Pretraga

Planirate upisati arhitekturu? Arhitektica Leila izradila je besplatni priručnik za maturante

U moru informacija koje okružuju maturante pri odabiru fakulteta, mlada arhitektica Leila Nanuk ističe se svojim nesebičnim doprinosom svim srednjoškolcima i budućim brucošima. Kroz besplatan digitalni priručnik, Leila želi pomoći srednjoškolcima da lakše razumiju proces pripreme za studij arhitekture te da pravilno odaberu fakultet koji će najbolje odgovarati njihovim potrebama i ambicijama.

arhitekti koji crtaju nešto

foto: Canva

Leila Nanuk, koja danas ima titulu arhitektice, prisjeća se svojih početaka i teškoća s kojima se suočavala pri pripremama za studij arhitekture. Sjetila se kako je i sama 2013. otkrila interes za studij arhitekture, a teško se snalazila u moru informacija o prijemnom ispitu.

– Danas sam odlučila podijeliti svoje iskustvo i prikupljeno znanje kroz besplatan priručnik kako bih olakšala put onima koji razmišljaju o istom koraku. Danas sam arhitektica i već sedam godina kako pripremam učenike srednjih škola za upis studija fakulteta i to iz područja na prijemnom ispitu, koje je za razliku od crtanja nedovoljno zastupljen. Kroz godine pripremanja sakupljala sam pitanja učenika koja su se ponavljala kroz sve generacije, pridodala sam tome česte zablude i pitanja koje sam svojevremeno imala i sama, priča nam Leila.

Priručnik je besplatan do 8. veljače

Digitalni priručnik, koji je dostupan i besplatan do 8. veljače, obuhvaća ključne teme vezane uz studij arhitekture. Pitanja na koja priručnik daje odgovore obuhvaćaju širok spektar informacija, uključujući dijelove prijemnog ispita, korisne savjete i još puno toga. Napominje kako, osim odgovora na pitanja, sadrži i nekoliko vrijednih bonusa.

– Riječ je o digitalnom priručniku u kojemu učenici mogu jednostavno, kroz nekoliko stranica informirati o temi priprema i upisa studija. Pitanja na koje priručnik daje odgovore su:

  • Što je to arhitektura i čime se bave arhitekti?
  • Od kojih se dijelova sastoji prijemni ispit?
  • Nekoliko savjeta za uspješnu pripremu za svaki dio ispita.
  • Kako odabrati najbolji fakultet arhitekture za tebe?
  • Proces prijave na fakultete – bitna napomena!
Izdvojeni članak

Iva pomela konkurenciju: Na arhitekturi u Zagrebu, Osijeku i Splitu bila je prva na rang listi

‘Tu sam da saslušam i odgovorim, bez osuđivanja ili kritika’

U doba kada su edukativni resursi često nedostupni ili skupi, Nanuk naglašava važnost besplatnog pristupa informacijama. Smatra kako svaki učenik ima pravo na informiranje putem lako dostupnih i razumljivih uputa o svom području interesa.

– Smatram da svaki učenik ima pravo na informiranje putem lako dostupnih i razumljivih uputa o svom području interesa, neovisno o tome u kojem gradu se nalazi. Mislim da je bitno, ako nekoga zanima – u ovome slučaju studij arhitekture – da na vrijeme dobije sve osnovne i ključne informacije koje će ga podržati u konačnoj odluci, prije nego li upiše tečaj priprema ili kupi neke dodatne materijale. Pripreme i dodatni materijali su korisni, no bez prethodnog informiranja teško je donijeti ispravnu odluku, govori nam Leila.

Leila nije stala samo na priručniku, već nudi i besplatne konzultacije putem telefonskih poziva u trajanju od 15 minuta. Govori nam kako je tu da sasluša i odgovori na pitanja, ‘bez osuđivanja ili kritika’.

– Imala sam nekoliko razgovora sa zainteresiranim učenicima, ali voljela bih da ih je više. Bitno je da svi zainteresirani dobiju osnovne informacije prije nego se odluče na dodatne korake poput tečajeva ili kupnje materijala, kaže nam Nanuk.

Izdvojeni članak
Pelješac

Zadatak dana: Prije godinu dana otvoren Pelješki most, studenti građevine i arhitekture ovo moraju znati

Interes raste iz dana u dan, a cijena priručnika bit će simbolična

Otkako je priručnik lansiran, 36 osoba već se prijavilo, a interes raste iz dana u dan. Napominje kako je broj besplatnih prijava do 8. veljače neograničen, a potiče sve koji žele pristup priručniku da ga osiguraju na vrijeme.

– Nakon toga će se naplaćivati, a iznos će naravno biti simboličan. Želim podržati one koji se trude iskoristiti svaku priliku za učenjem, zaključuje Nanuk.

Priručniku može pristupiti bilo tko, a poveznica za pristup šalje se mailom nakon registracije. Ukoliko ste zainteresirani, priručniku možete pristupiti na ovoj poveznici.