Pretraga

Ministrica obrazovanja proganjala studente: Oni pročitali njen magisterij i sad mora dati ostavku

A- A+

Ostavka norveške ministrice obrazovanja svojevrsna je osveta njenog pritiska na studente. Zbog optužbi za autoplagijat, Sandra Borch je studente vukla i po sudovima te su ljudi gubili pravo studiranja. Međutim, jedan je student, čitajući njen magisterij, uvidio da ni čelnica Ministarstva za istraživanje i visoko obrazovanje nije bila svetica po istom pitanju.

Bivša norveška ministrica istraživanja i Visokog obrazovanja, Sandra Borsch. Screenshot: YouTube

Plagiranje akademskih radova i upitni doktorati dobro su poznati među hrvatskim političarima. No, takav se slučaj dogodio i u Norveškoj i to tamošnjoj ministrici za istraživanje i visoko obrazovanje. No, umjesto odluka o naknadnim korigiranjima prepisivanja bez optužbe za plagijat, kao što u slučaju šefa splitskog HDZ-a Vice Mihanovića, ova skandinavska zemlja ima drukčiju proceduru.

Tako je Sandra Borch isti dan po izlasku otkrića podnijela ostavku na svoju funkciju u Vladi. Ispostavilo se da je Borch u svome magisteriju kopirala drugog autora bez navođenja izvora. Norveški premijer Jonas Gahr Støre prihvatio je ostavku svoje ministrice. Ustvrdio je da njeni postupci nisu kompatibilni s njenom funkcijom ministrice istraživanja i visokog obrazovanja.

– Kada sam napisala svoj magistarski rad prije otprilike 10 godina, napravila sam veliku pogrešku. Preuzela sam tuđi tekst bez navođenja izvora,  rekla je norveškoj novinskoj agenciji NTB sama Borch.

Izdvojeni članak
vlado guberac

Kako osječki rektor brani HDZ-ovca i ispravljanje doktorata? ‘Ništa nije sveto pismo, samo Biblija’

Zbog autoplagijata privukla pažnju na plagijate

Inače, sama Borch se našla u ovom skandalu nakon što je sada već bivša ministrica pritiskala studente koje je optužila za ‘autoplagijate’. Zbog preuzimanja čitavih odjeljaka iz svojih ranijih radova, nekoliko je studenata završilo na suđenju, Kada su ih niže instance oslobodile optužbi, Borch osobno ih je odvela na vrhovni sud.

–  Studenti su bili izbacivani zbog autoplagiranja. Naljutio sam se i pomislio da je dobra ideja provjeriti ministričin rad, rekao je za Associated press 27-godišnji student iz Osla, Kristoffer Rytterager koji je razotkrio političarkinu malu magistarsku tajnu.

Student je, čitajući ministričin rad najprije našao sumnjive dijelove, a potom je ustvrdio da to doista njezine riječi. Svoja je otkrića objavljivao na platformi X te je time ovaj student ekonomije i poslovanja na jednom privatnom fakultetu pokupio pozornost medija.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Ministar Fuchs oštro o doktoratu HDZ-ovca: Nisam čuo da se obranjeni doktorat ispravlja

Ispravci doktorata: Samo u Hrvatskoj

Nakon skandala s Borch,  novinari su išli provjeravati i akademske radove drugih norveških političara. Tako se na tapeti, zbog nedosljednosti u njenom radu, našla i ministrica zdravstva Ingvild Kjerkol. No, za sličnosti između vlastitog rada i djela drugih autora okrivila pogreške u uređivanju. Ministar Støre je komentirao i Kjerkol, ali njoj je ipak dao podršku. Kako je naveo, akademske prekršaje trebaju suditi sveučilišta, a ne političari.

Podsjetimo, uz Mihanovića i više hrvatskih političara koji su imali sumnjivu akademsku prošlost, ističe se i bivši ministar obrane Mario Banožić. prije nego je zbog neodgovorne vožnje uzrokovao prometnu nesreću u kojoj je poginula jedna osoba, jako je želio akademski napredovati. Između ostalog, pripremio je i priručnik za E-marketing  koji je dobio pozitivnu recenziju.

Međutim, uz niz zastarjelih informacija, bilo je izgledno i da je dobar dio svog rada, Banožić kopirao upravo od recenzenata koji su ga ocjenjivali. Priručnik je objavljen pri Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru kao literatura za nastavu prijediplomskog stručnog studija Trgovina,. Nadležni ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, obećao je razgovarati s recenzenticom Sanjom Gongetom te naveo da bi na mjestu Veleučilišta o ovoj temi raspravljao sa znanstveno nastavnim vijećem. No, kod Mihanovićevog doktorata, bio je oštriji, navodeći da se doktorat ili obranjuje ili oduzima, ali ne može ispravljati.