Pretraga

Organizatori prosvjeda odgovorili učenici Ani: ‘Kapa dolje na hrabrosti i dođi na prosvjed’

A- A+

Organizatori subotnjeg prosvjeda ‘Za sigurnu školu’ lijepim pismom obratili su se učenici Ane iz Turističke gimnazija Vinkovaca koja se svojim pismom obratila nastavnicima i školskom sustavu. Njezino pismo koje je objavila srednja.hr, prenijeli su brojni mediji, a odgovor organizatora prosvjeda objavljujemo u cijelosti. Čestitali su Ani na hrabrosti i pozvali je na subotnji prosvjed.

pisanje

foto: Pixabay.com

Draga naša Ana,

Kapa dolje na hrabrosti i inicijativi! Vrlo si mlada, a svejedno si odlučila istupiti pod punim imenom i prezimenom i reći otvoreno i bez zadrške što misliš.

Cilj našega subotnjeg skupa je natjerati sustav (isti onaj kojem ti svašta zamjeraš, a niti nama nije drag takav kakav je) da zaštiti sve koji se nalaze u školi – bili oni učitelji, nastavnici, učenici, pedagozi, psiholozi… od nasilja.

Smatramo da je nasilje neprihvatljivo u kojem god smjeru ono išlo i od koga god potjecalo. Primjeri koje si navela su vrlo zabrinjavajući i osuđujemo ih. Ponovno – krivimo sustav koji, jednako kao što nije u stanju zaustaviti nasilne učenike od provođenja terora nad svojim kolegama iz razreda te nastavnicima ili učiteljima, nije u stanju probrati kukolj među našim redovima, koji svojim postupcima baca ljagu na sve nas.

Izdvojeni članak
pisanje

Učenica I. srednje otvorenim pismom oštro odgovorila #ijasamfranjo prosvjednicima

Sustav definitivno nije posložen kako treba. Shvaćamo da ste zatrpani ogromnim brojem informacija iz prevelikog broja predmeta koje morate usvojiti u vrlo kratkom roku.  Baš zato što je mladima u današnje vrijeme teško, mora doći do promjene koja će olakšati život i školovanje svima. Ali! Uvijek je tu taj ali…

Ima li smisla liječiti i reformirati sustav, dok se ljude (i odrasle i djecu) koji su njegov dio svakodnevno šuta, psuje i pljuje?! Škola za život može postojati samo u sigurnoj školi.

Za tu sigurnu školu se i zalažemo: pretvorimo prvo škole u sigurna mjesta, a onda i u mjesta na koja ćemo svi rado dolaziti s osmijehom na licu. Ti si prvi korak prema toj školi već napravila: podigla si glas. A sada idemo svi zajedno dići glas – dođi i ti u subotu s nama, podrži nas, pridruži nam se, jer netko tko je u prvom razredu gimnazije pokazao toliku hrabrost i inicijativu zaslužuje sigurnu školu.

U nadi da se vidimo u subotu,

Organizatori skupa