Pretraga

Novosti oko upisa u srednje

A- A+

metro-portal.hr

Ovogodišnji osmaši posljednja su generacija učenika koji srednju školu upisuju fizički. Kako se čini, već od školske godine 2012./2013. osmaši će svoje srednje škole birati i upisivati elektronički. Kako je za novilist.hr najavio državni tajnik Želimir Janjić, moglo bi doći do još nekih izmjena pri upisu u srednju školu, pa bi se tako učenicima, osim dosadašnjeg uspjeha u sedmom i osmom razredu mogli računati i uspjesi petog i šestog razreda.

Kako ističe državni tajnik, on-line upisima smanjit će se redovi, nepotrebna čekanja i višak papirologije koja je svake godine trošila živce roditeljima, ali i budućim učenicima. Da će rečunalni upisi proteći dobro dokaz je i matura, na kojoj učenici, ove godine treći put za redom, elektronički upisuju željene fakultete. Ipak, detaljniji uvjeti za upis u srednju školu bit će poznati do svibnja ove godine, a u stvaranju novih uvijeta sudjelovat će i druga ministarstva kao i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Ove promjene nisu neočekivane ni za roditelje, ni za učenike, budući da su najavljivane još 2011. godine. Možda će odluka o vrednovanju petih i šestih razreda pri upisu u srednje škole potaknuti kampanjce da krenu ranije učiti i tako boljim uspjehom u svim razredima upišu željenu srednju školu.