Pretraga

Petar je prvi specijalizant medicinske genetike u Hrvatskoj i ima velike planove za budućnost medicine kod nas

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske nedavno je odobrilo prvu specijalizaciju iz medicinske genetike u Hrvatskoj, a prvi specijalizant je 28-godišnji Petar Brlek. S obzirom na to da se o ovoj grani medicine kod nas još ne zna puno, Petra smo upitali što je uopće medicinska genetika, što ga je privuklo na istraživanje ovog područja te kakav je osjećaj biti prvi specijalizant u nečemu ovako važnom. Također, otkrio nam je i neke planove za budućnost.

Petar Brlek

Petar Brlek | foto: privatna arhiva

Prvi specijalizant medicinske genetike u Hrvatskoj, 28-godišnji Petar Brlek ispričao nam je ponešto o medicinskoj genetici, grani medicine za koju je on postao prvi specijalizant u Hrvatskoj, o svom slobodnom vremenu kojeg rijetko kada ima od brojnih projekata na kojima radi te o svojim planovima za budućnost u medicini.

Što je uopće medicinska genetika?

Za početak, zanimalo nas je što je uopće medicinska genetika i kakav će biti njen utjecaj na svijet.

– Medicinska genetika je grana medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem rijetkih genetskih i nasljednih bolesti koje mogu i ne moraju biti nasljedne. Snaga medicinske genetike temelji se na poznavanju procesa na molekularnoj razini što će nam omogućiti da stvorimo koncept personalizirane medicine i tako ostvarimo najpreciznije liječenje, objašnjava nam Petar.

Dodao je i da će u narednom razdoblju analiza cjelokupne DNA biti dio rutinske kliničke prakse s ciljem ranog otkrivanja bolesti, njihove prevencije te praćenja učinka liječenja. Baš za ovo područje medicine se odlučio jer, kako kaže, ono ne samo da spaja medicinu i znanost već pruža priliku za sudjelovanje u razvoju inovativnih terapijskih opcija poput genske terapije.

Na rad u ovom području ga je najviše privuklo to što neke nove znanstvene spoznaje može primijeniti u svakodnevnu liječničku praksu i tako pridonijeti inovacijama u liječenju i poboljšanju kvalitete života pacijenata.

Izdvojeni članak
liječnici operacija

Medicinska revolucija: VR može biti velika pomoć u obuci kirurga i liječenju pacijenata

Posebnu zahvalnost duguje obitelji, prijateljima i mentoru

S obzirom na to da je Petar prvi specijalizant medicinske genetike u Hrvatskoj, upitali smo ga kakav je to osjećaj.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što se bavim jednom od najperspektivnijih grana moderne medicine koja predstavlja stvarni iskorak biomedicinskih znanosti u 22. stoljeće, govori nam Petar.

Dodao je i da mu ovo iskustvo još značajnijim čini podrška njegovih najbližih te da posebnu zahvalnost duguje svojoj obitelji i prijateljima bez čije ljubavi, razumijevanja i stalne potpore ni jedan njegov uspjeh ne bi bio moguć. Također, naglasio je i da ima veliku podršku svojih kolega iz bolnice Sv. Katarina te svog mentora Dragana Primorca koji ga, kako kaže, uvijek motivira da ‘sanja veliko’ i koji je osobno uložio velike napore da ova specijalizacija postane stvarnost u Republici Hrvatskoj.

Uz specijalizaciju, radi na brojnim drugim projektima

Osim što je specijalizant ovog područja medicine u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, Petar je i na drugoj godini poslijediplomskog doktorskog studija Biomedicina i zdravstvo, voditelj je tima znanstvenika Specijalne bolnice Sv. Katarina na znanstvenom projektu koji se bavi prevencijom pretilosti u djece i odraslih, predsjednik je Sekcije mladih Hrvatskog društva za humanu genetiku te je asistent na Medicinskom te Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

No, unatoč svim ovim brojnim zaduženjima, Petar uspijeva pronaći i malo slobodnog vremena u kojemu se, kako kaže, nastoji riješiti stresa te ga uglavnom provodi u krugu obitelji i prijatelja.

Izdvojeni članak
Medicinska sestra

Bivše učenice medicinske škole ispričale iskustva s prakse: ‘Pacijenti nisu htjeli da im vadimo krv’

Želi pridonijeti razvoju medicine i znanosti u Hrvatskoj

S obzirom na sva dosadašnja postignuća sa svojih 28 godina, zanimalo nas je kakvi su Petrovi planovi za budućnost.

– Planovi za dalju budućnost uključuju aktivno sudjelovanje u znanstvenim istraživanjima, praćenje tehnoloških inovacija te suradnju s multidisciplinarnim timovima. S obzirom na dinamičnost ovog područja, vjerujem da ću se suočavati s raznovrsnim dijagnostičkim izazovima i imati priliku raditi na novim personaliziranim pristupima liječenju, govori nam.

Dodao je i da bi želio doprinijeti unapređenju dijagnostike i liječenja genetskih bolesti i time pridonijeti razvoju medicine i znanosti u Hrvatskoj.

– Osim toga, planiram kontinuirano educirati kolege o važnosti medicinske genetike. Smatram da je važno podizati svijest o mogućnostima personalizirane medicine i njezinom utjecaju na kvalitetu života pacijenata, zaključio je Petar.