Pretraga

Roditelji, oprez: Ako vaše maloljetno dijete koristi pirotehniku, platit ćete paprenu kaznu

A- A+

U proteklih šest dana, policija je oduzela 80 pirotehničkih sredstava maloljetnicima u Splitu i Solinu te podnijela čak 10 prekršajnih prijava, uključujući sedam protiv roditelja. Od 27. prosinca do 2. siječnja građanima je dozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava, ali s ograničenjima, dok je zabranjena nabava i uporaba određenih kategorija. Policija upozorava na visoke novčane kazne za nepoštivanje pravila, a ističe se apel roditeljima da izbjegavaju kupnju pirotehnike za djecu te da blagdane proslave sigurno bez nje.

petarde, paljenje petardi

foto: Canva

U proteklih šest dana policijski službenici iz PU splitsko-dalmatinske su na području Splita i Solina od maloljetnih osoba oduzeli ukupno 80 komada različitih pirotehničkih sredstava i podnijeli ukupno deset prekršajnih prijava. Od toga je sedam protiv roditelja jer su pirotehnička sredstva koristila djeca mlađa od 14 godina. Također, u petak, 22. prosinca na području Solina dvojica dječaka lakše su ozlijeđena tijekom nepravilnog korištenja pirotehnike.

Što spada u koju kategoriju i što nije dozvoljeno?

Podsjećaju da je od danas, 27. prosinca, do 2. siječnja 2024. dopušteno korištenje pirotehničkih sredstava, ali uz zakonska ograničenja. Također, upozoravaju kako zakonskim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja, građanima nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

F1 kategorija pirotehničkih sredstava uključuje proizvode poput bengalskih šibica, konfeta, žabica i slično, s manjim količinama eksplozivne tvari. Osobama starijima od 14 godina dozvoljena je njihova uporaba tijekom cijele godine, a dostupna su u prodavaonicama i na kioscima. S druge strane, F2 i F3 kategorije pirotehničkih sredstava sadrže veće količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama s odobrenjem Ministarstva unutarnjih poslova. Njihova uporaba je izričito zabranjena u zatvorenim prostorima i na mjestima s većim okupljanjem ljudi.

Izdvojeni članak

Roditelji kod djeteta pronašli hrpu petardi, sami ga prijavili policiji: ‘Dali su primjer djetetu’

Raspon kazni od 130 pa sve do 1.990 eura

Isti Zakon propisuje novčane kazne za zakonske zastupnike djece mlađe od 14 godina koje upotrebljavaju pirotehniku, a kazne se kreću od 130 do 390 eura. Za one starije od 14 godina, bilo maloljetne ili punoljetne, policija će novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1.990 eura pisati kazne ako:

  • je osoba mlađa od 18 godina, a upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3,
  • upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 od 2. siječnja do 26. prosinca,
  • u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1,
  • nabavlja, posjeduje ili upotrebljava petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.
Izdvojeni članak
policajac

Petarda koja je 9-godišnjem dječaku raznijela prste je očito ilegalna: ‘Pazite što imate po ladicama’

Blagdani se mogu proslaviti i bez pirotehnike

Policija je roditeljima iznova uputila apel da ne kupuju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina te da vode brigu o sigurnosti i zdravlju djece, kao i to da se pobrinu da djeca ne koriste pirotehnička sredstva. Također, policija napominje da roditelji razgovaraju s djecom i ukažu im na štetne posljedice te da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.

Inače, sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva dijele se prema njihovoj vrsti i namjeni u nekoliko kategorija. Kategorija F2 obuhvaća pirotehnička sredstva specifično dizajnirana za vatromete na otvorenom prostoru ograničenog opsega. Ovu kategoriju karakterizira nizak rizik te minimalna razina buke.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili prodavaonicama oružja i streljiva osobama starijim od 18 godina. Uporaba tih sredstava dopuštena je osobama starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, podsjeća policija.