Pretraga

Jedina nominacija za nagradu Luka Ritz i više je nego zadovoljila uvjete natječaja

A- A+

Nagrada Luka Ritz od 2009. dodjeljuje se svake godine na dan Lukine smrti 12. lipnja. Ove godine nagrada nije dodijeljena na taj datum, a Ministarstvo je to obrazložilo činjenicom kako se na natječaj prijavio samo jedan projekt. Međutim, Povjerenstvo za dodjelu nagrade ipak se naknadno sastalo te je odlučeno kako će nagrada biti dodijeljena upravo tom jednom prijavljenom projektu, jer je isti i više nego zadovoljio sve uvjete iz natječaja. Radi se o predstavi Domagoja Topića, ‘Hej, i ja sam tu!’.

Foto: Srednja.hr|Martina Gelenčir

O predstavi Domagoja Topića, učenika 3. razreda Gimnazije Sesvete, nedavno smo vam pisali. Mjuzikl ‘Hej, i ja sam tu!’ govori o problemima mladih i opasnim posljedicama vršnjačkog nasilja. Njome je je htio svojim vršnjacima na zabavan način predstaviti zabrinjavajuće podatke i posljedice zlostavljanja te maltretiranja djece i mladih na školskim hodnicima.

‘Neka te ne brine što si bio jedini, jer si zaista to zaslužio’

Da razlog dodjeljivanja nagrade Domagoju nije taj što je to jedina pristigla prijava, objasnila je Lukina majka Suzana Ritz, ujedno i članica Povjerenstva.

– Ove godine došlo je do određenih propusta te je dospjela jedna nominacija za ovu nagradu. Povjerenstvo se naknadno ipak sastalo i odlučilo dodijeliti nagradu jer dospjela nominacija je i više nego zadovoljavala uvjete natječaja. Dragi Domagoj, neka te ne brine što si bio jedini, jer si zaista to zaslužio, kazala je Suzana Ritz.

O Domagoju školski djelatnici imaju samo riječi hvale. Uključen u različite školske projekte, ali i projekte šire zajednice. Nikada mu nije teško ostajati i raditi u školi izvan nastave i vikendima. Aktivan je član Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, Udruge Dignitas, školske dramske grupe, Ativan je član u župi gdje pomaže osobama s invaliditetom. Sudjelovao je na HRT-ovom projektu ni da ni ne. Filmom o vršnjačkom nasilju ‘Slušaj sad ovo’ sudjelovao je u natječaju Foruma za slobodu odgoja ‘Oboji svijet bojama tolerancije’.

– Veliko mi je zadovoljstvo raditi s djecom kao što je Domagoj, a još veća sreća kada vidim da dramski izričaj Domagoju nije samo zabava, već i dio terapije za njegovu govornu poteškoću. Njegovo govorenje i uživanje u poeziji i literaturi ostavljaju bez daha tim više što to današnjoj, modernoj generaciji nije uobičajeni predmet interesa, napisala je Domagojeva profesorica Željka Župan Vuksan u obrazloženju.

Svoje priznanje Domagoj je dobio i u ožujku od nastavničkog vijeća svoje škole koja ga je odlučila nominirati za ovu nagradu.

– Poticanje empatije i zajedništva među mladima, osuda neprimjerenih oblika ponašanja i danas sve učestalijeg cyberbullyinga učinile su mjuzikl hitom među mladima. Domagoj je svojom idejom stvorio nešto čudesno, nešto što ipak budi nadu i uči nas da svi mi, bez obzira na razlike, imamo pravo na svoje mjesto pod suncem, stoji u obrazloženju nastavničkog vijeća ove sesvetske škole.

Domagoj pozvao na hitno rješavanje problema psihičkog i fizičkog nasilja

Sam Domagoj je zahvalio svojim roditeljima koji su mu na svakom njegovom koraku pružali podršku, a posebnu zahvalu uputio je svojoj mentorici i školi koja redovito podržava svaki njegov novi projekt.

– Hvala školi i profesorici Nevenki Kovačić koja mi je pomogla u mjuziklu, u nečemu da prikažemo mladima na drugačiji način nešto bolje i nešto svjetlije. Da prikažemo prave probleme mladih, da mi mladi to kažemo mladima jer to tako ostavlja veći trag, objašnjava Domagoj.

Ovaj gimnazijalac kaže kako je njegova škola odličan primjer škole nulte tolerancije na nasilje, a nada se da će se na nju ugledati mnoge druge.

– Luka Ritz je spomen i spomenik mjestu i vremenu koje se više ne treba događati – nasilju. Nasilju koje je danas preraslo ne samo u fizičko, nego i psihičko. Pokušajmo riješiti taj problem od interneta pa na dalje, zaključuje Domagoj i dodaje kako svi članovi društva trebali poraditi na tom cilju.

Izdvojeni članak

Komentar: Ministar Šustar trebao se javnosti ispričati zbog nedodjele nagrade Luka Ritz

Šustar priznao kako je bilo propusta koji se moraju ispraviti

Nagradu je Domagoju uručio tehnički ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Predrag Šustar, koji se zalaže za to da se proces dodjele poboljša kako se propusti poput ovogodišnjeg ne bi ponovili. Ovom prilikom je kazao kako je Povjerenstvo imalo ideju da se rok za prijavu na natječaj skrati jer smatraju da bi to povećalo broj prijava na natječaj.

– Taj rok je dug, kreće u listopadu, a završava u travnju. Ja vjerujem da ljudi možda zaborave u tom dugačkom razdoblju (na natječaj, op.a.). I isto tako, jedan od prijedloga koji je došao od strane ministarstva, a za koji se ja isto zalažem, da se kompletna obrazovna vertikala uključi, ne samo osnovne i srednje škole nego i studenti, kazao je tehnički ministar.

Na pitanje zašto je ove godine bila samo jedna prijava novinari nisu dobili konkretan odgovor, ministar je samo izrazio nadu da se ubuduće to neće događati te kaže kako se zbog nastale situacije već ispričao.

– Ja se kontinuirano ispričavam za stvari koje smo pogriješili, tko je od nas bez grijeha neka prvi baci kamen. Ja sam se zaista ispričao, žao mi je zbog toga. Međutim ponavljam, sustav je vrlo složen, tu ima puno dionika, svi se moramo više upregnuti, kazao je Šustar i dodao kako će dogodine stvari biti puno jasnije te pozvao Povjerenstvo da pomogne u tome.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Izidora i Teo dobitnici nagrade ‘Luka Ritz’

Ministarstvo prekršilo i pravilnik o sastavu Povjerenstva

A ispričati bi se trebao i Nacionalnom vijeću učenika. Naime, u Pravilniku za dodjelu nagrade Luka Ritz već godinama stoji sljedeće:

– O dodjeli nagrade odlučuje Povjerenstvo u sastavu: predstavnik obitelji pokojnog Luke Ritza, predstavnik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske, predstavnik hrvatske Agencije za odgoj i obrazovanje te predstavnik Agencije za strukovno obrazovanje i predstavnik nadležnog ministarstva, piše u pravilniku.

Međutim, u ovom Povjerenstvu čiji sastav određuje MZOS uopće nema predstavnika Nacionalnog vijeća učenika RH, čime je Ministarstvo direktno prekršilo svoj pravilnik. Za sada su njegovi članovi Suzana Ritz, Staša Skenžić (MZOS), Jadranka Žarković Pečenković (Agencija za odgoj i obrazovanje), Darko Tot (MZOS) te Patricia Štriga (dobitnica Nagrade). Predstavnika Nacionalnog vijeća učenika u Povjerenstvu nije bilo ni prošle godine, a takav je odnos ministra prema Vijeću neprihvatljiv, kazao nam je njegov predsjednik, Karlo Horvat.

– Naših predstavnika u Povjerenstvu nije bilo niti prošle godine. Situacija je takva kakva je. Ne možemo biti zadovoljni odnosom ministra prema nama jer nas nije došao upoznati ni na jednoj sjednici. Što se tiče nagrade, držim da smo trebali imati jednog predstavnika u povjerenstvu, a ovo je još jedan u nizu poteza koji pokazuju kako Predrag Šustar i MZOS ne poštuju najveće predstavničko tijelo učenika u RH, kazao nam je Karlo.

Ministarstvo i ministar i za to su pokušali okriviti bivšu Vladu i zaobići konkretan odgovor na pitanje zašto je ovaj propust učinjen i pravilnik prekršen.

– Povjerenstvo za dodjelu Nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja imenovao je, u prethodnom mandatu Kukuriku koalicije, Vedran Mornar 15. svibnja 2015. godine na mandat od dvije godine, pišu nam iz MZOS-a i dodaju kako ovakav sastav Povjerenstva ostaje do 15. svibnja 2017. godine.