Pretraga

Preko dvije trećine hrvatskih studenata posao traži van domovine

A- A+

Više od 70 posto hrvatskih studenata pokušat će posao potražiti na tržištu rada van granica Hrvatske jer tamo vide bolje mogućnosti i bolje uvjete za budući život, pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo Ured za studentski standard i kvalitetu u sklopu Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH. Stalni trend odlaska mladih iz Hrvatske time se samo nastavlja.

srednja.hr

Istraživanje koje je proveo Ured za studentski standard i kvalitetu u sklopu Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH, pokazuje kako se trend odlaska mladih i visokoobrazovanih ljudi iz Hrvatske nastavlja. Rezultati su pokazali kako će 70,8 posto ispitanika pokušati konkurirati na tržištu rada van granica domovine jer tamo vide bolje mogućnosti i bolje uvjete za budući život.

Izdvojeni članak

U Njemačku se prošle godine iselilo više od 50.000 Hrvata

U istraživanju se izjasnilo 716 studenata sveučilišta, veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj na temu zapošljavanja i povezanosti tržišta rada s visokim obrazovanjem. Da bi se studente trebalo puno više informirati o tržištu rada i kako bi se gospodarstvenici, poduzetnici i njihova udruženja morali više uključiti u kreiranje obrazovnih politika i u same nastavne procese, smatra 67 posto ispitanih studenata. Više od trećine ispitanih studenata, njih 35,3 posto, ocjenjuje povezanost tržišta rada i visokog obrazovanja ocjenom dva na skali od jedan do pet, a njih čak 27,3 posto jedinicom. 

– Alarmantni podaci jasno pokazuju pravo stanje po pitanju povezanosti tržišta rada i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Vijeće studenata će sa svojim partnerima Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom i Institutom za razvoj obrazovanja uskoro ponuditi svoju viziju rješavanja ovog gorućeg problema, komentirao je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH. 

Trenutačno stanje na tržištu rada u Hrvatskoj svaki treći student u Hrvatskoj, ocjenama od jedan do pet, ocjenjuje dvojkom, a njih 15 posto jedinicom. Veći interes poslodavaca i gospodarstvenika za stručne prakse, specijalizacije i stručno osposobljavanje, smatraju ispitani studenti, poboljšalo bi trenutno situaciju.

Preko dvije trećine hrvatskih studenata posao traži van domovine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap