Pretraga

Ovaj događaj prekretnica je u hrvatskoj novijoj povijesti: Evo što se sve zbog toga promijenilo

A- A+

Proces europskih integracija Republike Hrvatske započeo je 2003. godine prijavom za članstvo u Europskoj uniji. Pretpristupni pregovori su krenuli 2005. godine, tijekom kojih se Hrvatska obvezala provesti niz reformi u područjima tržišnog gospodarstva, pravosuđa, vladavine prava, demokratskih institucija i ljudskih prava. Pregovori su završeni 2011. godine potpisivanjem Ugovora o pristupanju, dok je referendum održan 2012. godine potvrdio ulazak Hrvatske u EU sa 66% glasova ZA.

Europska unija

Europska unija | Foto: Alexandre Lallemand, Unsplash

Hrvatska je 1. srpnja 2013. godine postala punopravna članica EU, čime su se otvorila brojna vrata za njene građane. Slobodno kretanje unutar EU, mogućnost obrazovanja, zapošljavanja i korištenja zdravstvenih usluga u drugim članicama, te ukidanje roaming naknada samo su neke od prednosti članstva. Također, Hrvatska sada ima pristup europskim fondovima, što je omogućilo financiranje mnogih projekata u području infrastrukture, obrazovanja i poljoprivrede.

Izdvojeni članak

Zašto je važno izaći na EU izbore i glasati za budućnost kakvu želimo?

Gospodarski učinci članstva su značajni. Industrijska proizvodnja i trgovina su u porastu, a izvoz je porastao sa 16 milijardi eura u 2013. na 42 milijarde eura u 2022. godini. Istovremeno, uvoz je narastao s 9 na 24 milijarde eura, dok je broj zaposlenih porastao s 1.3 na 1.6 milijuna. Stopa nezaposlenosti smanjena je s 20.2% na 6.7%, a prosječna neto plaća porasla je s 732 eura na više od 1000 eura.

Foto: CROSOL

Foto: CROSOL

Europska unija ne samo da donosi ekonomske koristi, već se temelji i na vrijednostima kao što su ljudska prava, sloboda i demokracija. Povelja EU o temeljnim pravima i Europski stup socijalnih prava osiguravaju dodatnu pravnu zaštitu za sve građane. Borba protiv korupcije i zaštita demokratskih institucija također su među ključnim zadaćama EU.

Izdvojeni članak
učionica u pozdaini, ruka koja stavlja listić u glasačku kutiju

Još samo tri dana do izbora: Ovo je sve što trebate znati prije izlaska na birališta

Foto: CROSOL

Foto: CROSOL

Hrvatska je triput sudjelovala na izborima za Europski parlament, a izlaznost je bila ispod prosjeka EU, no raste. S obzirom na važnost ovih izbora za budućnost svih građana, posebno mladih, važno je da se što veći broj ljudi uključi i iskaže svoje mišljenje na predstojećim izborima 9. lipnja 2024. godine. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici zajednoza.eu, koja nudi iskustva građana i mogućnosti za aktivno sudjelovanje u europskim procesima.

Foto: CROSOL


Ovi izbori direktno utječu na vašu svakodnevicu: Evo i na koje načine

Zašto je važno izaći na EU izbore i glasati za budućnost kakvu želimo?

Sudjelujte u sučeljavanju kandidata za Europski parlament: Evo kada se održava

Još samo tri dana do izbora: Ovo je sve što trebate znati prije izlaska na birališta

Ovaj tekst financiran je od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, i ne odražava nužno stajalište Europske unije i Vlade Republike Hrvatske. Skeniraj kod i registriraj se!