Petica iz ljudskosti – zaključena: Dodjela jedne nagrade Vinkovčanki je bila važnija čak i od mature iz Biologije

Zvukovi klarineta i harmonike, crveni dresovi i nasmješena lica učenika danas su na sat vremena osvijetlili su multimedijalnu dvoranu Ministarstva znanosti i obrazovanja. U zgradi na zagrebačkim Donjim Sveticama dodijeljena je Nagrada Luka Ritz, to vrijedno priznanje koje već desetu godinu zaredom odlazi u ruke onih koji svoju okolinu čine boljim mjestom za život. U kategoriji srednjoškolaca nagrađena je maturantica Dora Svitlanović iz Vinkovaca, kojoj je ovo priznanje toliko važno da je odlučila ‘preskočiti’ i maturu iz Biologije. Od osnovaca, nagradu je dobio Luka Radovanović iz Solina. Zbog velikog broja prijava dodijeljena su i posebna priznanja, a novost su od ove godine i novčane nagrade prijavljenim školama.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Nagrada Luka Ritz godišnja je nagrada za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, a ove se godine dodijelila po deseti puta. Cilj nagrade potaknuti je mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja, te ih senzibilizirati za prevenciju nasilja i promovirati pozitivne uzore i modele ponašanja.

– S veseljem mogu reći da povjerenstvu ove godine zaista nije bilo lako – nominiran je veliki broj zaista sjajnih kandidata za nagradu. Predivno je na jednom mjestu vidjeti što to rade, na koji način žive, koje vrijednosti promiču, kako djeluju u svojim malim sredinama djeca i mladi nominirani za nagradu, istaknula je odmah na početku dodjele Suzana Ritz, predsjednica povjerenstva za dodjelu ove Nagrade.

Nagrada Luka Ritz sastoji se od skulpture, te posebnoga priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kn mjesečno za jednog učenika osnovne i jednog srednje škole.

Luka: Svakog me dana u školi prijatelji pitaju kako da pomognu

Poseban trenutak za hrabre i tolerante: Učenicima dodijeljena Nagrada 'Luka Ritz' 2017.

U kategoriji učenika osnovnih škola, nagrađen je Luka Radovanović, učenik OŠ kraljice Jelene u Solinu. Ovaj uzorni sedmaš sudjeluje u humanitarnom radu Udruge Down u Splitu, s rukometnim klubom ‘Solin’ organizira humanitarne akcije i pomaže u socijalizaciji učenika s posebnim potrebama. U obrazloženju stoji kako je tolerantan i empatičan, potiče učenike na pozitivno i nenasilno ponašanje, svima se obraća s poštovanjem te drugima pomaže u ispunjavanju obaveza i potiče ih i podržava u humanitarnim idejama.

A sam Luka za sebe kaže da samo radi onako kako je naučen – da pomaže i poštuje sve oko sebe.

– Lijepo je dobiti ovu nagradu, ali znate li što je ljepše od toga? Što me svakog dana u školi, u klubu pitaju prijatelji kako da se pridruže i pomognu drugima kao što im ja pomažem. Posebno mi je drago što se ovome vesele moji prijatelji iz Udruge jer oni su najiskreniji i njihov zagrljaj uistinu je dovoljna nagrada, zaključuje Luka.

Dora je pružala pomoć u migrantskoj krizi

Dora Svitlanović učenica je petoga razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima. Danas je trebala pisati maturu iz Biologije, ali kako joj nije bila presudna za upis bilo kojeg od fakulteta s popisa, radije se odazvala pozivu za dodjelu ove velike nagrade. To možda najbolje dokazuje koliko je Dori bitan njen dobrotvorni rad.

Kako je srednjoškolac Karlo digao čitav Zadar na noge i skupio novac za liječenje bolesne sugrađanke

Nagrađena je zbog svojih vrlina – senzibilnosti, empatije i humanosti, zbog kojih je uzor mnogima. Dora sudjeluje u mnogim aktivnostima vezanima uz preventivne programe, primjerice: ‘Kada vidiš, reagiraj!’ Održava i predavanja u srednjim školama na području Vinkovaca s temama pomoći starijima, solidarnosti i nenasilnog rješavanja sukoba.

– Izuzetno sam sretna što sam danas ovdje, prigodom ove plemenite i časne ideje pokrenute od roditelja Luke Ritza i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zaista mi je velika čast primiti ovo veliko priznanje, a vjerujem i da će mi u budućnosti to biti poticaj za daljnji rad. Ni najmanje nisam očekivala nagradu, smatram da u Hrvatskoj sigurno ima velik broj mladih koji zaslužuju ovu nagradu podjednako kao i ja, tako da mi je ovo bilo neočekivano, kazala nam je vinkovačka maturantica.

Za sebe kaže kako ima potrebu promovirati prijateljstvo i međusobno razumijevanje te toleranciju među mladima i odnos bez nasilja, a mladima poručuje da i oni mogu biti kotač u kreiranju boljeg društva. Otkrila je i kako se 2015. zatekla u posebnoj situaciji, u središtu migrantske krize koja je zadesila općinu u kojoj živi. U tim se trenucima, bez imalo premišljanja pridružila se svojim sumještanima u pružanju pomoći.

– Tada sam shvatila da suosjećati i podijeliti svoj slobodan trenutak s osobama u potrebi ili nevolji je zaista jedan poseban osjećaj i ono što oplemenjuje svaku dušu. Znati da si nekome pomogao je osjećaj izvanredne sreće i zadovoljstva i to je ono što mi daje snage, kazala je Dora.

Prijavljenim školama po 10.000 kuna, a učenike iznenadio i Rukometni savez

Kako je ove godine broj pristiglih prijava bio velik, povjerenstvo je dodatno odlučilo uručiti i posebna priznanja. Ona su otišla u ruke Lare Zrilić, učenice šestog razreda OŠ Krune Krstića u Zadru i Anje Paulić iz Učeničkog doma Ogulin.

Jedina nominacija za nagradu Luka Ritz i više je nego zadovoljila uvjete natječaja

Osim što se zalaže za toleranciju i prihvaćanje različitosti, Laurina pažnja posebno je usmjerena na jednog učenika s Downovim sindromom, a u situacijama eskalacije sukoba, gotovo uvijek prva reagira. Anjina je, pak, pažnja posebno posvećena jednom slabovidnom učeniku u Učeničkom domu Ogulin.

– Ova nagrada vezana je uz Lukinu priču i njegovu žrtvu, ali je isto tako i priča o tome kako Hrvatska može i mora ustrajati na putu otvorenosti i tolerancije. I da je svaki doprinos u prevenciji nasilja iznimno važan. Zapravo, mladi ljudi su ono najbolje što imamo, ali na žalost, mogu biti i najbolje što imamo ukoliko im ne posvetimo nužnu pažnju i ukoliko ne radimo svi zajedno na ovom vrlo važnom segmentu borbe protiv nasilja, posebno protiv vršnjačkoga nasilja i nasilja u školama, kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Dodaje i kako joj je drago što broj prijava za ovu nagradu raste, te je istaknula kako svaki učeniku u svojoj školi može biti ambasador tolerancije. Ove godine posebno će s 10.000 kuna biti nagrađene i škole prijavljene na javni poziv.

– Željeli bismo još barem na jedan način prepoznati sve one škole koje rade i koje su dale prijedloge u ovome natječaju tako da iz sredstava državnog proračuna svim prijavljenima želimo dodijeliti po 10.000 kuna, znači svakoj školi, to je novost. Dakle, svakoj školi koja se prijavila, 30-ak je takvih škola, tako da i dalje mogu financirati ove programe prevencije nasilja u školama za ovu godinu. Sigurni smo da postoji dobra volja, ali nekad dobro dođu i dodatna sredstva da određene stvari možemo i provesti, kazala je Divjak.

Ugodnu atmosferu na zagrebačkoj adresi Donje Svetice 38 upotpunio je i nastup učenika Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara, a nagrađene učenike dodatno je razveselila i nagrada Hrvatskog rukometnog saveza. Naime, predsjednik HRS-a, Tomislav Grahovac, uručio im je dresove s brojem pet i njihovim prezimenima, te ih sve pozvao na prvu iduću utakmicu hrvatske rukometne reprezentacije.

Odgovori