Pretraga

Pitali smo Fuchsa jesu li antivakseri posljedica lošeg obrazovanja, on optužuje influencere

A- A+

Ministar Radovan Fuchs otkrio nam je danas da pojavu antivaksera vidi kao posljedicu influencera koji šire neutemeljene teze.

Ministar Radovan Fuchs | foto: Denis Gaščić / srednja.hr

Gleda li na pojavu antivaksera kao posljedicu lošeg obrazovanja, pitali smo danas ministra znanosti i obrazovanja, no Radovan Fuchs smatra da su za to krivi sve popularniji influenceri.

– Pojavu antivaksera vidim više kao posljedicu influencera raznoraznog tipa koji krenu pričati stvari koje svojim logičkim zaključivanjem pokušavaju navoditi na krivu stranu. Hrpa takovih stavova, koji su možda upravo prijemljivi ljudima koji nisu baš visoko obrazovani, čine im se logičnima, a u principu se temelje na nekim pričama, a ne stvarnim i činjeničnim spoznajama, smatra ministar.

‘Antivakserska kampanja može imati loše posljedice’

Poručio je i kako protivnici cijepljenja postoje već dugo, ali kako tek sada vidimo kolika je njihova opasnost.

– Gledajte, nisu se antivakseri pojavili sada s koronavirusom, nego su prisutni već ne znam koliko vremena, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. A onda se dogodi nešto i pokaže kako je to bila kriva i nepromišljena kampanja, ispričao nam je Fuchs.

Fuchs vjeruje i kako će državna matura proći kako je planirano, no kaže da uvijek postoji bojazan da neki učenici školu neće dovršiti u klupama.

‘Neće biti problema s maturom’

– Očekujem da bi, ako se nastavi ovakav pozitivan trend, uskoro svi učenici mogli naći u klupama. Što se mature tiče, osigurali smo za one učenike koji će biti pozitivni da pišu maturu na jesen, kaže Fuchs.

Misli i da neće biti problema s nastavnicima koji će čuvati maturante u samoizolaciji, jer se dobar dio učitelja već cijepio, a očekuje kako će se uskoro cijepiti i ostali.

– Tko god ne bude htio paziti učenike u samoizolaciji, nećemo ga tjerati, zaključio je ministar.