Pretraga

Pet grešaka koje mozak svakodnevno ponavlja

A- A+

Iako je mozak najvažniji, a ujedno i najsloženiji organ u sustavu ljudskog tijela, ima i on svoje mračne strane. Naime pod utjecajem iskustava i poticaja koje svakodnevno obrađuje, mozak svakodnevno pravi neke pogreške. Evo pet od njih, kako biste ih eventualno sami mogli prepoznati i utjecati na njih.

Mozak je najvažniji i najsloženiji organ ljudskog tijela. Međutim unatoč tome i on ima svoje mane, koje se mogu uočiti kroz čovjekovo razmišljanje. Na mozak utječe svako iskustvo i podražaj, što na kraju rezultira da taj ‘stroj’ svakodnevno čini neke male pogreške. Evo pet takvih, prema portalu learning-mind.com.  

Izdvojeni članak

Najbolja hrana za mozak i učenje

Mozak se uvijek fokusira na ono negativno

Psiholozi tvrde da je ljudski mozak programiran da detektira svaki negativni podražaj oko nas. Stalno je u potrazi za mogućim prijetnjama, a kada na neku naiđe, mozak postaje njome opsjednut.

Stoga se događa situacija da gubimo stvarnu percepciju našeg okruženja, koje je u suštini prepun pozitivnih stvari.

Svuda vidimo uzroke

Jedna od klasičnih pogrešaka u našem razmišljanju je takozvani Tip 1 Error. Ona se manifestira tako što mozak zaključuje da je netočna teza točna, tako što učini irelevantnu povezanost uzroka i posljedice.

No to je i razlog što vidimo slučajnosti. Ovakav način razmišljanja nam pomaže da izbjegnemo potencijalne rizike.

Izdvojeni članak

Zapanjujuće činjenice o tome kako mozak zapravo radi

Ne vidimo ono što nam je ‘pred nosom’

Znanstvenici s Harvarda i Nacionalnog sveučilišta Kent su nakon brojnih pokusa i studija utvrdili da je čovjek vrlo selektivan prema onome što gleda i promatra oko sebe. Često se oslanjamo na pamćenje, a to uvelike smanjuje sposobnost da vidimo svijet kroz naše oči.

Imamo tendenciju da izbjegavamo bilo kakvo neslaganje

Mozak ne podnosi sukobe te čini sve kako bi ih izbjegao. Iz tog razloga preferiramo ljude i situacije koje su u skladu s našim očekivanjima i stavovima te kako bi ojačali naša vjerovanja. Ovo je takozvana ‘potvrda pristranosti’, koja nas baca u potragu za podacima koji potvrđuju naše stavove, dok odbacujemo informacije oprečne našim stavovima.

Strogi smo prema sebi

Jedna od moždanih pogrešaka je i urođena tendencija da preuveličavamo svoje pogreške i nedostatke, zbog vjerovanja da su i drugima oko nas očite. Ovo psiholozi nazivaju ‘efektom svjetala’. Fenomen karakterizira sklonost osobe da se usredotoči na svoje mane, snažnije nego što to drugi rade.