Pretraga

Pokrenut još jedan punkt za cijepljenje protiv virusa koji uzrokuje rak: Ovo su detalji

A- A+

U Zagrebu je, u suradnji Grada, Doma zdravlja Zagreb – istok, NZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’, Centra za zdravlje mladih Zagreb i ‘mRAK’ kampanje, pokrenut cijepni punkt za besplatno cijepljenje protiv HPV-a, koje će se odvijati u prostorijama Centra ponedjeljkom i srijedom od 15 i 30 do 18 i 30 sati. Uz cijepljenje će biti omogućeni i besplatni ginekološki pregledi, a sve kako bi se podigla svijest o zaštiti od infekcije koja pogađa do 80 posto spolno aktivnog stanovništva, a može uzrokovati teška oboljenja poput raka.

czm-cijepljenje-hpv

Foto: Srednja.hr

Statistika koja se tiče HPV-a glasi kako će virusnom bolesti koju uzrokuje HPV oboliti oko 80 posto spolno aktivne populacije, dok njih 60 posto će oboliti pri prvom spolnom kontaktu. Bolest koja uzrokuje čak šest vrsta raka može se spriječiti cjepivom koje od raka grlića maternice štititi 90 posto.

Na konferenciji za medije predstavljena je suradnja Grada Zagreba, Doma zdravlja Zagreb – istok, NZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’, Centra za zdravlje mladih Zagreb i ‘mRAK’ kampanje, u sklopu koje je pokrenut cjiepni punkt na adresi Heinzelova 62A. U prostorijama Centra za zdravlje mladih mladi će se moći doći cijepiti dva dana u tjednu, ponedjeljkom i srijedom u terminima od 15:30 do 18:30, a također će u sklopu akcije biti osigurani i besplatni ginekološki pregledi istim danima od 15 do 20 sati.

Jurica Kravaršćan, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Istok, u uvodnom je izlaganju iznio podatak kako Hrvatska još uvijek relativno malo ulaže u preventivni program i preventivne djelatnosti, što iznosi oko 3 posto godišnje. Dodaje kako je Grad Zagreb još 2017. prepoznao važnost preventivnih programa koji se provode kroz Centar za zdravlje mladih. Centar svake godine širi svoje djelatnosti i stoga se u budućnosti očekuje još kvalitetnija suradnja, zaključuje Kravaršćan.

Mladi malo znaju o HPV-u

Marko Gangur, student pete godine Medicinskog fakulteta i nacionalni koordinator Projekta Budi Mrak poručio je kako je edukacija koju su oni provodili bila usmjerena na mlade u osnovnim i srednjim školama. Dosad je educirano preko 3,5 tisuće učenika i ističe kako je na radionicama bilo uočljivo slabo znanje učenika glede HPV infekcija. Napominje kako se nakon održane radionice znanje poveća višestruko, ali kao najvažnije ističe podatak da nakon edukacije i saznanja onoga što se može dogoditi nakon zaraze HPV-om, 50 posto učenika koji se još nisu cijepili izraze želju za time.

– Uvidjeli smo i potrebu za studente, koji trebaju mjesto na koje mogu doći na cijepljenje u odgovarajućim terminima, s obzirom na studentske obaveze. Problem imaju i djevojke koje dolaze na studij u zagreb, a njihov zdravstveni karton nije prenesen iz mjesta u kojem žive. Za njih su organizirani besplatni ginekološki pregledi, pojasnio je prednosti ove suradnje.

Izdvojeni članak
predstavnici kampanje Budi mRAK

Koliko zapravo mladi znaju o HPV-u? „Budi mRAK“ na PBF-u

Odaziv na cijepljenje unatoč pandemiji porastao

Doktorica školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicine, NZJZ Dr. Andrija Štampar, Tatjana Petričević Vidović napominje kako Grad Zagreb provodi cijepljenje od 2007, godine, a cijepljenje protiv HPV-a ušlo je u kalendar 2015. godine. Iznosi podatak kako je podignut postotak cijepljenih unatoč pandemiji, i iako je u početku dostupnosti cjepiva bio nizak, sada iznosi 40 posto. Ipak, upozorava kako još nismo na pola puta, pošto bi po preporuci SZO do 15. godine trebalo biti cijepljeno 90 posto mladih. Rekla je i kako je mogućnost savjetovanja mladih o reproduktivnom zdravlju u Nastavnom zavodu postojala od 2004. godine, što je uključivalo ginekološke preglede, dok se sada pridružio i Centar za zdravlje mladih kao nova lokacija.

Dražan Butorac iz Klinike za ženske bolesti i porodništvo naglasio je dugoročnu važnost sadašnjem odazivu, pa rekao kako će se rezultati cijepljenja vidjeti tek za 10 godina. To je zato što će one djevojke koje se cijepe danas biti sigurne od raka kada uđu u godine kada šanse za njegov nastanak postaju veće. Primarna i sekundarna prevencija trebale bi, napominje Butorac, bolest HPV-a učiniti sporadičnom, kako je to i u većini razvijenih zemalja.

Cjepivo protiv raka

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Ivana Kekin konstatirala je kako se u slučaju cjepiva protiv HPV-a radi o jedinom dostupnom cjepivu protiv raka koje imamo. Iznijela je i zadovoljstvo radom Centra, koji je primarno orijentiran na mentalno i spolno zdravlje mladih, oko čega postoji najveća stigma. Upozorila je i kako mladi ne traže pomoć preventivno nego tek kada dođu u situaciju koja uključuje simptome, pa su ovakve suradnje iznimno važne.

Lovro Pendić, student četvrte godine medicine cijepio se u centru i izjavio kako unatoč uvriježenom mišljenju da HPV pogađa samo žene, treba shvatiti kako on može uzrokovati različite bolesti i kod muškaraca. Iza toga stoji njegova odluka da to u ranoj dobi prevenira, a poručuje drugima da iskoriste priliku dok su mladi i cijepe se.

Svi koji trebaju savjetovanje, ginekološki pregled, ili se žele cijepiti protiv HPV-a svoju prijavu trebaju podnijeti na stranici Terminko. Cjepivo koje se nudi besplatno je i dostupno za sve osobe od 15 do 25 godina starosti.