Pretraga

Preminuo je jedan od najvećih hrvatskih pjesnika: Dobitnik je niza nagrada, a neke je odbio

A- A+

Preminuo je jedan od najvećih i najnagrađivanijih hrvatskih pjesnika, Danijel Dragojević. Pisao je i eseje, bio je scenarist, ali i urednik na Hrvatskom radiju. U javnosti, praktički otkako je otišao s radija, nije se pojavljivao, a prije nekoliko godina odbio je nagradu za životno djelo.

danijel dragojević

Danijel Dragojević | screenshot: HRT

Umro je veliki hrvatski pjesnik esejist, scenarist i radijski urednik Danijel Dragojević (90). Rođen je 1934. godine u Veloj Luci u Korčuli, pohađao je gimnaziju u Dubrovniku, a potom je upisao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njegova poezija prvi put je objavljena u splitskom časopisu ‘Mogućnosti’. Svojim radom i specifičnim stilom pisanja utjecao je na mnoge naše autore, a bio je specifičan i po tome što je odbijao javne nastupe i javna predstavljanja svojih knjiga.

–  Dragojević je tijekom svojeg života objavio dvadesetak knjiga. I upravo je kroz njih, a ponajprije kroz svoju poeziju, znatiželjnim čitateljima i zaljubljenicima u pisanu riječ, kazivao sve ono što nisu uspijevali doznati tijekom intervjua i istupa u medije koje je gotovo u potpunosti izbjegavao. A za reći je zaista imao izuzetno puno. Dobitnik je brojnih književnih nagrada koje je s vremenom prestao prihvaćati. Odbio je i Nagradu Vladimira Nazora za životno djelo jer ‘srca mi ne tuče u skladu ni sa čim oko mene’. Ipak, publika je, u samo jednoj nakladi po izdanju, svesrdno, znatiželjno i zahvalno uvijek prihvaćala ono što joj je pružio, navode iz Knjižnica grada Zagreba.

U neka od njegovih objavljenih djela spadaju Kornjača i drugi predjeli, U tvom stvarnom tijelu, Svjetiljka i spavač, Nevrijeme i drugo, Razdoblje karbona, Bijeli znak cvijeta,  Bajka o vratima, Izmišljotine, Zvjezdarnica, Cvjetni trg,  Hodanje uz prugu, Kasno ljeto...