Pretraga

Pošto kila školskih udžbenika? Nije važno kakav je sadržaj, važno je koliko teži

A- A+

Vlada je jučer u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o udžbenicima i ostalim obrazovnim materijalima u osnovnim i srednjim školama. Najviše se govori o lakšim školskim torbama za učenike te definiranim cijenama udžbenika, a najmanje se govori o tome kako će ovaj Zakon utjecati na kvalitetu udžbenika, to jest, obrazovanja.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Konačni nacrt Zakona koji je Vlada pustila u saborsku proceduru po prvi puta definira najviše cijene udžbenika te njihovu težinu. Osim toga, on je i podloga za uvođenje više digitalnih sadržaja, iako će udžbenici ostati glavno sredstvo poučavanja i učenja. Cijela rasprava u javnosti vodi se upravo oko ovih tema, međutim, što će točno novi Zakon ako se izglasa značiti za kvalitetu tih udžbenika nitko ne spominje.

Nakladnici će imati manje vremena za izradu udžbenika

Izdvojeni članak

Bivši ministar obrazovanja o besplatnim udžbenicima: Prije deset godina su ih ukinuli, a sada ih vraćaju

Što se težine tiče, od prvog do četvrtog razreda osnovne, udžbenici ne smiju težiti više od 3 kilograma. U petom i šestom razredu najveća dopuštena masa je pet, a u sedmom i osmom razredu šest kilograma.

Budući da je bilo govora o besplatnim udžbenicima, to jest udžbenicima koje će za sve učenike platiti država, u Zakonu se takva mogućnost dopušta Člankom 14. u kojem stoji da “Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih i srednjih škola”.

Na temelju prijelaznih i završnih odredbi, rok za prijavu udžbenika u 2019./2020. godini neće biti 90 dana kao što je predviđeno novim Zakonom, nego samo 60 dana. Prema najavama, Škola za život sljedeće godine ulazi u sve škole, što bi značilo da ćemo sljedeće godine imati nove udžbenike, za koje će nakladnici imati manje vremena za izradu, a vrijedit će naredne četiri godine. U istom trenutku, javno savjetovanje za kurikulume traje do 15.12., nakon čega slijedi usuglašavanje na višim instancama. Kada će taj proces biti gotov, ovisi o političkoj situaciji.

Cijena udžbenika definirana, ali to nije sav materijal koji će učenici morati platiti

Cijena udžbenika također je definirana ovim Zakonom, a zbog toga su neki nakladnici najavili ustavne tužbe jer smatraju da je to narušavanje tržišne slobode.

Jučer su upravo udžbenici bili i tema u emisiji Otvoreno u kojoj je glavno pitanje bilo “Treba li besplatne udžbenike osigurati svim učenicima?” 

Glavni savjetnik ministrice Divjak Marko Košiček rekao je da se u Zakonu regulira najveća dopuštena cijena udžbenika, ali da oni mogu biti i jeftiniji.

– Najveća dopuštena cijena na razini obveznih udžbenika za razrednu nastavu je 10 posto neto prosječne medijalne plaće u Hrvatskoj, a za peti i šesti razred je 14 posto, kazao je i istaknuo da je medijalna plaća u RH oko 5.100 kuna.

Predsjednik Grupacije nakladnika školskih udžbenika HGK ,Zdenko Ljevak, istaknuo je da sveukupna cijena nije određena samo udžbenicima, već sada u cifru treba uključiti sav materijal koji će biti potreban učenicima, što je puno više od udžbenika.

O besplatnim udžbenicima govorio je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, koji je rekao da bi oni trebali biti besplatni za sve.

Na pitanje besplatnih udžbenika osvrnuo se i bivši ministar obrazovanja, Dragan Primorac. Na svojem Facebook profilu on je nedavno napisao da je svojevremno uveo takav projekt, ali da je vrlo brzo bio ugušen, te iako ga sada žele vratiti, nitko ne može spasiti 10 žrtvovanih generacija.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download