Pretraga

Poseban trenutak za hrabre i tolerante: Učenicima dodijeljena Nagrada ‘Luka Ritz’ 2017.

A- A+

Deveti puta, od 2008. godine, dodijeljena je Godišnja nagrada ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Nagrada se dodijelila danas u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kuna mjesečno. Nagrađeni ove godine su Dražen Oršuš (Osnovna škola Ludbreg) i Karlo Korona (Gimnazija Jurja Barakovića iz Zadra), a dobitnik posebnog priznanja je Fran Markulin (Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Zagreba).

Dražen Oršuš, Fran Markulin i Karlo Korona foto: Marko Matijević|srednja.hr

Ove godine su u Povjerenstvu koje dodjeljuje nagrade sudjelovali Jadranka Žarković Pečenković (ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje) Staša Skenžić (voditelj Službe za međunarodnu suradnju u MZO-u), Darko Tot (Načelnik Sektora za potporu sustavu i programe EU) i Patricia Štriga (dobitnica Nagrade ‘Luka Ritz’ za 2013./2014. godinu)

Potpis na priznanja nagrađenima bio je prvi u mandatu nove ministrice Blaženke Divjak, koja je nagrađenima i uručila nagrade. Riječ je o tri mladića, koji svaki na svoj način priča posebnu priču. Detalje o njihovim nagradama moći ćete vidjeti u narednim danima na našem YouTube kanalu  kao i portalu.

– Svi imaju pravo disati, napisao je Luka Ritz, a naš je zadatak da tu misao i ostvarimo.

Dražen Oršuš (Osnovna škola Ludbreg)

Učenik je romske nacionalne manjine koji se školuju po posebnom programu uz individualizirane postupke iz svih predmeta. Učenika ima intelektualne teškoće uz teže oštećenje vida. Zbog neprihvatljivih socio-ekonomskih uvjeta života, Dražen je bio smješten u Dječji dom Svitanje u Koprivnici i nakon toga u udomiteljsku obitelj Jančić u Ludbregu. Predložen je za nagradu jer u svojoj obitelji nesebično pomaže oko svakodnevnih poslova i oko ostale djece te u školi najradije sudjeluje u humanitarnim akcijama.

Karlo Korona (Gimnazija Jurja Barakovića iz Zadra)

Karlo je nesebično organizirano humanitarnu akciju koju je proširio na sve škole u Zadru i kojom je prikupio 30.433,00 kune za pomoć teško bolesnoj djevojci Anđeli Piplović. Naime, djevojka boluje od Rettovog sindroma, teške i rijetke bolesti, a novac joj je potreban za liječenje u Nizozemskoj. Karlo je organizirao brojne humanitarne akcije – koncerte te nogometne i košarkaške utakmice na kojima su se prodavali kolači, a bili su uključeni Gimnazije Jurja Barakovića. Time je Karlo mnoge potaknuo na nesebično pomaganje, solidarnost i toleranciju.

Dobitnik posebnog priznanja – Fran Markulin (Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Zagreba)

Fran je u 11. godini obolio od leukemije i prošao dugo bolničko liječenje. Nakon liječenja i povratka u školu, doživio je nerazumijevanje vršnjaka i zlostavljanje što je rezultiralo depresijom koju je uz pomoć roditelja i stručnjaka prebrodio. Potaknut time, došao je na ideju da pomogne djeci oboljeloj od malignih bolesti i bude im podrška u teškim trenucima. Njegovi su roditelji zbog toga osnovali udrugu Phoenix, a Fran sudjeluje u radu udruge tako da redovitim posjetima oboljeloj djeci priča o svom iskustvu i daje im nadu za ozdravljenjem i vraća optimizma.

Rino Ritz, Darko Tot, Suzana Ritz, Dražen Oršuš, Blaženka Divjak, Fran Markulin, Karlo Korona, Jadranka Žarković Pečenković