Pretraga

Novinarstvo-tečaj ili fakultet?

A- A+

Fakultet političkih znanosti, smjer novinarstvo

Kad sam po forumima čitala o FPZG-u naletjela sam na komentar da se tamo može pasti samo niz stepenice. Dosta bivših studenata ostavilo je komentare upozorenja tipa NE UPISUJ NOVINARSTVO, AKO NISI 100 % SIGURAN DA TO ŽELIŠ!!! Ni politologija nije puno bolje prošla jer za nju se tvrdi da pola studenata ni ne zna što studira,  rekla nam je studentica novinarstva, Katarina.

Na prvoj godini fakulteta suočila se sa sljedećim: debela crna mačka u dvorani, sjedenje na podu zbog manjka stolica, štrebanje nepotrebnih podataka, kolegiji kojima nitko još nije otkrio svrhu, nad*kane tete u referadi, antička filozofija, ekonomska politika, statistika i famozni tjelesni. Famozan je jer vam pruža razne mogućnosti, a većina studenata radi sve što može da izbjegne onu prokletu opciju penjanja po sljemenu subotom ujutro.  Osim toga, tu su pilates, aerobik, teretana, nogomet i rukomet. 

Prva godina je uglavnom dosadnjikava, ali ne pretjerano teška, kaže ona. Kasnije se pojave neke naznake praktičnog rada. Rad na Radio Studentu dobra je stvar za početnike, a tu je i televizijski studio. 

Zapravo, najviše negodovanja oko studija novinarstva tiče se manjka praktičnog rada na fakultetu. Doduše, pisanja nikako ne manjka. Od prezentacija, preko seminarskih radova do eseja, pisanju nikad kraja. Problem je u tome što rijetko kad dobijete konkretnu povratnu informaciju o onome što ste i kako ste napisali. No, već na drugoj godini dolazi do nekakve mini selekcije na Televizijskom novinarstvu. Ukoliko imate 4 ili 5 iz dotičnog kolegija, možete početi s prvim pravim praktičnim radom. Dobijete kameru i snimate mali televizijski prilog koji kasnije sami i montirate, kaže Katarina. Njena kolegica Mirjam nadovezala se: Ovaj fakultet me nije skroz razočarao, ali ni zainteresirao još više za novinarstvo. Smatram da je to zbog nedostatka praktičnog djela koji se nadoknađuje nepotrebnom teorijom. Bojim se da me ovaj fakultet neće pripremiti za moju, nadam se, buduću profesiju.

Istina je da studij novinarstva onima koji žele učiti pruža široko znanje, iako i to dosta ovisi o izbornim kolegijima koji se odaberu. Istina je i da na trećoj godini možete za praksu odraditi mjesec dana u redakciji Večernjeg lista, a svih pet godina na raspolaganju vam je i Radio Student. Naravno, sve ovisi o vašem interesima i volji. Nisu rijetka ni gostovanja poznatih novinarskih lica, te posjeti novinskim redakcijama i tiskarama. Na vama je da odlučite kojim ćete putem krenuti nakon treće završene godine. Na raspolaganju imate tisak, televiziju, radio, PR i nove medije. 

Činjenica je da vam za bavljenje novinarstvom ne treba diploma s ovog fakulteta i da će vas tijekom studiranja okolina podbadati kako idete na tečaj, a ne na fakultet. No, nisu svi kolegiji baš mačji kašalj i oko nekih se treba malo i pomučiti. S druge strane, ima i onih za koje ne znate bili se smijali ili plakali što ih morate pohađati. Pisanje bloga u stilu Gossip girl ili o njoj može vam donijeti dobru ocjenu iz jednog od manje zahtjevnih kolegija. 

 Samo ne znam kako bi ti što se rugaju riješili testove informiranosti na kojima studenti padaju ko kruške! Riječ je o 20 pitanja o aktualnim događajima, koja nisu uvijek baš tako aktualna. Ne znate tko je ministar pravosuđa ili kada će biti iduće Zimske olimpijske igre? E pa trebali biste! Tako studentica dotičnog fakulteta ističe neke od malih prepreka na putu do diplome, a njih, baš kao na svakom drugom fakultetu, ima. Možda se ne morate suočavati s knjižurinama od 1000 strana, ali to ćete nadoknaditi pisanjem eseja za ECTS bodove ili pak s prezentacijama. 

Ako upisujete novinarstvo s vizijom kako ćete baš vi biti novi voditelj Dnevnika ili Exkluziva, onda ćete se debelo razočarati kad čujete prodike o stresu, konkurenciji, pritisku i etičkim pitanjima novinarskog posla. Zaboravite bajke o vlastitoj kolumni ili poziciji glavnog urednika. Prije svega toga morate naučite 12 čimbenika vijesti, povijest BBC-a i konvergenciju medija. Između ostalog. U međuvremenu možda napravite i pokoji promo spot Fakulteta političkih znanosti, od kojih su mnogi i nagrađeni. U najnovijem primjerku možete vidjeti neke od profesora s politologije i novinarstva, a zatim još jednom promisliti o upisu.  Ne dajte da vas pokolebaju neke od iznesenih činjenica u ovom tekstu, ako osjećate da je novinarstvo vaš pravi i jedini izbor.