Pretraga

Sada je i službeno: Neće biti poskupljenja u menzama, pravilnik je upravo pušten u savjetovanje

A- A+

Studentske menze neće poskupjeti, meni će i dalje koštati 6,50 kuna. Nakon najave Vlade, sad je i službeno. U javno savjetovanje puštene su manje izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani.

tanjur iz menze

Hrana u menzi na Agronomskom i Šumarskom fakultetu
Foto: Srednja.hr | Ana Šoda

Cijene idu u nebo pa su se posljednjih mjeseci, sasvim opravdano, postavljala pitanja i o eventualnom poskupljenju hrane u studentskim menzama. Naime, cijena menija od 6,50 kuna nije se mijenjala od 2014. godine. Od tada, a posljednje u zadnje vrijeme, puno se toga promijenilo.

Mijenja se odredba jednog članka

No, Vlada Republike Hrvatske kroz paket je mjera odlučila djelomično podržati i studentski standard. Studentski centri, kako su najavili na sjednici prije dva tjedna, dobivat će potporu kako bi cijena menija ostala ista. unatoč povećanju cijena energenata i namirnica.

Vrijednost te mjere je 75 milijuna kuna, a kako bi se sve provelo po propisima, najavio je tada ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, mijenja se i Pravilnik o studentskoj prehrani. Njegove su najave sada postale i službene. U javno savjetovanje puštene su manje izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani. Mijenja se jedna odredba u jednom članku.

U članku 10., stavak 3 sada stoji da ‘uz potporu iz stavka 1. ovoga članka, Ministarstvo davatelju usluge doznačuje dodatna sredstva u visini od 20% za mjesečne račune ispostavljene za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023.’.

Izdvojeni članak
andrej plenković

Vlada predstavila mjere: Rastu stipendije studentima, potpora SC-ovima za prehranu, novosti i za škole

Povećavaju se iznosi stipendija

Javno savjetovanje otvoreno je još tjedan dana, do sljedeće srijede 28. rujna, a izvješće nakon provedene rasprave očekuje se do 14. listopada. Podsjetimo, ako želite sudjelovati u javnom savjetovanju, ostaviti komentar, kritiku ili prijedlog, morate se prijaviti ili registrirati u sustav e-Savjetovanja. To možete učiniti kao korisnik sustava e-Građani ili direktnom prijavom nakon koje ćete dobiti mogućnost komentiranja ne samo ovog pravilnika, već i drugih propisa. Detaljne upute kako se prijaviti, korak po korak, za one kojima je to potrebno, možete pronaći ovdje.

Ovo je, podsjetimo, dio mjera koje Vlada provodi kako bi olakšala udar na studentski standard. Studentima u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju dodijelit će se 12.000 stipendija, umjesto dosadašnjih 10.000. Također, kako smo pisali, iznos te stipendije povećava se na 1.506 kuna, umjesto dosadašnjih 1.200. Vrijednost mjere je 45 milijuna kuna. Podsjetimo, neovisno o ovome, mijenja se i iznos STEM stipendije, pa će tako i ona s 1.200 kuna porasti i na 4.520,70 kuna za STEM nastavničke smjerove, ali je još nepoznanica koliko će se ovih stipendija dodijeliti.