Pretraga

Pa što mi to plaćamo? U Hrvatskoj je, na cijelom svijetu, najteže i najskuplje dobiti vozačku

A- A+

Od 108 razvijenih svjetskih zemalja u kojima se može voziti automobil, Hrvatska je prva na listi kao država u kojoj je najteže i najskuplje dobiti vozačku dozvolu.

Autoškola Danko

ilustracija: Autoškola Danko

Zutobi, edukativna internetska stranica vezana za vožnju i autoškole, objavila je dosta zanimljiv popis svjetskih država te ih rangirala prema tome koliko je lako i jeftino dobiti vozačku dozvolu. Hrvatska se našla na prvom mjestu.

Imamo najteži put do vozačke

Zutobi tako Hrvatskoj daje ocjenu 1.96 od 10, kada je u pitanju ‘Learn to Drive Score’ što znači da je prema njihovoj računici upravo kod nas najteže dobiti vozačku dozvolu. Kako pišu, hrvatski su propisi izrazito strogi jer zahtijevaju da svatko prije nego što može uopće pristupiti ispitu za dobivanje vozačke dozvole, mora proći autoškolu. U autoškoli, pak, polaznici prosječno provode 85 sati, što na predavanja i testove propisa, što na tečajeve prve pomoći i satove vožnje. Odmah iza nas po težini dobivanja dozvole idu Brazil, Mađarska, Bahrein i Crna Gora.

Istovremeno, u Meksiku je daleko najlakše dobiti vozačku dozvolu, a za to postoji nekoliko razloga. Prvo, u većini dijelova države, ne postoji obveza polaganja ikakvog praktičnog ispitva vožnje, već samo teorijskog. Drugim riječima, većina Meksikanaca položi propise i dobije vozačku dozvolu. To je, dosta zanimljivo, uvjet koji je došao nakon postroženja pravila 2018. Prije nije postojao nikakav test. U Meksiku vozačku dozvolu možete dobiti već s 15 godina, dok većina zemalja zahtijeva da osoba ima 18 ili da bude punoljetna.

Ne samo najteže, već i najskuplje

Još jedna lista koju Zutobi slaže, a na čijem se samom vrhu nalazi Hrvatska je i visina cijene autoškola. U Hrvatskoj se na otprilike osamdeset i pet sati raznih predavanja, vožnje i prve pomoći izdvoji u prosjeku 8.200 kuna, dok u svijetu ljudi na autoškolu u prosjek potroše tek nešto više od 900 kuna. Sljedeće dvije države iza nas po visini cijene autoškole, iako duplo jeftinije, su Malezija i Andora.

Istovremeno, u nekim državama vozačku dozvolu možete dobiti za svega nekoliko kuna, i to potpuno legalno. Recimo u Pakistanu, koji je najjeftiniji glede polaganja, izlazak na vozački ispit platit ćete samo 8 kuna. Osim cijene koja je nevjerojatno niska, ispiti su navodno toliko jednostavni, piše Zutobi, da država ima nevjerojatno visoku stopu prolaznosti. Sljedeći najjeftiniji

METODOLOGIJA ISTRAŽIVANJA

Zutobi je uz rezultate svoje studije podijelio i metodologiju koju su koristili. Pregledavali su podatke iz cijelog svijeta, no odmah su izbacili 87 država za koje nisu uspjeli naći potpune informacije; ostali su na 108 svjetskih država. Nakon toga, dodatno su suzili listu na razvijenije, odnosno bogatije države. Konkretno, uključili su bilo koju državi koja zadovoljava jedan od iduća tri kriterija: država koje je članica OECD-a; država koja ima ocjenu 8 ili više na indeksu ljudskog razvoja; država koja ima jedan od 50 najvećih BDP-a u svijetu. Sedam faktora prema kojima su dodjeljivali ocjene odnose se na pitanja: s koliko godina osoba može voziti; cijena vozačkog ispita; je li potrebno položiti test iz propisa; je li potrebno položiti praktični ispit; je li potreban pregled vida; je li potreban liječnički pregled; koliko je obveznih sati predavanja prije ispita. Podatke su potraživali sa stranica uključujući Zuto, Admiral i World Atlas.
Autoškola Danko
Share via
Copy link
Powered by Social Snap