Pretraga

Odgovaramo na često pitanje učenika: Smijete li jedan ispit pisati dva školska sata?

A- A+

Školska godina u punom je jeku, kao i sezona ispita. Nije rijetkost da nas u razdobljima intenzivnije provedbe ispita učenici pitaju o svojim raznim pravima. Jedno od tih pitanja, kako učenika, tako i roditelja, je i ono smije li jedan ispit trajati dva školska sata. I dok kod usmenih ispita pravilnik Ministarstva propisuje vremensko ograničenje, kod pisanih to nije slučaj.

pisanje ispita_nastava_ispit

Ilustracija: Freepik

Ništa neuobičajeno za ovo doba godine, u naš je e-sandučić stigao jedan upit o vremenskom ograničenju pisanja ispita u srednjoj školi. Konkretno, osobu je zanimalo postoji li zakon ili pravilnik kojim bi vrijeme trajanja ispita bilo ograničeno i smije li ispit trajati dva školska sata bez pauze.

Trajanje usmenog ograničeno je pravilnikom, pisanog – ne

Pravila usmenih i pisanih provjera uređena su Pravilnikom o načinima, postupcima i elementima vrednovanja u osnovnoj i srednjoj školi. Ukratko, taj pravilnik propisuje duljinu trajanja usmenog ispita, ali ne i pisanog.

Kada je riječ o usmenoj provjeri, ona se može se provoditi na svakom nastavnome satu bez obveze najave i, u pravilu, ne smije trajati dulje od 10 minuta po učeniku. Prema istom pravilniku, učenici mogu imati dva usmena ispita u danu, odnosno jedan ako su tog dana pisali pisani ispit.

S druge strane, od pisanih ispita ne postoji ograničenje u njihovom trajanju. Drugim riječima, nastavnik može odrediti da ispit traje 30 minuta, puni sat, ali i dva školska sata, ako, primjerice, imate blok sat nekog predmeta.

Izdvojeni članak

Znajte svoja prava: Koliko puta u danu smijete pisano i usmeno odgovarati?

Između dva nastavna sata mora biti pauza od pet minuta

No u potonjem slučaju postoji jedna ‘kvaka’. Između dva nastava sata nastavnici su dužni učenicima osigurati odmor od pet minuta – tako im nalaže Državni pedagoški standard, još jedan u nizu pravnih akata Ministarstva.

Dakle, iz svih propisa Ministarstva može se zaključiti da je pisana provjera koja traje dulje od 45 minuta moguća, no učenici bi nakon proteka prvih 45 minuta morali imati petominutnu pauzu. Takvu pauzu, doduše, neće imati na državnoj maturi. Naime, neki od ispita, primjerice Matematika na višoj razini, pišu se puna tri sata, bez pauze. Učenici mogu izaći s ispita nakon što protekne 30 minuta, ali povratka na test, u slučaju mature – nema.

Podsjetimo za kraj i na još jedno pravilo oko pisanih provjera. Za razliku od usmene, učenik u danu može pisati najviše jedan ispit, a u tjednu su dozvoljena maksimalno četiri. I dok usmene nije potrebno najavljivati, prema Pravilniku Ministarstva pisana provjera mora biti najavljena učenicima najmanje 14 dana ranije.