Pretraga

Oni su naša budućnost: Najbolji školarci dobili Oskare znanja

A- A+

Hrvatski učenici su i kroz ovu školsku godinu pokazali državu u najboljem svjetlu na čak 16 međunarodnih natjecanja na kojima je 48 školaraca osvojilo jedno od prva tri mjesta. Zbog ovakvih iznimnih rezultata, Agencija za odgoj i obrazovanje dodjeljuje priznanje, takozvani Oskar znanja.

Učenici iz srednjih i osnovnih škola i ove školske godine su sudjelovali na brojnim natjecanjima, domaćim i inozemnim. Tako je čak 48 učenika i učenica predstavilo domovinu u svijetu i to u najboljem svijetlu, jer su osvojilo jedno od prva tri mjesta. Iako mnogo mladih odlazi iz zemlje u potrazi za radnim mjestima ili pak stranim fakultetom, kroz osnovnu i srednju školu hrvatski učenici pokazali su koliko znaju i to u raznim područjima. Zbog toga su im danas iz Agencije za odgoj i obrazovanje uručili Oskare znanja, priznanja za dosadašnji trud i vještine kojima barataju.

Izdvojeni članak

Kreativni maturanti crtanim filmom odnijeli zlato na državnom natjecanju

Čak 48 učenika predstavljalo domovinu u inozemstvu

 Oskari znanja danas su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uručeni čak 191 učeniku iz cijele Hrvatske. Upravo ti učenici su bili pobjednici državnih natjecanja, a isto to priznanje dobit će i 48 učenika koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

 Najuspješniji učenici iz osnovnih, ali i srednjih škola, sudjelovali su na 16 međunarodnih natjecanja, a pripremalo ih je 24 mentora.
Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta provodi svake godine natjecanja za učenike u 31 kategoriji.

Izdvojeni članak

Varaždinci pokupili odlična mjesta na informatičkom natjecanju u SAD – u

Mnoga imena s natjecanja poznata

Neki od učenika koji pobjeđuju na međunarodnim natjecanjima iz matematike, već su poznati mnogima. Tako je Oskar znanja dobio Domagoj Ćevid, učenik koji je ove godine odnio zlato na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, a to mu je samo jedna od pobjeda u nizu.

 – Drago mi je da se barem kroz neka simbolična priznanja pokušava promovirati odlazak učenika na razna natjecanja, kazao nam je zlatni Ćevid.

Osim natjecanja iz prirodoslovno – matematičkog područja, provode se i natjecanja iz humanističkog, tehničkog, umjetničkog, zdravstvenog i ekološkog područja. 

Ove školske godine održano je i pet smotri na kojima su učenici pokazali kreativnost, stvaralaštvo, poduzetnički duh, ali i građanske vrednote.

U nastavku možete vidjeti tko su državni i međunarodni prvaci ove školske godine.