Pretraga

Od tinejdžera koji je volio nogomet do teorijskog fizičara: ‘Otkrio sam sve bogatstvo svijeta’

A- A+

Kada je čovjek rođen za nešto, kada ima talent u nekom području koji drugi možda nemaju, tada mu ne predstoji ništa drugo nego slijediti svoju sudbinu. Tako je i na teorijski fizičar Goran Senjanović slijedio svoj put kada je jednog popodneva odlučio umjesto nogometa rješavati formule po papiru. Od tada, kaže, nije stao do danas kada ima 73 godine. I od tog trenutka je shvatio da ne može raditi ništa drugo. Danas je svjetski poznati fizičar i začetnik čak dviju teorija.

teorijski fizičar goran senjanović u podcast studiju srednja.hr

Goran Senjanović | Foto: srednja.hr

Goran Senjanović, hrvatski je teorijski fizičar i začetnik teorije prema kojoj elementarne čestice neutrini imaju masu te teorije o lijevo-desnoj simetriji koja se istražuje u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u CERN-u. U našem podcastu ispričao je kako se zaljubio u fiziku zahvaljujući starijem bratu koji je išao na natjecanja iz matematike i fizike.

‘To se meni tada činilo ludo jer zašto bi to radio, kada možeš ići van igrati nogomet’

Objasnio je kako je kao dijete bio vrlo hiperaktivan, a to se odražavalo i na njega kao učenika. Zahvaljujući dobrim ocjenama jer mu je većina predmeta išla, nitko nije stvarao probleme oko toga što nije mogao mirno sjediti i učiti. No, jednog popodneva sve se promijenilo.

– Do drugog razreda gimnazije sam bio dobar đak jer sam tada prestao učiti zbog jednog vrlo interesantnog katarzičnog iskustva. Matematika i fizika su mi išle lako, ali nisam ništa posebno osjećao, sve do jednog popodneva kad sam imao 14 godina. Otišli smo iz Splita za Zagreb. Moj brat u to vrijeme završava gimnaziju i išao je na natjecanja iz matematike i fizike. To se meni tada činilo ludo jer zašto bi to radio kada možeš ići van igrati nogomet. I on jednog dana ostavi matematički vjesnik malo težih problema na mome stolu, još je namjerno očistio sve sa stola da bude samo to na njemu, ispričao je Senjanović.

Zbog fizike nije tri mjeseca izašao iz kuće gdje je rješavao formule

Nije mogao odoljeti, a da ne baci pogled o kakvim se zadacima radi. Prisjeća se kako je gledao u to i nije kužio kako riješiti neki problem. Zatim je otrčao van kako bi igrao nogomet, ali je onda ipak odlučio vratiti se kako bi probao riješiti zadatak. U podcastu je ispričao kako je bio vrlo hiperaktivno dijete i da nije mogao zagrijati stolicu, ali tog se trenutka sve promijenilo.

– Govorim prijateljima da me pričekaju 15 minuta i vraćam se u kuću. Bilo je oko ponoći kada su me roditelji pokušali staviti na spavanje, ali ja nisam mogao. Nisam ni večerao, sljedeća tri mjeseca nisam mogao izaći iz kuće. Otkrio sam sve bogatstvo svijeta. Otkrio sam apsolutni mir. Znači, dijete koje ne može sjediti više od pet minuta otvarao bih i zatvarao ulicu. Čitao sam da budistički svećenici kažu da u momentima velike meditacije osjećaju kako im krv ide kroz žile, ja sam to osjećao dok sam pisao formule po papiru. Od tada nisam stao i nisam nikada pogledao unazad i nisam imao izbora, rekao je Senjanović.

Cijeli podcast pogledajte na našem YouTube kanalu, poslušajte na Spotifyu ili u videu ispod.