Pretraga

Ovaj dio tijela tinejdžerice sve češće mijenjaju estetskom operacijom

A- A+

Sve se više žena odlučuje za estetski zahvat kojim će promijeniti izgled svojih usana, no ovoga se puta radi o stidnim usnama. Plastični su kirurzi iznenađeni potražnjom ovog zahvata, a o njegovoj popularnosti svjedoči i činjenica da se nalazi na 19. mjestu najtraženijih estetskih kirurških zahvata u svijetu.

Screenshot Youtube

U 2015. godini gotovo se sto tisuća žena diljem svijeta odlučilo na estetski zahvat poznatiji kao labioplastika, govore podatci ISAPS-a, Međunarodnog društva estetske plastične kirurgije. Labioplastika se stoga našla na 19. mjestu najtraženijih estetskih zahvata u svijetu, dok je zahvat kojim se sužava rodnica zbog većeg seksualnog zadovoljstva tek nekoliko mjesta ispod, prenosi Jutarnji list.

Izdvojeni članak

#NOMAKEUP trend osim stranih, prihvatile i domaće zvijezde

Renato Salz, predsjednik ISAPS-a i plastični kirurg iz američke države Utah kaže kako su zahvati poput labioplastike bili nezamislivi tijekom njegovog studija medicine 1980-ih godina. Njujorški kirurg Nolan Karp krivi internet zbog sve većeg interesa žena za ovakvu vrstu estetskih zahvata i smatra kako na internetu manjka raznolikih oblika i veličina ženskih genitalija. 

Dorothy Shaw, bivša predsjednica Kanadskog društva ginekologa i opstetričara zabrinuta je ovim trendom, u kojem žene traže izgled genitalija kao kod lutaka. Dužina malih usana varira od dva do deset centimetara, a širina od 0,7 do pet centimetara, pokazuju istraživanja, stoga znanstvenike zabrinjavaju plastični kirurzi koji smatraju da operacijama mogu postići normalan izgled ženskih genitalija. 

Izdvojeni članak

Mladi sve češće hrle plastičnim kirurzima i to zbog – ‘selfija’

Liječnici upozoravaju i na zdravstvene rizike, poput kronične boli stidnice koja nastupa nakon labioplastike i drugih estetskih zahvata. Dorothy Shaw stoga upozorava kako svako rezanje dijela tkiva sa sobom nosi i mogućnost da će doći krvarenja, infekcije ili stvaranja ožiljka, koji može zahvatiti završetak živca i tako dovesti do kronične boli ili nelagode. 

Bivša je predsjednica Kanadskog društva ginekologa i opstetričara, Dorothy Shaw, posebno zabrinuta za tinejdžerice koje se odlučuju na ovakve zahvate, jer male usne u pubertetskoj dobi postaju istaknutije, ali to se kasnije mijenja, rastom velikih usana, pa je stoga važno djevojkama objasniti kako tijela u razvoju neće tako izgledati i nakon adolescencije. 

Kako bi se izbjegla trajna šteta koju si tinejdžerice mogu nanijeti ovakvim zahvatom, Dorothy Shaw je uz ostale kolege napisala smjernice za žensku genitalnu estetsku kirurgiju, u kojem je naglašeno kako ne postoje dokazi da labioplastika poboljšava seksualno zadovoljstvo, stoga ne smije postati modnom izjavom.