Pretraga

Pretraživanje znanstvenih članaka postalo je lakše: Portal Hrčak ima novo javno sučelje

A- A+

Na portalu Hrčak trenutno je uvršteno 513 znanstvenih i stručnih časopisa te je korisnicima u otvorenom pristupu dostupno više od 247.000 objavljenih radova s cjelovitim tekstom.

Foto: Screenshot

Portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise u otvorenom pristupu, Hrčak, dobio je novo i osvježeno javno sučelje, koje će korisnicima i uredništvima olakšati pretraživanje i korištenje.

-Naš tim u ovoj godini radio je s jedne strane na tehnološkim unapređenjima javnog sučelja portala koje pojednostavljuju i olakšavaju daljnji proces razvoja i održavanja portala, a s druge strane i na redizajnu koje će biti prilagođeno prikazu na različitim vrstama uređaja, istaknuo je predstojnik Sektora za upravljanje podacima, Draženko Celjak.

Osim toga, Celjak je istaknuo da je Hrčak tijekom godina stekao izuzetnu popularnost, pa im je osuvremenjivanje dizajna javnog sučelja kao i tehnoloških rješenja, postala prava nužnost. Tehnološka unapređenja uključuju prelazak na Laravel programsku okolinu prikladnu za razvoj PHP aplikacija te implementaciju novih funkcionalnosti portala.

Izdvojeni članak

I hrvatska znanost ima što reći: Otvorena stranica s domaćim radovima na temu koronavirusa

Kako navodi Srce, Hrčak je zamišljen i napravljen kao modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima. Uredništvima časopisa dostupan je alat s kojim mogu upravljati procesom uređivanja svojeg časopisa od zaprimanja radova od autora, preko komunikacije s recenzentima, pa do objave konačne verzija rada.

Srce za urednike također redovite priprema i održava edukacije, a u daljnjem nastavku razvoja i održavanja Hrčka očekuje se i implementacija novih funkcionalnosti s ciljem daljnjeg unaprjeđenja portala. Novo sučelje dostupno je na ovoj adresi, a iz Srca su se pohvalili i činjenicom da ukupna veličina repozitorija radova sustava Hrčak iznosi 473 GB.