Pretraga

Ovaj se hrvatski gradonačelnik odrekao svoje plaće da bi tim novcem stipendirao studente

A- A+

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević osnovao je Fondaciju iz koje će sa 9.200 kuna mjesečno, koliko iznosi njegova plaća, financirati 12 najboljih redovnih studenata iz Grada Gospića. Uz to je uveo besplatne instrukcije iz matematike i fizike, koje gospićkim srednjoškolcima drže profesori sa zagrebačkog FER-a.

Karlo Starčević / izvor fotografije: Facebook

Time je Starčević, što je u hrvatskim prilikama iznenađujuća okolnost, ispunio obećanje iz predizborne kampanje, kada je istaknuo da će svoju gradonačelničku plaću usmjeriti za stipendiranje najboljih studenata u gradu, pojasnivši da bez znanja nema napredna i razvijena grada.

Kriterij po kojem se određuje visina stipendije je uspješnost studenta

Izdvojeni članak

Gradonačelnik Vukovara ne želi sufinancirati prijevoz studentima da od njih ne napravi invalide

Kako prenosi gradonačelnik.hr, Karlo Starčević je jedan od rijetkih koji se, odmah po stupanju na dužnost, odrekao gradonačelničke plaće, službenog automobila, mobitela, dnevnica i ostalih dužnosničkih beneficija.

Ovih dana je postao i jedini gradonačelnik u Hrvatskoj koji osobno stipendira najuspješnije studente svog grada. Starčević je, naime, osnovao Fundaciju iz koje će se, novcem od njegove gradonačelničke plaće – oko 9.200 kuna mjesečno, dakle nešto preko 110.000 kuna godišnje, financirati 12 najboljih redovnih studenata iz Grada Gospića.

Ovih dana Grad Gospić raspisao je natječaj za dodjelu stipendija, a razradili su poseban model i kriterije bodovanja, kako bi i ovim stipendijama poticali izvrsnost. Zamjenica gradonačelnika Katarina Prša objasnila je  za gradonačelnik.hr, kako se iznosi stipendija kreću od 500 do 1.200 kuna, i ovisit će o broju bodova koje imaju studenti. Student s najviše bodova dobijat će tako 1.200 kuna 11 mjeseci godišnje, drugi 1.000, treći i četvrti po 900 kuna, peti i šesti 800, sedmi i osmi po 700 kuna, deveti i deseti po 600, a jedanaesti i dvanaesti po broju bodova primat će mjesečno 500 kuna stipendije iz gradonačelnikove Fundacije.

Starčević izvrsnost potiče i kod srednjoškolaca, kojima je uveo besplatne instrukcije

Izdvojeni članak

Student i najmlađi vijećnik Knina odrekao se svoje naknade i uložio ju za prijevoz učenika

Osim što stipendijama potiče studente da se potrude, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, uveo je još jednu mjeru kojom nastoji potaknuti izvrsne učenike da budu još bolji i uspješniji.

Uveo je, naime, besplatne instrukcije iz matematike i fizike za srednjoškolce. Trenutno ovu mogućnost koristi 17 učenika 4. razreda gimnazije kojima subotom iz Zagreba dolaze profesori sa FER-a i priremaju ih za maturu.

Dogradonačelnica za spomenuti izvor kaže kako je u startu bilo samo 6 prijavljenih učenika, pa očekuje da bi taj broj mogao dodatno rasti, a instrukcije su otvorene za sve one zainteresirane učenike, i iz strukovnih škola, koji mogu pratiti gimnazijski program.

Projekt instrukcija trajat će čitavu školsku godinu, a Grad za to izdvaja oko dvije tisuće kuna mjesečno.