji su oni protiv kojih svakodnevno pišem: subjektivni su, netransparentni i diskrecijski. Hoću reći da će to ipak biti moja odluka na temelju prijave, pitanja i razgovora. A našalio sam se da finalisti moraju pristati popiti pivo sa mnom. Mogu naravno popiti i nešto drugo. Ostavio sam namjerno slobodnu formu prijave da oni istaknu ono što misle da je bitno. Novinar treba i zaključivati, malo se raspitati o onome o čemu piše ili barem proguglati prije pisanja. To vrijedi i za ovu prijavu. Mislim da su neki motivi i kriteriji jasni i iz ovih odgovora i početne objave, poručuje Pandžić

Izdvojeni članak

Novi problemi sa stipendijama u Zagrebu, ukida se jedna vrsta studentske: ‘Mnogo nas je računalo na nju’

‘Neka se nitko ne ustručava poslati prijavu’

Prijave možete poslati na njegov mail [email protected] sve do 15. studenog.

– U ovih 20 godina je pored mene kroz razne redakcije prošlo jako puno mladih kolega i kolegica. Vidio sam puno odustajanja, razočaranja, pogrešnih očekivanja, ali i nevjerojatnih razvoja, želje i strasti za radom. U svakom slučaju, neka se nitko ne ustručava i ne boji poslati prijavu. Ako i ne dobiju stipendiju, tko zna kako im to kasnije može pomoći u životu, zaključio je Pandžić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap