Pretraga

Preminuo bivši zagrebački rektor koji je vodio Sveučilište u doba Univerzijade

A- A+

Istaknuti hrvatski ekonomist i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu Vladimir Stipetić, preminuo je u nedjelju u 90. godini života, javila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.  Ovaj akademik je bio na čelu najvećeg hrvatskog sveučilišta od 1986. do 1989., dakle i u doba kada je održana Univerzijada, koje se nešto stariji Zagrepčani i danas s ponosom sjećaju.

Vladimir Stipetić/ izvor: HAZU

Vladimir Stipetić je kako piše Novi list, uživao niz počasti te stekao titule na nekim od najvažnijih sveučilišta svijeta. Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu (1951.), gdje je i doktorirao (1956.), a postodoktorski studij je završio davne 1958. na Oxfordu.

U svojoj dugoj znanstvenoj karijeri održao je predavanja između ostaloga i na američkim sveučilištima Ames, Yale i Stanford.

Akademik Vladimir Stipetić bavio se istraživačkim radom na području ekonomske teorije i ekonomske politike, prvenstveno ekonomske poljoprivrede.

Izdvojeni članak

Preminuo bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu

Ovaj rođeni Zagrepčanin objavio je brojne knjige, od kojih je desetak prevedeno na strane jezike (uključujući japanski i kineski).

Najznačajnije djelo mu je Dva stoljeća razvoja hrvatskoga gospodarstva (1820.-2005.) koje je Hrvatska akademija objavila 2012., a objavio je i knjige Kretanje i povijest hrvatske ekonomske misli, 1298-1847. (2001.) te Povijesna demografija Hrvatske (2004., suautor akademik Nenad Vekarić). Zadnje djelo, Sport u vremenu globalizacije (sport i kapital) akademik Stipetić je objavio 2016. u suautorstvu s dr. sc. Damirom Škarom.

Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 56 godina. Za dopisnog člana izabran je 1961., a za redovitog člana 1973. Od 1978. do smrti bio je voditelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Zbirke Baltazara Bogišića u Cavtatu. Kao glavni i odgovorni urednik Anala Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku od 1978. do 2006. uredio je 26 knjiga.