Pretraga

Uz studij se može raditi i biti sjajan sportaš: Kako to postići otkriva višestruka državna prvakinja

Kako uskladiti studij, sport i posao? Pitanje je to koje muči brojne sportaše koji su sada maturanti, a za godinu dana će se naći na faksu koji je ipak nešto zahtjevniji od srednje škole. A tko će nam bolje dati odgovor na to pitanje od vrhunskih sportaša. U studiju smo, unutar online konferencije Brucoš 101 ugostili Dorju Blažić, studenticu Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) i najbolju hrvatsku floretašicu koja je više puta osvojila državna prvenstva u mačevanju, te Anamariju Tabulov, suradnicu u marketingu i voditeljicu društvenih mreža na ZŠEM-u koja je na tom faksu još od studentskih dana.

ZŠEM

Dorja Blažić, studentica sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa, najbolja hrvatska floretašica i višestruka prvakinja | Foto: srednja.hr

I ove godine portal srednja.hr održao je online konferenciju Brucoš 101, a jedan od partnera bila je i Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM). Sa ZŠEM-a su nam u goste došle Anamarija Tabulov, suradnica u marketingu i voditeljica društvenih mreža na ZŠEM-u te studentica Dorja Blažić, inače najbolja hrvatska floretašica i višestruka državna prvakinja. S njima smo razgovarali o tome kako uskladiti studij, sport i posao.

‘Pisala sam životopis na aerodromu’

Nedavno su ulicama diljem države prošetali veseli maturanti. Po zadnji su se put pozdravili sa svojim školskim klupama i zakoračili na ispite državne mature. Našu smo sugovornicu Dorju, koja je sada brucošica na ZŠEM-u.

– Meni je to bilo prije godinu dana, bilo je dosta stresno. Bilo mi je stresno, nisam znala što ću studirati, a imala sam osjećaj da svi oko mene znaju. U to smo vrijeme imali i svjetsko prvenstveno u Dubaiju gdje sam nakon dugog godina vidjela svog prvog trenera, on sad radi u Bostonu, predaje na MIT-ju. On me nagovarao da dođem studirati u Ameriku, intenzivno sam razmišljala o tome. Nakon tog razgovora rekla sam roditeljima da bih išla u SAD. Mami se to nije svidjelo pa je ona nazvala mamu moje jako dobre prijateljice i ona je jako nahvalila Zagrebačku školu ekonomije i managementa. Tamo smo dobili Anamariju, ona nam je rekla da postoji stipendija za studij, ja sam pisala životopis na aerodromu. To je sve prošlo, dobila sam najveću stipendiju. Nisam pogriješila u svojem izboru, kazala je Dorja.

Pitali smo je što joj je bilo najteže oko odabira faksa i kako danas usklađuje treninge i fakultetske obveze.

– Mačevanje je dosta specifičan sport, nije toliko popularan u Hrvatskoj. Važno je zbog toga da stalno idemo u inozemstvo na sparinge i natjecanja izvan Hrvatske. Kad odem u London ili Pariz, za tri dana se mogu vratiti, meni je to blizu. Sad recimo idemo u Šangaj, gdje ću biti tjedan dana, direkt nakon toga idem u Budimpeštu na Europsko prvenstvo. To je izazovno, izbijat ću neka dva tjedna i morat ću nadoknađivati. No, svi profesori izlaze u susret i mogu vratiti propušteno gradivo, rekla je Dorja.

Izdvojeni članak
brucoš konferencija

Stručnjaci o maturi i upisima na studije: Pogledajte naš veliki video vodič za maturante

‘Nešto što jako potičemo je dualna karijera’

No, da se ZŠEM nije prilagodio svojim studentima, usklađivanje fakultetskih obveza, treninga i privatnog života ne bi bilo moguće. Kako su to postigli pitamo suradnicu u marketingu Anamariju Tabulov.

– Nešto što jako potičemo je dualna karijera, da studenti uz obrazovanje, razviju i svoju karijeru. Za Dorju je to sport, za nekog drugog studentski posao koji se možda kasnije razvije u stalno zaposlenje. To je bio moj slučaj. Završila sam prijediplomski i diplomski studij na ZŠEM-u. Nakon prijediplomskog dobila sam stalni posao u uredu za marketing, gdje sam obnašala praksu ranije. Zadnju godinu sam studirala diplomski studij i radila bez problema. Svi profesori izlaze studentima u susret. Nadogradili smo sustav učenja i obrazovanja da studentima koji imaju drugu karijeru bude lakše. Nama kao ustanovi jako znači kad je naša studentica kandidatkinja za Olimpijske igre. Isto tako, imamo studente koji razvijaju svoje poslove. Braća iz Poreča, razvili su svoju steak akademiju, bili su na Argentini na razmjeni. Od prve godine fakulteta guramo u poslovni svijet, da što prije nađu svoju nišu, kazala je Tabulov.

Dorja nam je ukratko objasnila kako izgleda jedan njen tipičan dan kada je u Hrvatskoj i žonglira između predavanja, treninga i sportskog psihologa.

– Moj dan, kada sam u Hrvatskoj, je jako jednostavan. Imam prvo fakultet, onda kondicijske treninge, sportsku psihologinju. Nekad imam papirologiju koju moram riješiti, recimo sada sam za kinesku vizu ispunjavala dva dana. Dogode se tu onda i kolokviji pa moram dosta učiti i znam se bojati da neću sve stići. Uvijek nekako sve sjedne na svoje mjesto. Profesori nam pomognu, kad mi nešto zapne, uvijek su tu. Sport mi svakako pomaže da mi koncentracija bude na visokom nivou, pogotovo jer je takav sport gdje je koncentracija vrlo visoka. Pobornik sam da se svaka osoba bavi nekom fizičkom aktivnošću ili sportom. Ne mora to sad biti vrhunski sport, ali da se iskoristi višak energije. Imam mlađeg brata kojemu to često govorim, ispričala nam je Dorja.

Uvijek voli u svemu biti uspješna pa joj nekada bude teško, ali uspije uskladiti faks i treninge.

Studenti moraju završiti dvije stručne prakse tijekom studija

Studenti na ZŠEM-u odrađuju studentske prakse, no našu sugovornicu pitamo može li se uz studij i – raditi.

– Da bi završili prijediplomski studij na ZŠEM-u, studenti moraju završiti dvije stručne prakse. Ta praksa traje mjesec dana. Partneri smo s firmama koje su važne, ne samo hrvatske već i strane firme. Svake godine se na faksu održava Student Future Day, krajem ožujka, početkom travnja. To je najveći sajam karijera, ove godine smo imali rekordan broj kompanija, njih preko 55 je došlo na kampus ZŠEM-a. Prvi dan se zove štandiranje, kompanije donesu svoj štand, a studenti se mogu raspisati o svemu što ih zanima. Brucoši su se ove godine, moram ih pohvaliti, odazvali u velikom broju. Drugi dan se zove Speed Networking, to su kratki razgovori za posao. Imaš osam minuta da ispričaš sve o sebi. Jako puno studenata dobije uvid u kompanije, neki nađu studentske poslove, neki naši alumniji tu nađu i stalni posao. Tu se stvaraju i poslovna partnerstva, kazala je Tabulov.

Što se tiče studenata koji idu na praksu, tu postoji Career Center, a studenti često i sami pronalaze praksu u firmama koje im se sviđaju.

– Počela sam raditi kao junior asistent u marketingu. Išla sam po srednjim školama, a sad sam tu na stalnom poslu, upisujem drugu generaciju brucoša. To mi donosi veliko zadovoljstvo, upoznam se sa studentima i njihovim roditeljima, a onda čujem ovakve uspješne priče, rekla je Anamarija.

Nedavno su uveli kvartalnu nastavu

Kako nam je u studiju otkrila Anamarija Tabulov, suradnica u marketingu ZŠEM-a, nedavno su na tom faksu uveli nešto što se zove kvartalna nastava.

– To znači da studenti unutar mjesec i pol dana slušaju tri predmeta, ali onda je nastava intenzivna. Ponedjeljkom nikad nema nastave, to je dan samo za kolokvije i ispite. Ne može se dogoditi da nakon sedam sati predavanja imaju kolokvij. Za te se kolokvije pripremaju tijekom radnog tjedna s profesorima. Imamo nešto što se zovu demonstrature, ja ih volim zvati besplatne instrukcije. Demonstrature drže stariji studenti koji su bili izvrsni iz tog predmeta i njih je izabrao profesor. Tako pripremaju svoje mlađe kolege za kolokvije i ispite. Što se tiče rasporeda akademske godine, počinjemo ranije, početkom rujna. Zimski semestar je do Božića otprilike, a onda počinjemo od sredine drugog mjeseca. Ljetni semestar traje do sredine svibnja. Studenti mogu ići na ljetne i zimske škole, ići na razmjenu, polagati dodatne predmete ili ići na stručnu praksu. Imaju dug period za razvijanje sebe, istaknula je Anamarija Tabulov.

ZŠEM

Anamarija Tabulov, suradnica u marketingu i voditeljica društvenih mreža na ZŠEM-u
Foto: srednja.hr

Studenti moraju biti prisutni na minimalno 75 posto nastave, pojašnjava nam naša sugovornica, a profesori na faksu izlaze u susret studentima koji rade kao i vrhunskim sportašima poput Dorje.

– Volim se našaliti s prijateljima da i ove godine stignem imati još jednu norijadu. Ove godine se održavaju Europske igre u Krakowu gdje ću ja biti predstavnik hrvatskog mačevanja. To je krajem lipnja. S obzirom na to da ide cijela hrvatska delegacija, morat ćemo biti neki duži period u Krakowu. Super mi je što tada neću imati fakultetske obveze i neću morati izostajati, pohvalila je Dorja raspored akademske godine na ZŠEM-u.

Kako efektivno organizirati vrijeme?

Pitamo ih za preporuke maturantima i budućim brucošima ZŠEM-a, a naše sugovornice nam objašnjavaju kako efektivno organizirati vrijeme.

– Kažu da je studiranje najljepši dio života, moram se složiti s time. Prvo što mi je palo na pamet je da mi je Google kalendar najbolji prijatelj. Ono o čemu na ZŠEM-u vodimo računa je da studenti pravovremeno imaju raspored – kada su blagdani, kada su kolokviji. Imamo puno kombinacija pa nam ja važno da studenti znaju godinu dana unaprijed kakav im je okviran raspored. Čini mi se da kod nas sve ide glatko, jer sve znaš na vrijeme, a ako ti nešto nije jasno, možeš se obratiti demonstratorima, profesorima, dekanu. Velika smo obitelj i sve je zbog toga lakše, kazala je Tabulov.

S njom se složila i Dorja koja na mobitelu ima svoj kalendar gdje sve upisuje. Pitamo ju i zašto je, iz njene perspektive uz sport važno i dodatno obrazovanje.

– Mačevanje u Hrvatskoj nije sport, nažalost, od kojega možeš živjeti tako da sam uvijek ciljala i na akademsku karijeru. Jako bih voljela ostati u sportu, velika bi mi čast bila izboriti nastup na Olimpijskim igrama. U sportu bih htjela ostati u nekom aspektu, ne baš kao trenerica, već prije spojiti svoj studij ekonomije i managementa, raditi na promicanju sporta i promicanju žena u sportu. Htjela bih ostati, dakle, u oba područja i nekako ih smisleno spojiti. Sport po sebi obogaćuje, ne bih si mogla život zamisliti drugačije, kazala je Dorja, najbolja hrvatska floretašica.

Izdvojeni članak
najmaturanti brucoš 101

Bivši najmaturanti otkrili kako rasturiti na maturi i što učiniti ako ste pod stresom

Studente uče praksi od prve godine

Vrsta obrazovanja koju nudi ZŠEM – poslovna škola koja studente uči praksi – jako je vrijedna, smatra Anamarija Tabulov.

– Već se od prve godine radi praksa. Faks je krenuo u ponedjeljak, oni su u subotu morali osmisliti svoj startup. Još se nisu znali međusobno, morali su izmiješanim grupama isprezentirati svoj startup ispred dekana i direktora Aircasha. Osobno sam bila oduševljenja s idejama. Mislim da je to važno i za studente koji se bave sportom. Sport će, budimo realni, u jednom trenutku prestati. Predivno je što Dorja već sada ima viziju da joj se karijera nastavi u sportu. Drago nam je da smo razvili koncentracije na studiju. Na drugoj godini studija studenti mogu birati Sportski management, Međunarodno poslovanje, Digitalni marketing i umjetna inteligencije te Financije i fine tech. Unutar te koncentracije dobiju pet kolegija, od kojih dva na engleskom jeziku. Ako Dorja iduće godine odabere Sportski management, ona će tri godine imati završen prijediplomski studij, odrađene dvije stručne prakse u, ja sam sigurna, u sportskom sektoru. Usto sve, imat će i pet položenih kolegija iz sportskog managementa. Uza sve sportske uspjehe, mislim da ne postoji kompanija koja u sektoru sporta ne bi htjela raditi s takvom osobom, istaknula je Anamarija Tabulov, Suradnica u marketingu i Content Manager na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

Na to se nadovezala i Dorja pa otkrila zašto smatra da umjetnici i sportaši mogu biti poprilično korisni na tržištu rada.

– Smatram da sportaši, umjetnici, glazbenici mogu biti prilično korisni na tržištu rada. Uz sport sam razvila odlične radne navike, naučila sam se odgovornosti i zbog toga to može biti jako korisno. Prvo smo svi bili u stresu s prezentacijom startupa, moja grupa je bila izabrana među boljima, svi smo se potrudili. Bilo je stresno, ali jako zanimljivo, osvrnula se Dorja na prezentaciju startupa, zadatak koji ju je dočekao odmah u prvom tjednu studiju.

‘Važno je da znaju što žele, a što ne žele’

ZŠEM jako drži do povezivanja i socijalizacije njihovih studenata. To se događa kako u formalnom okruženju, tako i u neformalnom, na raznim druženjima koje faks organizira kako bi se studenti mogli međusobno povezati.

– Jedan od mojih ciljeva je bio povezati studente, da si budu podrška i osjećaju se kao dio zajednice. Tri najbolja tima koja su predstavila startupove imali su posjet Aircashu. Vodili smo ih u Rovinj na izlet gdje smo posjetili Infobip, gdje su nas dočekala dva naša bivša studenta. Odsjeli smo u hotelu Lone, naš bivši student je izvršni direktor. Ispričali su studentima kako je od studentskih klupa doći do takvog posla. Izleti su to koji studentima ne uzmu puno od nastave, ali se zbliže i povežu, osjete se motivirano i za buduće projekte jer vide da se njihov trud nagrađuje. Nešto se planira i u inozemstvo, no to sad neću pričati. To će biti iznenađenje, istaknula je Tabulov.

Bitno je da studenti vole ići na faks, kaže Dorja, jer je onda sve jednostavnije.

– Mislim da je važno da znaju što žele, ali da znaju i što ne žele. ZŠEM, svi profesori, suradnici, administracija, dekan, stoje stopostotno iza svojih studenata. Imam izreku, koliko daš ZŠEM-u, ZŠEM će ti vratiti duplo. To je stvarno istina, neovisno o tome hoće li se naši studenti uz studij fokusirati na sport ili posao. Kad nešto voliš puno je lakše, a mislim da većina studenata gaji jednu ljubav prema fakultetu. Postoji jedna posebna povezanost studenata s tom institucijom, kazala je Anamarija.


KAKO FUNKCIONIRA PROCES UPISA NA ZŠEM-U?

– Najvažnija stvar za upis je prijemni ispit. Ove smo ga godine odradili 22. travnja i svake godine je ranije od drugih fakulteta. Želimo studente kojima je ZŠEM prvi izbor. Nakon toga idu mature, pa ne želimo maturantima stvarati dodatan stres. Uz ispite je obvezna državna matura za sve kandidate za upis na studij. Obvezna su tri glavna predmeta, prijemni je najvažniji. Imamo jako puno stranih studenata. Za prijemni se ispit kandidati prijavljuju putem weba, odmah dobiju automatski mail sa zadacima za vježbu za prijemni. Dosta je lagano, sve je digitalno, nema papirologije. Nažalost, stipendija je već izdana za ovu godinu, ali tko god se planira prijaviti, bit će prilike i iduće godine, zaključila je Anamarija Tabulov, suradnica u marketingu i Content Manager na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.


Cijelo gostovanje naših partnera sa ZŠEM-a pogledajte u videu ispod.

Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), Veleučilište Edward Bernays, Samsung, Coca-Cola HBC Adria i dm. U sklopu projekta smo nagradili najbolje projekte studentskih udruga, a proveli smo i istraživanje kojim smo doznali kako maturanti biraju studije. Neke sudionike istraživanja smo darovali Samsung Galaxy Z Flip4 mobitelom i poklon paketima partnera. Sve vijesti o projektu pratite kroz rubriku Brucoš, a često postavljanja pitanja pročitajte ovdje.