Pretraga

Ovo su prijedlozi novih hrvatskih riječi: Trogodak, vodomet, rabljaonica, promopisac, ubrusnik

A- A+

Trogodak, rabljaonica, promopisac, ubrusnik i ljetogrozan. To su prijedlozi novih hrvatskih riječi koje su pristigle na natječaj Nagrade dr. Ivana Šretera. Riječ je o Nagradi za novu najbolju hrvatsku riječ na koji se ove godine javilo 113 osoba s 303 riječi. No, ni jedna riječ nije dobila dovoljno glasova povjerenstva da bi joj se dodijelila nagrada.

rječnik

Foto: srednja.hr

Već tradicionalno svake godine časopis Jezik dodjeljuje Nagradu dr. Ivan Šreter za najbolju novu hrvatsku riječ. Ove godine na natječaj se javilo 113 osoba s 303 riječi, no ni jedna riječ nije dobila dovoljno glasova povjerenstva da bi bila nagrađena, piše magazin.hrt.hr.

Predložena je i nova riječ koja bi bila suprotnost zimogroznom – ljetogrozan

No, neke riječi su pohvaljene. Tako su tu riječi utjecajnik, utjecatelj i utjecajac za tuđicu influencer, ali ta riječ već godinama pristiže na natječaj. Riječ trogodak netko je predložio za tuđicu hat trick.

– Ta riječ pristigla nam je 2008., 2010., 2018. i 2023. godine. Predlagatelja su četiri – Mislav Kovačić, Josip Ledinšćak, Dominik Tomić i Anđelko Priher. Riječ vrlo slikovito prenosi značenje triju zgoditaka istoga igrača u istoj utakmici. Tvorbeno je dobra. Uz trogodak zabilježena je 2008. i riječ trogol. Drugi dio složenice trogol, riječ gol potječe od engleske riječi goal pa je trogodak tvorbeno bolji, kazali su članovi Povjerenstva, prenosi magazin.hrt.hr.

Među boljim prijedlozima bili su i rabljaonica ili rabljenarnica za second hand shop, a promopisac za englesku riječ copywriter. Predložena je i nova riječ koja bi bila suprotnost zimogroznom – ljetogrozan.

Izdvojeni članak

Zadatak dana: Mjesec je hrvatskog jezika, znate li što znači ova riječ?

Za vaterpolo predložena je hrvatska inačica vodomet

– S obzirom na ljetne vrućine posljednjih godina, riječ je prigodna. Pridjev ljetogrozan dobar je pratitelj njemačkoj najboljoj riječi proglašenoj prije nekoliko godina, riječi vruće doba (njem. Heißzeit) kao suprotnosti ledenom dobu (njem. Eiszeit), smatra Povjerenstvo, piše magazin.hrt.hr.

U povjerenstvu bili su Sanda Ham, Igor Čatić, Hrvoje Hitrec, Marko Kovačić, Nataša Bašić, Dubravka Smajić, Mile Mamić i Ljubica Josić. Predložen je i ubrusnik kao držač za ubruse ili držač ubrusa, dok je za vaterpolo predložena hrvatska inačica vodomet.

– Na žalost, nagrade Zaklade ‘Dr. Ivan Šreter’ neće biti dodijeljene – 600 eura prvonagrađenoj, 400 drugonagrađenoj i 200 trećenagrađenoj. Izostaje i svečana javna dodjela nagrada u Lipiku ili Pakracu), ali to ne znači da ih neće biti dogodine. Pozivamo čitatelje da nam šalju svoje riječi na [email protected], najviše pet riječi, a prednost imaju zamjene za nepotrebne anglizme i tuđice, poručilo je Povjerenstvo za izbor najbolje nove hrvatske riječi, piše magazin.hrt.hr.