Pretraga

Objavljene su konačne ljestvice upisa u srednje, učenici moraju obaviti još jednu važnu radnju

A- A+

Ove subote točno u podne objavljene su konačne ljestvice poretka za upise u srednje škole. Učenici sada mogu ispisati upisnicu za školu u kojoj su ostvarili pravo upisa, a one se s ostalom dokumentacijom koju škola traži dostavljaju u škole najkasnije do 14. srpnja, a prema datumu kojeg je sama škola odredila.

Foto: Jan Baborák, Unsplash

Nakon što je sredinom tjedna zaključana mogućnost odabira srednjih škola u elektroničkom sustavu upisa u srednje, danas u podne ljestvice poretka postale su konačne. Kandidati su ostvarili pravo upisa samo u onaj program na kojem su u tom trenutku svrstani na ljestvici poretka sukladno ostvarenom broju bodova.

Počinje dostavljanje upisnica školama

Osmašima sada još preostaje školi dostaviti upisnicu i ostalu dokumentaciju prema popisu kojeg je svaka škola objavila na svojim web stranicama. Upisnice su također od podneva dostupne u sustavu prijava na kartici ‘Moj odabir’.

Kandidati upisnice zajedno s ostalom dokumentacijom potrebnom za upis, elektronički ili osobno dostavljaju u srednju školu u kojoj su ostvarili pravo upisa do 14. srpnja, a srednja škola zaprimljene dokumente treba označiti u sustavu. Važno je naglasiti kako škole same određuju datume i vremena zaprimanja upisnica, pa bi učenici te informacije trebali potražiti na web stranici škole u koju su upali. Ondje je navedena i e-mail adresa putem koje mogu dostaviti dokumentaciju. Učenik svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici.

– Nakon 12:00 sati, kraj obrazovnoga programa za koji kandidat ostvaruje pravo upisa, u stupcu Pravo upisa, prikazivat će se riječ ‘Da’, a na svim ostalim ljestvicama poretka umjesto plasmana stajat će “-“. Kandidati koji su stekli pravo upisa u programe za koje je uvjet, uz upisnicu, dostava dodatne dokumentacije, navedeno mogu provjeriti na svom sučelju na kartici ‘Moji rezultati/Detaljno’: liječnička svjedodžba medicine rada (donosi se u srednju školu pri upisu ili, iznimno, kada u trenutku upisa kandidat nije u mogućnosti dostaviti liječničku svjedodžbu medicine rada, pri upisu dostavlja potvrdu obiteljskog liječnika, a liječničku svjedodžbu medicine rada najkasnije do kraja prvog polugodišta prvog razreda); dokumente kojima su ostvarili dodatne bodove (osim za natjecanja iz znanja i sporta koja su automatski evidentirana u sustavu); ugovor o naukovanju za JMO programe (pri upisu ili najkasnije do kraja prvog polugodišta prvog razreda), pojašnjeno je na stranici Upisi.hr.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Zatvorene su prijave, evo koje su najpoželjnije gimnazije za upis među osmašima u 2021.

Na jesenskom mogu konkurirati samo kandidati koji se nisu upisali na ljetnom

I ove godine održat će se jesenski rok upisa, a u tom roku za upis na preostala slobodna mjesta mogu konkurirati samo kandidati koji se nisu upisali na ljetnom roku.

– U jesenskome upisnom roku bit će moguće prijaviti samo obrazovne programe za koje upisna kvota u ljetnome roku nije popunjena. Okvirna slobodna mjesta za jesenski rok bit će poznata od 15. srpnja 2021., poručuju iz Središnjeg prijavnog ureda.

Popis najpoželjnijih gimnazija na ljetnom roku, dakle onih s najviše prvih izbora u odnosu na broj mjesta, možete vidjeti ovdje.