Pretraga

Novost s državne mature

A- A+

Ovogodišnja generacija maturanata imat će malo drugačija pravila za upis na fakultete. Tako će tehnički fakulteti zahtijevati polaganje matematike na višoj razini, dok će se za društvene i humanističke fakultete na višoj razini pisati hrvatski ili strani jezici.

Zagrebačko je sveučilište analiziralo prošlogodišnje upise i prolaznost kolegija brucošica i brucoša s položenom državnom maturom. Na temelju te analize zaključili su kako maturantice i maturanti za upise ipak trebaju znati više. Prema tome, ove godine će svi zagrebački fakulteti tražiti da bar iz jednog obaveznog predmeta bude viša razina. “S tom razlikom da je naglasak od tehničkog, biotehničkog područja na matematici – višoj razini, dok je kod nastavničkih studija, društvenog područja na hrvatskoj A razini,” rekla je za HRT prof. dr. sc. Blaženka Divjak, prorektorica zagrebačkog Sveučilišta.

Nova su pak pravila problematična za učenike i učenice strukovnih škola jer imaju manje nastavnih sati iz matematike i hrvatskog jezika za razliku od gimnazijalaca i gimnazijalki. To će sigurno utjecati na njihovo slobodno vrijeme i obaveze.

Svaki će fakultet odrediti i koji će se izborni predmeti bodovati za upis. Također, dodatne provjere ostaju aktulane. Tako će ih ove godine i dalje tražiti Medicinski fakultet, Filozofski, Pravni, sve akademije, Učiteljski te Hrvatski studiji.

Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje još je dodao: “Ispit iz hrvatskog jezika ove godine piše se jedan dan, i školski esej i test pišu se isti dan s razmakom od deset minuta pauze kad imaju vremena da se malo odmore.” Takav maratonski test u trajanju od četiri sata bit će i iz stranih jezika.