Pretraga

Poticaj za rad mladih filmaša: Školske filmske družine dobivaju skoro 40.000 eura

A- A+

U ponedjeljak, 6. svibnja, u dvorani Matice Hrvatske održano je svečano potpisivanje ugovora između Hrvatskog filmskog saveza i osnovnih te srednjih škola koje su dobile sredstva za sufinanciranje posebnog programa za podupiranje rada i poticanja proizvodnje audiovizualnih djela školskih filmskih družina koji već treću godinu zaredom financira Hrvatski audiovizualni centar.

Foto: HAVC

Ovog ponedjeljka u dvorani Matice Hrvatske održano je svečano potpisivanje ugovora između Hrvatskog filmskog saveza i osnovnih te srednjih škola, koje su dobile sredstva za sufinanciranje programa podrške školskim filmskim družinama. Program, koji treću godinu zaredom financira Hrvatski audiovizualni centar, namijenjen je poticanju produkcije audiovizualnih djela kao izvannastavnih aktivnosti.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ravnatelji i ravnateljice škola, tajnica Hrvatskog filmskog saveza Tatjana Aćimović te Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. Uz njih, događanju su prisustvovali i Ingrid Padjen Đurić, viša savjetnica za filmsku pismenost pri HAVC-u, Ivana Ivančić Medved, viša savjetnica za natjecanja i smotre pri AZOO, te Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza.

Izdvojeni članak
Film Ekskurzija

Pogledali smo film ‘Ekskurzija’: U nas ti je najteže biti djevojčica

Inače, u ožujku je raspisan javni poziv za financiranje rada školskih filmskih družina za školsku godinu 2023./2024., na koji je pristiglo 70 prijava. Odabrano je 34 projekata koji će zajedno dobiti financijsku podršku u iznosu od 39.800 eura. Ovim sredstvima škole će moći obogatiti svoje programe i kupiti novu opremu, što će dodatno ojačati rad filmskih grupa.

– Iznimno nam je drago financirati i podržati ovaj hvalevrijedan program, sada već u trećem izdanju. Zahvaljujemo našim partnerima HFS i AZOO u provedbi, ali naravno i školama koje sudjeluju. Odgajaju se generacije mladih kroz proizvodnju audiovizualnih djela, priopćio je ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich.

Prema riječima HAVC-a, više od dvadeset ravnatelja i mentora školskih filmskih družina izrazilo je zadovoljstvo priznanjem i podrškom njihovom radu, što pokazuje važnost i priznanje institucionalne podrške u obrazovanju i kulturi.