Pretraga

Prelog objavio datum prijemnog: Ispituje se znanje iz tri predmeta, ovakva pitanja možete očekivati

A- A+

Među sedam srednjih škola koje će ove godine provoditi prijemne ispite za upis je Prirodoslovna škola Vladimira Preloga u Zagrebu, i to za smjer prirodoslovne gimnazije. Riječ je o školi koja je taj prijemni uvela još prije nekoliko godina, jer je broj prijavljenih kandidata s prosjekom 5.0 bio veći od ukupne upisne kvote za smjer. Ovogodišnji prijemni održat će se krajem lipnja.

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga

Ulaz u zgradu Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu
Foto: Anton Mezulić, srednja.hr

Za ovu je godinu Ministarstvo znanosti i obrazovanja ukinulo poseban uvjet koji su škole morale zadovoljiti da bi za upise provodile prijemne ispite. Među školama koje će ga provoditi je i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga i to, kao i prijašnjih godina, za smjer prirodoslovne gimnazije.

Prijemni krajem lipnja

Ovogodišnji prijemni održat će se 30. lipnja 2022. u 9.00 sati, a za učenike s teškoćama u razvoju 23. lipnja 2022. u 16.00 sati, ali u prostorijama XV. gimnazije.

Sam prijemni je pisani ispit koji traje 90 minuta i sadrži 27 zadataka te se, kao i prethodnih godina, sastoji od gradiva iz Biologije, Kemije i Fizike. Obuhvaćeni su ishodi 7. i 8. razreda.

Kada je riječ o dijelu iz Biologije okvirno se u ispitu mogu naći sadržaji iz sljedećih cjelina: organiziranost, obilježja i raznolikost živog svijeta, energija u živome svijetu, razmnožavanje i nasljeđivanje, evolucija i prirodoznanstveni pristup. Za Kemiju učenici trebaju naučiti gradivo s područja tvari, promjena i procesa, energije i prirodoznanstveni pristup. U okvirni popis tema iz Fizike ulaze struktura tvari, međudjelovanja, energija, gibanje, gibanje i energija.

Prema informacijama objavljenima na webu škole, u prirodoslovnu gimnaziju u Prelogu upisuje se 104 učenika u četiri razredna odjela. Na upisima se boduje i opći uspjeh od 5. do 8. razreda zaokružen na dvije decimale, zaključne ocjene iz Matematike, Hrvatskog jezika, prvog stranog jezika, Biologije, Kemije i Fizike (7. i 8. razred). Dodatno se vrednuje uspjeh na natjecanjima iz Matematike, Hrvatskog, Fizike, Biologije, Kemije i stranog jezika. Bodovni prag za upis škole je 76 bodova.

Napomenimo kako zadatke za ovaj prijemni, osim na stranici škole, možete pronaći i  riješiti u sustavu kvizovi.srednja.hr, jedan iz oglednog ispita izdvojili smo za zadatak dana.

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video.