Pretraga

Petnaestogodišnak otkrio bolju metodu dijagnosticiranja raka

A- A+

 www.tumblr.com

Jack Andraka, 15-godišnji dobitnik Intel Science Fair nagrade, otkrio je jeftiniju, bržu i sigurniju metodu dijagnosticiranja raka gušterače, jajnika i pluća. Nakon mnogobrojnih odbijanja njegovog projekta, laboratorijsku pomoć mu je ponudio dr. Anirban Maitra.

Najbolji mladi znanstvenik

Jack Andraka je 15-godišnjak koji je u svibnju dobio Intel International Science and Engineering Fair nagradu. Proglašen je najboljim mladim znanstvenikom u konkurenciji od 70 zemalja. Osim nagrade, Andraka je poseban po tome što je pronašao novu metodu kako dijagnosticirati rak gušterače koja se može koristiti i u slučajevima raka jajnika i pluća.

Jeftinija, brža i sigurnija metoda za dijagnosticiranje raka gušterače

Nakon što je izgubio rođaka koji je oboljeo od te opake bolesti, poslao je plan i budžet potreban za realizaciju svog projekta za 200 profesora s Medicinske škole Johns Hopkins.

Nakon 197 odbijanja, svoju pomoć i laboratorij ponudio mu je dr. Anirban Maitra, profesor patologije, onkologije te kemijskog i biokemijskog inženjerstva. Njegova metodatestirarazinumezotelina,biomarkeraraka gušteračeukrvi iliurinu, astudijaje rezultiralau više od 90postotočnostiu otkrivanju. Ova metoda je 168 puta brža, 26 tisuća puta jeftinija i 400 puta preciznija pri dijagnozi raka. Vjerovali ili ne košta oko tri centa, a vrijeme potrebno za izradu je pet minuta.

Morate biti uzbuđeni zbog svog rada

Andraka je u procesu patentiranja svog izuma i uskoro će ga predstaviti Američkom udruženju za istraživanje raka. Njegov savjet za djecu i njihov roditelje je da pokušaju otkriti što njihova mašta i kreativnost mogu učiniti. 

– Nitko neće biti uzbuđen oko vašeg rada, ako vi sami niste uzbuđeni oko toga, izjavio je Andraka za Forbes. Još je nadodao kako morate biti strastveni oko svega čim se bavite jer u protivnom nećete dati sve od sebe.