Pretraga

Paralelni svjetovi svečanih dvorana i egzodusa mladih: Hrvatska je iznevjerila svoju budućnost

A- A+

Izrazito pesimistična percepcija budućnosti Hrvatske, neminovan odlazak najuspješnijih učenika, želja za životom i radom u bespućima bijelog svijeta – ovako razmišljaju hrvatski srednjoškolci. Govore to rezultati velikog istraživanja, predstavljeni jučer u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Oni kojima je iole stalo do boljitka Hrvatske, u najmanju ruku nisu mogli ostati ravnodušni na sliku budućnosti koju malja hrvatska mladost. Neki su se naljutili, neki su rekli da treba svirati kraj, a oni od kojih se očekuje da na ovakve podatke skoče kao opareni…oni su ih jednostavno ignorirali. Ministrica Divjak svoj je dan provela upadljivo zatvarujući oči pred stvarnošću, a premijer standardno nije impresioniran ovim temama. No u samo jednom danu, naočigled svih, pale su sve maske. Hrvatska je podbacila i iznevjerila ono najvažnije i najvrjednije što ima – svoju budućnost.

Jučer ujutro u 10 sati Agencija za znanost i visoko obrazovanje, smještena u zgradi Ministarstva obrazovanja na 5. katu, u svojoj je maloj dvoranici organizirala predstavljanje rezultata istraživanja o hrvatskim srednjoškolcima. Jedno od najvećih istraživanja dosad na toj populaciji, znak je za krajnju uzbunu i pokret svima koji se na deklarativnoj razini kunu u mlade i njihovu dobrobit. Doduše, najčešće to čine u predizbornim trkama, no jučer objavljeni podaci više im ne ostavljaju prostora da preko svojih usana prevale riječi ‘mladi’ i ‘obrazovanje’ bez da skoče kao opareni iz svojih fotelja i krenu u opaku utrku s vremenom. Utrku i bitku za svakog, jednog po jednog učenika i učenicu koji su iskazali da ovo nije njihova obećana zemlja.

Stvarnost vs. Divjak

No nemojmo se zavaravati, ovo je ipak Hrvatska. Bez obzira na to što su alarmantna mišljenja nekih novih klinaca materijal zbog kojeg bi se trebali sastajati krizni stožeri svega i svih u ovoj zemlji, a premijer i ministrica obrazovanja samo za početak održati izvanrednu pressicu – to je sve, jer ovo je Hrvatska, jučer izostalo.

Izdvojeni članak

Oglasio se crveni obrazovni alarm: Više od pola naših srednjoškolaca želi otići iz Hrvatske i raditi u inozemstvu!

Premijer Plenković se bavio internim okršajima u HDZ-u, a jučerašnji hodogram aktivnosti ministrice Divjak bio je daleko zanimljiviji u svoj svojoj raskoši raskoraka sa stvarnošću.

Ona je, naime, u reprezentativnoj multimedijalnoj dvorani MZO-a potpisivala poprilično nebitnu suradnju s Bugarima o razmjeni studenata. Doslovno u isto vrijeme, pet katova više u istoj zgradi, pričalo se, između ostaloga, i o maturantima koji će na državnu maturu za koji dan, a potom će svaki drugi od njih zapaliti van iz Hrvatske. Samo pet katova više, otkrivala se neugodna istina o tome da gospođa iz prizemlja za koju godinu više nikoga od mladih neće imati kuda poslati na razmjenu, kamoli u Bugarsku. Nepoznanica je kakav će je PR spašavati od mladenačke kataklizme koja je u punom zamahu. Možda će im za sretan put *uspijeti* nabrati jagoda i trešanja, da ih slatko mljackaju na putu do irske, njemačke, švedske bolje budućnosti.

Bugarski ministar, dva potpisa i par namontiranih smješaka za fanove s fejsa

Ipak, svjesna je bila ministrica onoga što će javnosti predstaviti znanstvenici s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, predvođeni Zrinkom Ristić Dedić i Borisom Jokićem. Istom onom Ristić Dedić i istim onim Jokićem čija imena Divjak sada već uvjetovanim refleksom ne prevaljuje preko usana, u skladu s hrvatskom školom života.

Izdvojeni članak

5.0 u osnovnoj nema puno smisla: Iako je trebalo u škole, ministrica odbacila bolje vrednovanje učenika za upis u srednju

Naime, predstavljanje rezultata istraživanja u jučerašnjem se terminu trebalo održati u multimedijalnoj, reprezentativnoj dvorani MZO-a u prizemlju zgrade. Prije nekoliko dana, iz AZVO-a javljaju novinarima da se lokacija prezentacije istraživanja seli u ‘dvoranicu’ na 5. kat MZO-a, u Agenciju.

Nekad u međuvremenu Divjak je baš zgodno, baš u multimedijalnu dvoranu, baš 4. lipnja i to baš u 10 sati ujutro ugurala bugarskog ministra, dva potpisa i par namontiranih smješaka u kameru za fanove s fejsa. Protokolarno potpisivanje u prostranoj dvorani u prizemlju trajalo je koliko već traju te protokolarne stvari, a pet katova više, u sobici AZVO-a, tiskale su se tri kamere, dok je novinar u prvom redu maltene sjedio u krilu ravnateljice AZVO-a.

Sve je to dosta nezgodno za ministricu, pa se oglušila

Nezgodni su za Divjak predstavljeni podaci. Nezgodni su za Divjak i ljudi koji su do tih podataka došli. Baš joj je nezgodna ta situacija kada je u punom zamahu njezina hrvatska škola života.

Ali uzalud joj kozmetičke školske promjene koje priprema u tzv. Školi za život.

Ministrica se, uopće se ne osvrčući, potpuno oglušila na glas mladih koji je zavapio iz dubine očaja percepcije budućnosti koja ih čeka u Hrvatskoj. Ako je to njezina škola za život, sklanjajte se. Ili nemojte, vaša će se djeca i tako skloniti sama.

Hrvatska je podbacila i iznevjerila najvrjednije što ima

Izdvojeni članak

Obljetnica 1. lipnja: Divjak2017 glasno bi prosvjedovala protiv Divjak2018 i poručila joj da može bolje

Hrvatska je podbacila i najprostije iznevjerila ono najvažnije, najvrjednije što ima – svoju budućnost. To zapravo nije ništa novo, činilo se to i prije nečinjenjem. No jučer u jednom danu, bez ikakve reakcije gospode iz paralelnih stvarnosti na četvrtim katovima MZO-a ili Markovim trgovima, pale su sve maske. Prva je pala kada nisu htjeli niti čuti što im mladi poručuju, a druga kada u silnoj zabrinutosti za mlade nisu o tome prozborili niti riječi. I mogu dovijeka, u pomno biranim prigodama, pričati o dobrobiti mladih u Hrvatskoj, no svaki put kada to spomenu još će jedno ‘mlado’ prijeći granicu.

Hrvatska je podbacila i iznevjerila ono najvažnije i najvrjednije što ima – svoju budućnost. Pa svirajte onda kraj, bilo bi više fer.

___________________________________

Komentar je stav autorice.