Pretraga

Osigurano 9 milijuna kuna za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima

A- A+

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas je na konferenciji za medije predstavio novootvoreni javni poziv ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’ kojim se na raspolaganje stavlja 9 milijuna kuna. U protekle tri godine, navedeno je ministarstvo, zajedno sa zainteresiranim partnerima, stipendiralo ukupno 1064 učenika obrtničkih zanimanja s iznosom 6,39 milijuna kuna.

Foto: minpo.hr

Ministarstvo poduzetništva i obrta na čijem je čelu Gordan Maras, predstavilo je danas na konferenciji za medije javni poziv ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’, kojim se na raspolaganje stavlja 9 milijuna kuna.

Izdvojeni članak

Ovo su deficitarna zanimanja na tržištu rada u Hrvatskoj

Novac namijenjen za one koji se školuju u deficitarnim zanimanjima

– Potaknuti dobrim iskustvima prijašnjih godina i ove smo godine odlučili izdvojiti sredstva za stipendiranje učenika koji se odluče školovati u deficitarnim obrtničkim zanimanjima.

U zadnje tri godine Ministarstvo poduzetništva i obrta zajedno sa zainteresiranim Udruženjima obrta stipendiralo je ukupno 1064 učenika te je samo Ministarstvo ukupno izdvojilo 6,39 milijuna kuna.

Cilj nam je i ove godine nastaviti s poticanjem učenika srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima, rasteretiti troškove obrazovanja obitelji učenika i u konačnici osigurati kvalitetno obrazovane kadrove koji će potaknuti zapošljavanje u obrtima i samozapošljavanje u obrtništvu, izjavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Prilikom predstavljanja ovog javnog poziva, konferenciji je nazočilo i dvoje učenika koji su prošle godine dobili stipendiju.

– Stipendiranje mi je puno pomoglo tijekom obrazovanja, posebice mojim roditeljima koji su se na taj način financijski rasteretili. Preporučio bih učenicima da se prijave na natječaj koji će im donijeti pozitivna iskustva, poručio je Ivan Trbušić, učenik prošlogodišnjeg stipendiranja.

Izdvojeni članak

Deficitarna zanimanja donose 100 bodova pri upisu u dom

Ova se zanimanja smatraju deficitarnim

Kako su još dodali iz ministarstva poduzetništva i obrta cilj je ovim javnim pozivom svim učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja, ukoliko zadovoljavaju uvjete, dati jednaku mogućnost apliciranja za stipendije.

Deficitarnim zanimanjima se prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje smatraju: autolakirer, autolimar, bravar, dimnjačar, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, kuhar, pekar i drugi.

No stipendija će se dodjeljivati i za druga obrtnička zanimanja koja na svom području, područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredi kao deficitarna ( npr. frizer na otocima).

Prijaviti se mogu učenici koji su državljani Republike Hrvatske i koji imaju prebivalište na području Republike Hrvatske te imaju status redovitog učenika sukladno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Prilikom bodovanja prednost će imati učenici slabijeg materijalnog statusa, boljeg školskog uspjeha, učenici koji su osvojili mjesta na međunarodnom i domaćem natjecanju i drugo. Mjesečni ishod stipendije iznosit će 750 kuna po učeniku za školsku godinu 2015./16., a planira se dodijeliti tisuću stipendija.

Rok za podnošenje prijava je od 01. rujna 2015. do 30. rujna 2015. godine.