Pretraga

Otkrivena je idealna visina za muškarce i žene

A- A+

Mnogi tvrde kako im visina ne predstavlja veliku ulogu u životu, no istraživanje koje je proveo evolucijski psiholog Gert Stulp dovelo je do rezultata koji pokazuju da su centimetri jako bitni. Dokazalo se da je idealna visina za žene 175 centimetara, dok su idealni muškarci 15 centimetara viši te da oba spola vole biti u vezama gdje je partner viši od partnerice.

Na uzorku od 50 000 muškaraca i žena provedeno je istraživanje koje je rezultiralo saznanjem o idealnim visinama za oba spola. Istraživanje je vodio evolucijski psiholog Gert Stulp sa Sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj, te je još jednom dokazao kako su centimetri jako bitni.

Izdvojeni članak

Najčudniji Guinnessovi rekordi


www.budizavodnik.com

Idealne visine za oba spola

Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju otkrili su kako je idealna visina za muškarca 190 centimetara, dok su žene idealne visine sa 175 centimetara. Također su znanstvenici došli do saznanja kako pripadnice ženskog spola najprivlačnijima smatraju muškarce koji su od njih viši bar 20 centimetara, a muškarcima je, pak, idealna kombinacija kad su žene niže od njih otprilike sedam centimetara.

Žene su rijetko u vezi s nižim muškarcem

– Oba spola preferiraju vezu u kojoj je muškarac viši od partnerice, no ta razlika ne smije biti prevelika, izjavio je Stulp te je nadodao kako taj podatak najviše dolazi do izražaja kod žena koje su rijetko u vezi u kojoj je muškarac niži.

Viren Swami, sa Sveučilišta Westminster, objašnjava brigu oko visine pomoću dvije teorije. Prva je da viši muškarci postižu veći uspjeh u društvu, a druga da su viši muškarci ‘muževniji pripadnici jačeg spola’ dok su visoke žene one koje ‘ruše kulturne norme’.