Pretraga

Preminuo profesor i istaknuti sociolog: ‘Zauvijek će ostati neizbrisiv dio naše akademske zajednice’

A- A+

U 73. godini života preminuo je Benjamin Čulig, umirovljeni redoviti profesor, dugogodišnji član Odsjeka za sociologiju te jedan od najistaknutijih hrvatskih sociologa. Od njega su se na Facebooku oprostili bivši studenti, ali i Filozofski fakultet u Zagrebu na kojem je i radio.

Foto: Facebook/Unsplash

Ove je srijede u 73. godini života preminuo Benjamin Čulig, umirovljeni redoviti profesor sociologije u trajnom zvanju, dugogodišnji član Odsjeka za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te jedan od najistaknutijih hrvatskih sociologija.

Preko 50 znanstvenih i stručnih radova

Čulig je, naime, svoju akademsku karijeru započeo 1980. kao asistent na Odsjeku za sociologiju, gdje je ostao do umirovljenja 2021. godine. Kroz svoje obrazovanje, koje uključuje studije filozofije, sociologije, teorijske i eksperimentalne fizike, doktorirao je 1993. s temom koja istražuje društvene vrijednosti i proekološke orijentacije, a 2011. godine izabran je u trajno zvanje redovitog profesora.

Osim toga, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu ističu da je ostavio značajan trag kroz pedesetak znanstvenih i stručnih radova, šest znanstvenih knjiga te aktivno sudjelovanje u brojnim znanstvenoistraživačkim projektima, dok je u razdoblju od 2002. do 2004. bio i pročelnik Odsjeka za sociologiju te predsjednik Hrvatskog sociološkog društva od 1994. do 1996 godine.

Pisao je i romane

Čulig je imao i bogatu nastavničku karijeru, tijekom koje je bio predstojnik Katedre za metodologiju i razvio respektabilan analitičko-istraživački okvir za obrazovanje mladih sociologa. Njegov doprinos obrazovanju i razvoju područja društvenih znanosti te hrvatskog društva ocijenjen je kao izuzetan, s dugotrajnim utjecajem na brojne generacije studenata.

Zanimljivo je da je Čulig, pored svoje akademske i profesionalne karijere, pod pseudonimom Norma C. Rey 2002. godine objavio fantastični roman ‘Prodor’, prvo takvo djelo u Hrvatskoj, što je kasnije dopunio objavljivanjem ‘Patuljačkog glošara’.

– Njegova izuzetna osobnost, stručnost i predanost ostat će trajno urezani u naša sjećanja. Profesor Čulig će zauvijek ostati neizbrisiv dio naše akademske zajednice, objavljeno je na Facebook stranici Filozofskog fakulteta u Zagrebu.