Pretraga

O holokaustu u vrtićima?

A- A+

Učenici srednjh i osnovnih škola moći će još više učiti o povijesti holokausta. Agencije za odgoj i obrazovanje ističe kako je to toliko važno da bi i djeca vrtićke dobi uskoro mogla početi učiti o tome. Sličnog su mišljenja i u ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a učenici osnovnih i srednjih škola uskoro će priliku za dodatno učenje imati kroz predmete poput građanskog Odgoja i Odgoja za demokratsko građanstvu, istaknuo za Slobodnu Dalmaciju novi ministar Željko Jovanović. Kroz njih će učenici imat puno veću mogućnost za učenje o koncentracijskim logorima i holokasutima.

Osim učenika, edukaciju za nove predmete proći će i profesori. Edukacijom djece, ali i profesora, mlađe generacije imat će bolji uvid u važne povijesne događaje, a samim tim, neće ponavljati te pogrešake u budućnosti. Zaključci su to prvog dana trodnevnog skupa pod nazivom “Poučavanje o holokaustu i sprječavanje zločina protiv čovječnosti“, koji se od srijede do petka održava u Zagrebu i Jasenovcu. Ovaj skup održava se već devetu godinu za redom povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja.

Prema pisanju Večernjeg lista, svaki peti Nijemac u dobi između 18 i 30 godina ne zna što je Auschwitz, a svaki treći ne zna da se nalazio u Poljskoj. Poražavajuć je to podatak za zemlju u kojoj je doista važno da se takvo znanje ne zaboravi. Ako ne želimo da se nešto tako dogodi i nama, učenica Lucija donosi nam razloge zašto je važno učiti, ne samo o holokaustima, već i o povijesti: “Mislim da bi djeca trebala znati o holokaustima. Neke ne zanima, ali većinu zanima. Važno je to znati zato jer neki učenici ni ne znaju na primjer koje godine su bili Svjetski ratovi ili kad je bio bio domovinski rat ili da li je uopće bio. Djecu treba informirati o tako važnim događajima vezanim uz našu povijest da se ne bi ponovilo.”