Pretraga

Optužena ravnateljica: S računa obrazovne ustanove za privatne potrebe skinula više od 40 tisuća eura

A- A+

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku optužilo je 48-godišnju bivšu ravnateljicu zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprave. Tereti ju se da je kao ravnateljica jedne obrazovne ustanove s računa škole skinula više od pola milijuna kuna od kojih nije vratila 318 tisuća kuna, odnosno više od 40 tisuća eura. U isto vrijeme bila je i na poziciji blagajnice jednog sportskog kluba s čijih je računa također uzimala novce. Oštetila je klub za 194 tisuće kuna, odnosno više od 25 tisuća eura.

novčanica euro

Foto: srednja.hr

Nakon što je u listopadu prošle godine 48-godišnja bivša ravnateljica iz Siska osumnjičena da je obrazovnu ustanovu oštetila za više od 300 tisuća kuna te da je na jednak način oštetila i sportski klub u kojemu je bila blagajnica, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku sada ju je zbog toga i optužilo. Sveukupno si jeprotupravno pribavila više od 500 tisuća kuna, što je oko 68 tisuća eura.

– Okrivljenu 48-godišnjakinju optužnicom se tereti da je od 25. travnja 2014. do 16. rujna 2022., kao ravnateljica jedne obrazovne ustanove, ovlaštena raspolagati sredstvima na računima ustanove, postupila u cilju da si pribavi imovinsku korist. Tereti ju se da je protivno interesima ustanove, s bankovnih računa ustanove različitim novčanim transakcijama neosnovano raspolagala novcem namijenjenim za redovno poslovanje ustanove u iznosu od 536.467,60 kuna, koji nije koristila za poslovanje ustanove već za vlastite potrebe, nakon čega je na račun ustanove vratila ukupno 218.217,94 kune, dok preostali iznos od 318.249,66 kuna nije vratila. Tereti ju se da je opisanim oštetila ustanovu za iznos od 318.249,66 kuna (42.238,99 eura) i ujedno u istom iznosu pribavila si nepripadnu imovinsku korist, stoji na stranicama DORH-a.

Osim što je uzimala novac iz škole, uzimala je novac i iz sportskog kluba gdje je bila blagajnica

Uz to, otprilike u istom razdoblju, bila je i blagajnica jednog sportskog kluba koji je oštetila na gotovo identičan način.

– Tereti ju se da je protivno interesima kluba, s bankovnog računa kluba različitim novčanim transakcijama neosnovano raspolagala novcem u iznosu od ukupno 380.579,29 kuna, kao i da članarinu kluba koju je zaprimila u gotovini (ukupni iznos od 75.000,00 kuna) nije položila na račun kluba, već se njime koristila za vlastite potrebe. Nakon toga je, tereti ju se, uplatama na račun kluba vratila iznos od ukupno 111.893,00 kuna, a u gotovini je vratila iznos od 38.420,00 kuna te je gotovinom platila troškove kluba u iznosu od 111.022,00 kuna, dok preostali iznos od 194.243,29 kuna nije vratila čime je sportski klub oštetila za iznos od 194.243,29 kuna (25.780,52 eura) i ujedno si u istom iznosu pribavila nepripadnu imovinsku korist, objavio je DORH.

Izdvojeni članak
euro

Ravnateljica osumnjičena da je za vlastite potrebe uzela 300 tisuća kuna s računa obrazovne ustanove

Krivotvorila je i potpis kako se ne bi saznalo za novčanu donaciju sportskom klubu

Osim što je financijski oštetila školu i sportski klub, 48-godišnjakinja je krivotvorila i potpis predsjednice sportskog kluba.

– Tereti ju se da je 31. ožujka 2021., na ugovoru o transferu posebne financijske pomoći, odnosno donacije za provedbu programa pomoći potresom pogođenih područja u svrhu održivosti sporta u Sisačko-moslavačkoj županiji; sklopljenim između Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije (donator) i sportskog kluba (primatelj); potpisala predsjednicu kluba bez njenog znanja i odobrenja, iako je predsjednica kluba bila ovlaštena za klub potpisati taj ugovor. Tereti ju se da je na taj način donatoru neistinito prikazala da je za primatelja donacije (sportski klub) na ugovoru potpisala predsjednicu kluba po njenom ovlaštenju iako ju predsjednica kluba za to nije ovlastila, a sve kako predsjednica i ostali članovi kluba ne bi saznali za donaciju (iznos od 9.000,00 kuna) koja je klubu dodijeljena nakon potpisivanja ugovora, priopćili su iz DROH-a.