Pretraga

Posljedice petardi: Djevojčica aktivirala raketu pa zadobila ozljede oka, dječaku ozlijeđena šaka

A- A+

I ovih blagdana ozlijeđeno je nekoliko maloljetnika zbog neopreznog rukovanja pirotehnikom. U Međimurju mlađa maloljetnica u dvorištu je aktivirala raketu koja se odbila od prozora kuće te ju pogodila u glavu. Zadobila je teške tjelesne ozljede oka, a nedaleko od Osijeka dječaku je teško ozlijeđena šaka jer mu je petarda eksplodirala u ruci.

petarda

Petarda | foto: Pixabay

Ni ovi blagdani nisu prošli bez ozljeda zbog korištenja pirotehničkih sredstava. Tako je u Orehovici u Međimurju na Novu godinu mlađa maloljetnica u dvorištu obiteljske kuće pronašla neaktivirano pirotehničko sredstvo, raketu. Nakon pronalaska maloljetnica je aktivirala raketu koja se u letu odbila od prozora kuće te ju pogodila u glavu.

– Na odjelu Županijske bolnice Čakovec utvrđeno je kako je u događaju zadobila teške tjelesne ozljede oka te je prevezena na daljnje liječenje u Zagreb, izvijestili su iz Policijske uprave međimurske.

Djetetu petarda eksplodirala u ruci, u Vodicama djeca imala nedozvoljene kategorije petardi

Mirno nije bilo ni u Osijeku. U vikend naselju kod Ladimirevaca na Staru godinu oko 23 sata djetetu je eksplodirala petarda u ruci prilikom nestručnog rukovanja. Kako je izvijestila tamošnja policija, teško mu je ozlijeđena šaka, a u Kliničkom bolničkom centru Osijek konstatirane su mu teške tjelesne ozljede. U novogodišnjoj noći u Poreču je 23-godišnji muškarac zatražio liječničku pomoć zbog ozljede koja je nastala prilikom rukovanja pirotehničkim sredstvom.

– Na livadi u naselju Mihatovići na području Poreča zapalio je raketu te su mu, uslijed vjetra, dim i iskre ušli u oči. Nakon pružene liječničke pomoći u Poreču, mladiću je pružena liječnička pomoć i u riječkoj bolnici, gdje je utvrđeno kako je zadobio lakše ozljede, izvijestila je Policijska uprava istarska.

Policijska uprava šibensko kninska pak je 31. prosinca izvijestila da su dva dana ranije u Vodicama zatekli dvoje djece mlađe od 14 godina koji su kod sebe imali nedozvoljena pirotehnička sredstva. Naime, mlađi od 18 i stariji od 14 godina mogu koristiti samo pirotehnička sredstva kategorije F1, a ovo dvoje djece kod sebe je imalo i drugih kategorija.

Izdvojeni članak
petarde, paljenje petardi

Roditelji, oprez: Ako vaše maloljetno dijete koristi pirotehniku, platit ćete paprenu kaznu

25-godišnjak zadobio opekline ruke, policija upozorava na visoke novčane kazne

– Roditeljima su uručeni obavezni prekršajni nalozi. Daljnjim istraživanjem je utvrđeno da su djeca zabranjena pirotehnička sredstva kupila u trgovini u Vodicama, vlasništvo 57- godišnjaka, protiv kojeg će biti podnesen optužni prijedlog , izvijestili su iz šibenske policije.

Iz bjelovarske policije pak su izvijestili da je 28. prosinca u Koreničanima 25-godišnjak u dvorištu obiteljske kuće ispaljivao pirotehničko sredstvo raketu koja je eksplodirala prije nego je poletjela u zrak. Zbog toga je 25-godišnjak zadobio opekline ruke. Podsjetimo, od 27. prosinca do 2. siječnja građanima je dozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava, ali s ograničenjima. Policija upozorava na visoke novčane kazne za nepoštivanje pravila, a ističe se apel roditeljima da izbjegavaju kupnju pirotehnike za djecu.