Pretraga

Otkrila da je netko do zadnjeg slova prepisao njen završni rad pa pitala što joj je činiti: ‘Ako prijaviš, loša si osoba’

A- A+

Iako tema kupnje i prodaje akademskih radova često zauzima mjesto u našim tekstovima, zapravo se u njima rijetko dotičemo osoba koje su takvim radnjama oštećene. Složit ćete se, nije baš lako otkriti da je netko prepisivao vaš diplomski ili seminarski rad. Ipak, jedna je djevojka došla do takvog saznanja. Što bi s tim saznanjem trebala napraviti, odlučila je pitati u Facebook grupi Tražim/nudim studentski posao, koja broji preko 100 tisuća članova. Odgovori koje je ondje dobila u najmanju su ruku razočaravajući.

Diplomski rad posljednji je i jedan od najvećih koraka kojim se stječe diploma i akademsko zvanje. Kada je utvrđeno da je prepisao dijelove svog diplomskog rada, Visoka policijska škola ga je HDZ-ovcu Milijanu Brkiću poništila. Nije ostao bez zvanja, ali Brkić je morao napisati novi rad, kojim je 2017. ponovno diplomirao na istoj Visokoj školi.

Ipak, čini se kako dio mladeži nije mišljenja da bi se isto pravilo trebalo primjenjivati na ‘sitnim ribama’. Jedna je djevojka u Facebook grupi Tražim/nudim studentski posao, koja okuplja brojne mlade, odlučila potražiti savjet, otkrivši kako je netko prepisao njen završni rad. Pitanje je naknadno uklonjeno, ali ga je netko, uz snimke zaslona odgovora, naknadno objavio na Redditu.

– Bok. Nije posao, ali se tiče svih studenata. Naišla sam na jedan diplomski rad kopiran od riječi do riječi iz mog završnog rada. Ne znam što mi je činiti i ukoliko i poduzmem neke mjere, koje su posljedice za drugu osobu? Jel imao netko iskustva? Hvala, upitala je pokradena djevojka.

Problematičniji je karakter osobe koja prijavljuje nedjelo, nego osobe koja ga je počinila

Izdvojeni članak

Uhvatili smo profesoricu kako traži osobu koja bi napisala maturalni rad umjesto učenika

Rasprava koja se razvila u komentarima u najmanju je ruku problematična. Kod većine je proradio već dobro nam znani stav kada su u pitanju incidenti s plagijatima: ima i većih lopova koji za svoja nedjela nisu ogovarali, pa zašto bi ova koja ‘samo’ prepisuje tuđe radove.

– Hm, s jedne strane bi pustila da prođe, s druge nije OK prema tebi, al ono, jel želiš nekome sjebat diplomu?, bio je prvi komentar.

Nakon njega, slični su se samo nizali, a u raspravi se pojavio tek poneki glas razuma koji ne dvoji kako slučaj treba prijaviti etičkom povjerenstvu fakulteta.

– Ajde bogati, šta ćeš prijavljivat čovika, pusti ga nek ovo završi, a prijaviš li ga virujem i da će ga izbacit sa faksa… na kraju će tebi bit krivo i grist ćeš se… a zbog čega? Bezveze sjebat čoviku život, mislin, ne znam jel vridno toga… a vi šta govorite prijavi, vidi se do podne da mrzite sebe, a od podne cili svit. šta vi imate od tuđe nesriće, nikad mi neće bit jasno, kaže jedan komentator.

Još jedan zabrinjavajući komentar opširno se dodirnuo karaktera osobe kojoj bi uopće palo na pamet prijaviti slučaj krađe vlastitog diplomskog rada.

– Meni se ovaj post čini kao traženje potvrde da ukoliko prijaviš osobu to tebe neće činiti lošom osobom. Iskreno, hoće. Jer ti nemaš ništa od toga, a netko može izgubiti puno. Koliko god ne bilo moralno, lakše i ljepše se živi sa sobom ako ne radiš nekome loše iz ponosa, inata ili bilo koje pogrešne pobude, pokušao je pojasniti sudionik rasprave.

‘Tko oprašta zločin, postaje sudionik u njemu’

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj imamo registriranu tvrtku koja se bavi prodajom maturalnih i diplomskih radova

Komentatori na Redditu zgroženi su ovakvim raspravom u spomenutoj Facebook grupi, a bilo je i onih koji su se zapitali zašto fakulteti ne koriste sustave za detekciju plagijata. Još početkom ove akademske godine pisali smo o tome kako su i Vijeće Europe i CARNet preporučili korištenje takvih sustava u visokoškolskim ustanovama. No, iako smo pošteno zakoračili u 21. stoljeće, ovu tehnologiju koristi tek nekolicina fakulteta u Hrvatskoj.

Najrasprostranjeniji anti-plagijat softver Turnitin koristi se i na Sveučilištu u Rijeci te je obavezan za završne i diplomske radove, dok je samo opcija za seminarske. Otkada je u 2014. ovaj sustav uveden, primijećeno je da je postotak podudarnosti s postojećim tekstovima u padu, kazali su nam sa Sveučilišta u Rijeci, a ostaje samo nada da će ovu obavezu za sve svoje sastavnice uvesti i ostala hrvatska sveučilišta i visoke škole.

Sve u svemu, ako ikada dođete u situaciju da shvatite da je netko na ovaj način pokrao vas ili bilo koga drugoga, imajte na umu sljedeće: jednoga će dana osoba koja je prepisala vaš diplomski rad možda dobiti posao umjesto vas. Jednog ćete dana možda završiti u operacijskoj sali pod nožem kirurga koji je kupio ispit iz anatomije. Ako ste to znali, a niste prijavili – jednako ste krivi. Jer, da još jednom citiramo Voltairea:

Tko oprašta zločin, postaje sudionik u njemu.

Otkrila da je netko do zadnjeg slova prepisao njen završni rad pa pitala što joj je činiti: ‘Ako prijaviš, loša si osoba’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap