Pretraga

Novi problemi sa stipendijama u Zagrebu, ukida se jedna vrsta studentske: ‘Mnogo nas je računalo na nju’

A- A+

Proteklih tjedana dosta se govorilo o stipendijama u Zagrebu, budući da je nova gradska vlast odlučila promijeniti odluke o dodjeli stipendija na način da se izjednače iznosi u svim kategorijama za učenike i studente. Ideja je bila smanjiti iznose stipendija, ali nakon javne rasprave odlučeno je da oni ostaju isti. Iz Grada su pritom poručili kako je naglasak na jačanju socijalne dimenzije stipendiranja, odnosno udjela stipendija koje se dodjeljuju ranjivim skupinama i deficitarnim zanimanjima u odnosu na stipendije za izvrsnost. Iako je Gradska skupština jučer prihvatila nove uvjete stipendiranja, priča sa stipendijama u Zagrebu nije završena. Naime, kako doznajemo, ove se godine neće dodjeljivati stipendija studentima poslijediplomskih studija, na koju su mnogi od njih računali. 

Foto: srednja.hr

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini jučer su prihvaćene odluke o dodjeli stipendija Grada Zagreba učenicima i studentima s invaliditetom, romske manjine, deficitarna zanimanja, za izvrsnost te na temelju socio-ekonomskog statusa. Oko tih odluka dosta se govorilo u javnom prostoru jer su iznosi stipendija, prema prvom prijedlogu nove gradske uprave, trebali biti značajno manji nego do sada.

Ideja je bila da sve stipendije mjesečno iznose 2.000 kuna za učenike te 2.500 kuna za studente. No, nakon javne rasprave odlučeno je kako će ona ipak iznositi 2.700 kuna za učenike, a za studente 3.800, ali da zato neće moći bitno rasti broj stipendista.

No, prihvaćanjem odluka o stipendijama u Skupštini priča oko stipendija Grada Zagreba nije završena. Kako doznajemo, ukidaju se stipendije za poslijediplomske studije koje je Grad godinama dodjeljivao.

‘Mnogo nas je računalo na tu stipendiju i trudilo se za istu’

Studenti nam kažu kako su o tome obavješteni iz Ureda za demografiju, iako pisane informacije na webu grada o tome nema.

– Mnogo nas je računalo na tu stipendiju i trudilo se za istu. Prvi puta od kada su uvedene planira ih se ukinuti, iako je sam gradonačelnik Tomašević bio dobitnik raznih školarina. Kako bi se isti osjećao da mu ih je netko, unatoč natprosječnom trudu i radu, ukinuo, ostaje pitanje. Shvaćam da je štednja nužna, no štedjeti na studentima koji će biti okosnica nove generacije poduzetnika i radnika u Zagrebu, koja nas je i obvezivala da ostajemo u gradu, je suludo, kaže nam studentica Fakulteta hrvatskih studija koja ove godine upisuje poslijediplomski i potencijalna je korisnica spomenute stipendije.

U Gradu imaju probleme s procjenom kvalitete rada studenata

Pročelnica Ureda za demografiju Grada Zagreba, Mila Jelavić, kroz odgovor na naš upit potvrđuje da se ne predviđa stipendiranje postdiplomaca.

– U novim prijedlozima odluka o stipendijama Grada Zagreba nije predviđeno stipendiranje poslijediplomskih studija budući da je prijašnje iskustvo pokazalo da je procjenu kvalitete rada studenta poslijediplomskih studija teško administrativno provesti prema modelu stipendiranja koji se koristi za učenike i studente. Procjenu kvalitete rada studenata poslijediplomskih studija bi trebala provoditi povjerenstva sastavljena od članova koji imaju doktorate znanosti u područjima kandidata koji su se prijavili na natječaj. Povjerenstva se imenuju na početku mandata gradonačelnika na razdoblje od četiri godine. Obzirom da se ne može unaprijed znati profil kandidata koji bi se javljali na natječaj za stipendiju, nije moguće predvidjeti sastav povjerenstva, obrazlaže Jelavić.

Mogućnost da će se u budućnosti dodjeljivati neka vrsta stipendije prostdiplomcima nije zatvorena, dodaje.

– Međutim, ne isključuje se mogućnost otvaranja drugog modela stipendiranja studenata poslijediplomskih studija koji se bave temama koje će biti, u budućim strateškim dokumentima Grada, definirane kao istraživačke teme od posebnog interesa, zaključuje Jelavić.

Izdvojeni članak
stipendije

Dosta se pričalo o stipendijama u Zagrebu, provjerili smo koliko iznose u ostala tri velika grada

‘Nemoguće je biti u tri posto najboljih i paralelno negdje raditi’

Studentica s početka članka ove godine upisuje poslijediplomski studij, a na zadnjoj je godini diplomskog studija primala stipendiju za izvrsnost na temelju uspjeha, rektorove nagrade, paralelnog studiranja dva državna fakulteta i volontiranja u raznim udrugama, na fakultetu i na konferencijama.

– U ugovoru je pisalo kako smo nakon završetka primanja stipendije obavezni raditi u gradu Zagrebu onoliko koliko smo stipendiju primali, osim ako ne nastavimo studirati, nakon čega i dalje primamo stipendiju, sve dok ne spustimo prosjek ili ne uspijemo položiti nešto u roku. Ja sam ovu, kao i svaku prošlu godinu, dala sve ispite u roku na studiju komunikologije i obranila diplomski rad čime sam završila fakultet i odlučila se na Poslijediplomski studij informacijskih i komunikacijskih znanosti, s obzirom na to da i dalje paralelno studiram drugi studij psihologije i nemam vremena za rad, a poslijediplomski koji mi je izuzetno zanimljiv i za koji sam stvarno motivirana i koji mi pruža najveće moguće usavršavanje u toj struci, odvija se samo tijekom vikenda, što ne narušava moje studiranje drugo studija tijekom tjedna. Iako njegova cijena nije mala, bila sam odlučna u štednji za isti i paralelno se borila za ocjene i nenarušavanje prosjeka koji će mi, kako je bilo rečeno, omogućiti dohodak čije sam uvjete zadovoljila, govori nam studentica Hrvatskih studija.

Kaže, stipendija joj je do sada uvelike olakšavala situaciju, posebice zato što je nemoguće biti u tri posto najboljih studenata i paralelno raditi.

– Sa svojih 24 godine ne planiram tražiti roditelje džeparac, a i oni me uvijek podupiru da dokle god imam volju i želju nastavim raditi na sebi i znanju koje mi nitko nikada ne može oduzeti. Nemoguće je dati sve od sebe na fakultetu, biti u tri posto najboljih i paralelno negdje raditi, a ova stipendija je olakšava tu malu stvar studenata koji se izdvajaju i trude za istu, zaključuje naša sugovornica.