Pretraga

Ova su pitanja prošlih godina bila najteža na maturi iz Hrvatskog: Znate li točne odgovore?

A- A+

Svi učenici koji planiraju položiti maturu morat će pristupiti ispitu Hrvatskog jezika. Kako bismo vam pomogli u pripremama, sastavili smo popis pitanja koja su prethodnih godina maturantima bila najteža. Ipak, najvažnije je početi s pripremama na vrijeme, a imamo i savjet koji vam može pomoći u tome.

hrvatski jezik esej državna matura 2022

Donosimo nekoliko pitanja s mature iz Hrvatskog jezika koja su maturantima tih godina bila najteža | Foto: srednja.hr

Na ljetnom roku ovogodišnje državne mature, sve maturante u zemlji dočekat će nešto drugačiji ispit iz Hrvatskog jezika. Prvi put će se pisati jedinstvena razina ispita, umjesto dosadašnje niže i više. Novost je i da će se ispit sastojati od tri cjeline. Pozitivna ocjena na jednoj od njih, školskom eseju, ponovo će biti uvjet za prolazak, što prethodnih godina nije bio slučaj.

Maturanti će ovom ispitu na ljetnom roku pristupiti 26. i 27. lipnja, što zapravo i nije toliko daleka budućnost. Vrijeme polako otkucava i kraj nastavne godine je sve bliže, a nikad nije prerano za krenuti s pripremama.

Portal srednja.hr redovno prati ispite državne mature i iskustva maturanata, pa tako nakon ispita doznajemo i koja pitanja su im bila najteža. Kako bismo vam barem malo pomogli u pripremama, sastavili smo popis pitanja koja su proteklih nekoliko godina učenicima zadavala najviše glavobolja.

Smail-aga Čengić i ktetici namučili učenike

Ispitu više razine iz Hrvatskog jezika na prošlom je roku pristupilo preko 17 tisuća maturanata. Kako nam je jedan maturant rekao, te godine ispit nije bio ni prelagan ni pretežak. Najteži su mu bili zadaci iz književnosti koji su od učenika tražili da izdvojeni citat točno smjeste u čin djela. Konkretno, riječ je bila o djelu Smail-aga Čengić. Ispod možete vidjeti kako je točno glasilo to pitanje.

Godinu dana prije toga, većina maturanata s kojima smo razgovarali nakon ispita požalila se na težinu pitanja na A razini ispita. Na tom je roku matura bila znatno teža nego prethodnih godina, smatrali su. Probleme su im, kao i prethodne godine, zadavala pitanja u kojima su citate morali povezivati s književnim djelom, a niti gramatika nije bila laka. Jedan je učenik izdvojio pitanje u kojem su učenici morali prepoznati ktetik u rečenici kao posebno teško.

Gundulićev Osman maturantima nije bio baš razumljiv

Uz znanje teorije i povijesti književnosti te gramatike hrvatskog jezika, morali su pokazati i razumijevanje pročitanog. Ovaj posljednji tip pitanja maturantima često zadaje muke. Na ljetnom roku 2021. godine, jedan od polaznih tekstova ticao se teme cijepljenja biljaka. Taj zadatak učenicima nije baš ‘sjeo’. ‘Smatram da je taj zadatak bio najteži jer je pažnja usmjerena na shvaćanje Biologije’, jedan je od komentara na taj zadatak.

Nekoliko godina prije toga, još je jedan polazni tekst izazvao pomutnju među učenicima. Taj put je bilo riječi o djelu Osman kojeg je napisao Ivan Gundulić. Gundulićeva se djela opsežno obrađuju na nastavi i često se pojavljuju u zadacima državne mature. Na ljetnom roku 2019. godine, zadatak iz Osmana mnoge maturante je ipak dočekao nespremnima. ‘Totalno nečitljivo, bilo je objašnjenja riječi na margini, ali doslovno mi ništa nije pomoglo’, glasio je jedan od komentara na zadatak.

Imamo i savjet za pripremanje mature

Maturanti s kojima razgovaramo nakon ispita slažu se da je najvažnije s pripremom krenuti na vrijeme. Rješavanje ispita prethodnih godina mature nezaobilazni je dio pripremanja za maturu, ali neće biti dovoljno ako pri tome zanemarite ponavljanje gradiva i teorije. Postoje i organizirane pripreme s kojima ćete dobiti najbolje od oba svijeta, a riječ je o platformi gradivo.hr.

Gradivo.hr su online pripreme gdje ćete pronaći snimke rješenja svih matura. Snimali su ih profesori i studenti, a u snimkama se, korak po korak, dolazi do rješenja zadataka. Sve je popraćeno online skriptama i formulama koje olakšavaju učenje. Prednost online priprema je što su fleksibilne – možete učiti kada i koliko vam odgovara. Dostupna je i podrška koja će odgovoriti sva pitanja korisnika.

Na gradivo.hr možete odabrati između priprema iz Hrvatskog jezika, Matematike (A i B razine), Fizike ili Kemije. Možete upisati pripremu iz samo jednog predmeta ili složiti kombinaciju više predmeta. U slučaju da se pripremate za njih više, ostvarit ćete popust. Na taj način pripremanje za maturu možete prilagoditi sebi i svojim potrebama, jer ćete učiti samo ono što odaberete, a gradivo ćete moći ponavljati koliko god puta želite.

Najbolje od svega, gradivo.hr polaznicima jamči prolaz – ako padnu ispit, vraća im se novac. Više o pripremama na gradivo.hr pročitajte na njihovoj web stranici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i platforme gradivo.hr