Pretraga

Preminuo profesor i liječnik Alan Šustić: ‘Njegov doprinos modernoj medicini je nemjerljiv’

A- A+

Rijeka i okolica opraštaju se od prerano preminulog profesora i liječnika Alana Šustića. Šustić je preminuo u 59. godini života, a ta je vijest izazvala veliki šok, tugu i nevjericu kod svih koji su ga poznavali. Između brojnih postignuća koje je stekao u medicini, bio je i dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te dekan Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci.

Profesor Alan Šustić

Profesor Alan Šustić | foto

U 59. godini života preminuo profesor i liječnik Alan Šustić. Njegova dostignuća u medicini bila su brojna, a bio je i dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci te dekan Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci. Kako piše Novi list, nakon završetka medicinskog fakulteta u Rijeci, Šustić se zaposlio u KBC-u Rijeka gdje je uveo više novih tehnika i službi. Kasnije je, zajedno sa suradnicima, prvi u ovom dijelu Europe uveo metodu operacije koja se i danas rutinski primjenjuje u KBC-u Rijeka. Još 2001. godine imenovan je prvim pročelnikom novoosnovane katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada

Bio je i predsjednik Savjeta za znanost Sveučilišta u Rijeci i aktivni član različitih povjerenstava i komisija pri Sveučilištu u Rijeci i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Nedavno je imenovan članom Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, a bio je i voditelj sveučilišnog specijalističkog studija ‘Hitna medicina’ na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Dobitnik je više strukovnih i sveučilišnih priznanja, zahvalnica i nagrada. Također, dobitnik je nagrade za značajan napredak i dostignuća na području anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, a bio je i član ekipe koja je dobila godišnju Nagradu grada Rijeke za prvu uspješnu transplantaciju jetre u Rijeci.

Od njega su se oprostili brojni kolege, studenti i prijatelji koji su mu posvetili objave na društvenim mrežama. Jednu od objava posvetilo mu je i Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije čiji je bio član.

Izdvojeni članak
Danijela Primorac

Škola se oprašta od prerano preminule ravnateljice: ‘Nemoćni smo pred tišinom koja nas je zatekla’

‘Njegova neiscrpna energija bila je motivirajuća za generacije liječnika’

– Ovim putem želimo se oprostiti od velikana i doajena hrvatske anestezije i intenzivne medicine te velikog prijatelja Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije i medicinskih sestara i tehničara uopće, napisali su.

Dodali su i kao je njegova neiscrpna energija bila motivirajuća za generacije liječnika i medicinskih sestara, a da je njegov doprinos modernoj medicini i sestrinstvu doista nemjerljiv.

– Entuzijazam kojim je radio na razvoju obrazovanja medicinskih sestara i tehničara bio je doista izniman i teško nadoknadiv. Dragi profesore, zauvijek ćete ostati u našim srcima, a vaša ostavština će se ispreplitati još godinama u budućim naraštajima liječnika i medicinskih sestara, poručili su iz Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije.