Pretraga

Petica iz ljudskosti – zaključena: Dodjela jedne nagrade Vinkovčanki je bila važnija čak i od mature iz Biologije

A- A+

Zvukovi klarineta i harmonike, crveni dresovi i nasmješena lica učenika danas su na sat vremena osvijetlili su multimedijalnu dvoranu Ministarstva znanosti i obrazovanja. U zgradi na zagrebačkim Donjim Sveticama dodijeljena je Nagrada Luka Ritz, to vrijedno priznanje koje već desetu godinu zaredom odlazi u ruke onih koji svoju okolinu čine boljim mjestom za život. U kategoriji srednjoškolaca nagrađena je maturantica Dora Svitlanović iz Vinkovaca, kojoj je ovo priznanje toliko važno da je odlučila ‘preskočiti’ i maturu iz Biologije. Od osnovaca, nagradu je dobio Luka Radovanović iz Solina. Zbog velikog broja prijava dodijeljena su i posebna priznanja, a novost su od ove godine i novčane nagrade prijavljenim školama.

Nagrada Luka Ritz godišnja je nagrada za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, a ove se godine dodijelila po deseti puta. Cilj nagrade potaknuti je mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja, te ih senzibilizirati za prevenciju nasilja i promovirati pozitivne uzore i modele ponašanja.

– S veseljem mogu reći da povjerenstvu ove godine zaista nije bilo lako – nominiran je veliki broj zaista sjajnih kandidata za nagradu. Predivno je na jednom mjestu vidjeti što to rade, na koji način žive, koje vrijednosti promiču, kako djeluju u svojim malim sredinama djeca i mladi nominirani za nagradu, istaknula je odmah na početku dodjele Suzana Ritz, predsjednica povjerenstva za dodjelu ove Nagrade.

Nagrada Luka Ritz sastoji se od skulpture, te posebnoga priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kn mjesečno za jednog učenika osnovne i jednog srednje škole.

Luka: Svakog me dana u školi prijatelji pitaju kako da pomognu

Izdvojeni članak

Poseban trenutak za hrabre i tolerante: Učenicima dodijeljena Nagrada ‘Luka Ritz’ 2017.

U kategoriji učenika osnovnih škola, nagrađen je Luka Radovanović, učenik OŠ kraljice Jelene u Solinu. Ovaj uzorni sedmaš sudjeluje u humanitarnom radu Udruge Down u Splitu, s rukometnim klubom ‘Solin’ organizira humanitarne akcije i pomaže u socijalizaciji učenika s posebnim potrebama. U obrazloženju stoji kako je tolerantan i empatičan, potiče učenike na pozitivno i nenasilno ponašanje, svima se obraća s poštovanjem te drugima pomaže u ispunjavanju obaveza i potiče ih i podržava u humanitarnim idejama.

A sam Luka za sebe kaže da samo radi onako kako je naučen – da pomaže i poštuje sve oko sebe.

– Lijepo je dobiti ovu nagradu, ali znate li što je ljepše od toga? Što me svakog dana u školi, u klubu pitaju prijatelji kako da se pridruže i pomognu drugima kao što im ja pomažem. Posebno mi je drago što se ovome vesele moji prijatelji iz Udruge jer oni su najiskreniji i njihov zagrljaj uistinu je dovoljna nagrada, zaključuje Luka.

Dora je pružala pomoć u migrantskoj krizi

Dora Svitlanović učenica je petoga razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima. Danas je trebala pisati maturu iz Biologije, ali kako joj nije bila presudna za upis bilo kojeg od fakulteta s popisa, radije se odazvala pozivu za dodjelu ove velike nagrade. To možda najbolje dokazuje koliko je Dori bitan njen dobrotvorni rad.

Izdvojeni članak

Kako je srednjoškolac Karlo digao čitav Zadar na noge i skupio novac za liječenje bolesne sugrađanke

Nagrađena je zbog svojih vrlina – senzibilnosti, empatije i humanosti, zbog kojih je uzor mnogima. Dora sudjeluje u mnogim aktivnostima vezanima uz preventivne programe, primjerice: ‘Kada vidiš, reagiraj!’ Održava i predavanja u srednjim školama na području Vinkovaca s temama pomoći starijima, solidarnosti i nenasilnog rješavanja sukoba.

– Izuzetno sam sretna što sam danas ovdje, prigodom ove plemenite i časne ideje pokrenute od roditelja Luke Ritza i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zaista mi je velika čast primiti ovo veliko priznanje, a vjerujem i da će mi u budućnosti to biti poticaj za daljnji rad. Ni najmanje nisam očekivala nagradu, smatram da u Hrvatskoj sigurno ima velik broj mladih koji zaslužuju ovu nagradu podjednako kao i ja, tako da mi je ovo bilo neočekivano, kazala nam je vinkovačka maturantica.

Za sebe kaže kako ima potrebu promovirati prijateljstvo i međusobno razumijevanje te toleranciju među mladima i odnos bez nasilja, a mladima poručuje da i oni mogu biti kotač u kreiranju boljeg društva. Otkrila je i kako se 2015. zatekla u posebnoj situaciji, u središtu migrantske krize koja je zadesila općinu u kojoj živi. U tim se trenucima, bez imalo premišljanja pridružila se svojim sumještanima u pružanju pomoći.

– Tada sam shvatila da suosjećati i podijeliti svoj slobodan trenutak s osobama u potrebi ili nevolji je zaista jedan poseban osjećaj i ono što oplemenjuje svaku dušu. Znati da si nekome pomogao je osjećaj izvanredne sreće i zadovoljstva i to je ono što mi daje snage, kazala je Dora.

Prijavljenim školama po 10.000 kuna, a učenike iznenadio i Rukometni savez

Kako je ove godine broj pristiglih prijava bio velik, povjerenstvo je dodatno odlučilo uručiti i posebna priznanja. Ona su otišla u ruke Lare Zrilić, učenice šestog razreda OŠ Krune Krstića u Zadru i Anje Paulić iz Učeničkog doma Ogulin.

Izdvojeni članak

Jedina nominacija za nagradu Luka Ritz i više je nego zadovoljila uvjete natječaja

Osim što se zalaže za toleranciju i prihvaćanje različitosti, Laurina pažnja posebno je usmjerena na jednog učenika s Downovim sindromom, a u situacijama eskalacije sukoba, gotovo uvijek prva reagira. Anjina je, pak, pažnja posebno posvećena jednom slabovidnom učeniku u Učeničkom domu Ogulin.

– Ova nagrada vezana je uz Lukinu priču i njegovu žrtvu, ali je isto tako i priča o tome kako Hrvatska može i mora ustrajati na putu otvorenosti i tolerancije. I da je svaki doprinos u prevenciji nasilja iznimno važan. Zapravo, mladi ljudi su ono najbolje što imamo, ali na žalost, mogu biti i najbolje što imamo ukoliko im ne posvetimo nužnu pažnju i ukoliko ne radimo svi zajedno na ovom vrlo važnom segmentu borbe protiv nasilja, posebno protiv vršnjačkoga nasilja i nasilja u školama, kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Dodaje i kako joj je drago što broj prijava za ovu nagradu raste, te je istaknula kako svaki učeniku u svojoj školi može biti ambasador tolerancije. Ove godine posebno će s 10.000 kuna biti nagrađene i škole prijavljene na javni poziv.

– Željeli bismo još barem na jedan način prepoznati sve one škole koje rade i koje su dale prijedloge u ovome natječaju tako da iz sredstava državnog proračuna svim prijavljenima želimo dodijeliti po 10.000 kuna, znači svakoj školi, to je novost. Dakle, svakoj školi koja se prijavila, 30-ak je takvih škola, tako da i dalje mogu financirati ove programe prevencije nasilja u školama za ovu godinu. Sigurni smo da postoji dobra volja, ali nekad dobro dođu i dodatna sredstva da određene stvari možemo i provesti, kazala je Divjak.

Ugodnu atmosferu na zagrebačkoj adresi Donje Svetice 38 upotpunio je i nastup učenika Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara, a nagrađene učenike dodatno je razveselila i nagrada Hrvatskog rukometnog saveza. Naime, predsjednik HRS-a, Tomislav Grahovac, uručio im je dresove s brojem pet i njihovim prezimenima, te ih sve pozvao na prvu iduću utakmicu hrvatske rukometne reprezentacije.