Pretraga

Osvježena lista najuspješnijih učenika Hrvatske: Provjerite tko su i koje škole pohađaju

A- A+

Najbolji učenici u Hrvatskoj, osim što ostvaruju odličan uspjeh u školi, rasturaju na još jednoj fronti – sudjelujući na natjecanjima. Zahvaljujući Oskaru znanja, svake godine točno znamo tko su oni i iz kojih školi dolaze. Alumni projekt ih je mapirao u sklopu lako pretražive baze podataka. Ona je sada osvježena i uključuje najnovije podatke o najuspješnijim učenicima naše zemlje.

Alumni baza portala srednja.hr mapirala je najbolje učenike, one koji su osvajali Oskare znanja | Foto: Unsplash

Oskar znanja, za one koji ne znaju, je nagrada koje se dodjeljuju učenicima za izniman uspjeh na državnim i međunarodnim natjecanjima. Dodjeljuje ju Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO), a ove su dodijeljene 19. put. Nagradu za uspjeh na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu dobilo tako je dobilo gotovo 400 učenika. Osim njima, priznanja se dodjeljuju i mentorima koji učenike pripremaju i prate u natjecanjima.

Kako bismo te učenike dodatno istaknuli, a popise učinili još preglednijima, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija smo pokrenuli projekt Alumni. Riječ je o projektu koji je mapirao najbolje učenike i nastavnike u Hrvatskoj, a bazu podataka redovno osvježavamo novim podacima. Tako sada u našoj tražilici možete pretraživati i ovogodišnje dobitnike Oskara znanja.

Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, rekao nam je više o tome zašto im je važno na ovaj način podupirati nadarene i izvrsne učenike.

– Županije su osnivači većine osnovnih i srednjih škola. Kao takve, uz brigu o materijalnim stvarima, one financiraju i izgradnju novih škola, prijevoz učenika i dio izvannastavnih aktivnosti. Zato svake godine Hrvatska zajednica županija podržava Oskar znanja, odnosno projekt Alumni. Mladi su naša budućnost – sve što uložimo u njih uložili smo u bolje i sretnije sutra, naveo je Marušić.

Alumni tražilica na portalu srednja.hr

Alumni tražilica na portalu srednja.hr | Foto: Screenshot, srednja.hr

Kako koristiti Alumni tražilicu?

Koristeći tražilicu na Alumni dijelu portala možete pronaći sve dobitnike Oskara znanja od 2005. godine pa nadalje. Najuspješnije učenike možete pretražiti po njihovom imenu, školi koju pohađaju, gradu ili županiji u kojem se ta škola nalazi te natjecanju na kojem su sudjelovali.

Tako možete doznati koji su najuspješniji učenici pojedinog grada, županije ili cijele države. Na stranici učenika prikazuju se sva natjecanja na kojima je učenik ostvario rezultat u određenom razredu, škola iz koje dolaze i mentor koji ih je pripremao za natjecanje. Osim učenika, Alumni projekt mapira i najbolje mentore.

S nekim od najuspješnijih učenika u zemlji smo nedavno i razgovarali. Tako nam je Ivan, najuspješniji učenik u Požeško-slavonskoj županiji, objasnio zašto misli da broj odlikaša treba smanjiti. Te teme dotaknuli smo se i u razgovoru s Josipom, najuspješnijim učenikom Bjelovarsko-bilogorske županije, koji smatra da bi sustav ocjenjivanja valjalo promijeniti. Krešimir, učenik koji ima najviše Oskara znanja u cijeloj zemlji, ispričao nam je kako je njegovo viđenje školskog sustava i položaja izvrsnih učenika unutar njega. Tekstove s najuspješnijim učenicima pronađite ovdje.


Projekt Alumni  portala srednja.hr mapirao je najbolje učenike i profesore prema kriteriju osvojenih Oskara znanja, a napravili smo ga u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Koristeći tražilicu, na Alumni dijelu portala možete pronaći sve dobitnike Oskara znanja od 2005. godine pa nadalje.