Pretraga

Od sada možete i u unutrašnjost kafića, ali u nekim slučajevima morat ćete nositi masku: Evo preporuke HZJZ-a

A- A+

Od danas više ne morate tražiti posljednje mjesto na terasi kafića. Nove mjere dozvoljavaju boravak u unutrašnjosti kafića, no u određenim ćete slučajevima morati nositi masku za lice.

kafić bar

Foto: Unsplash; Patrick Tomasso

Nakon što je odlučeno da ćete konačno, nakon devet mjeseci, moći sjesti i popiti svoju omiljenu kavu u zatvorenim prostorima kafića, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je detaljne preporuke.

U ovim slučajevima, maska na lice

U zatvorenim prostorima kafića moći će boraviti ograničen broj gostiju na način da će svakom gostu biti osiguran prostor od četiri kvadrata, a između različitih posjetitelja, kao i posjetitelja i osoblja, treba biti razmak od jednog i pol metra. Za stolovima, doduše, možete sjediti s grupom ljudi, ali onda između različitih grupa i stolova mora biti održan taj razmak. Prilikom dolaska i odlaska iz kafića, kao i ako idete u toalet, morat ćete nositi masku za lice, dok će zaposlenici morati stalno nositi masku.

Po običaju, svim gostima i zaposlenicima na raspolaganju treba biti osigurano dezinfekcijsko sredstvo, a potiče se i beskontaktno plaćanje. Istovremeno, kafićima će biti zabranjeno posluživati grickalice, kao ni ostavljanje posudica za sol, papar, ulje, ocat i druge začine, već se trebaju na zahtjev gosta nositi novi, prethodno oprani. Zaposlenici moraju mjeriti temperaturu ujutro.

Umjesto ventilacije, prozračivati

Prostor se mora redovito dezinficirati. To se posebno odnosi na kvake i rukohvate, rubove vrata na hladnjacima, ali i ostale površine koje se često dodiruju. Prostor treba redovito prozračivati, a ako vremenski uvjeti dozvoljavaju, prozori kafića trebaju biti otvoreni. Ako su vremenski uvjeti lošiji, prostor će se prozračivati svakih petnaest minuta.

Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Cjelovite preporuke možete pregledati u dokumentu ispod.

(Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download